ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ


Η απόλυτη σοκολατόπιτα χωρίς ζάχαρη!




Υλικά για ταψί 30 x 35 

  • 5 αυγά μεγάλα σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 130γρ. κρυσταλλικό γλυκαντικό με  stevia σε αναλογία 1:2 με την κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 100γρ. κακάο 
  • 250ml ηλιέλαιο 
  • 250ml γάλα φρέσκο 
  • 2 κάψουλες βανίλια 
  • 1/2 φακελάκι baking powder 
  • 1/2 κουτ.γλ. αλάτι 
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για το σιρόπι:

  • 1/2 κούπα του νες κρυσταλλικό γλυκαντικό με stevia σε αναλογία 1:2 με την κρυσταλλική ζάχαρη 
  • 1 κούπα του νες νερό 
  • 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
Για τη γκανάζ σοκολάτας :
  • 100γρ. κουβερτούρα υγείας με stevia  
  • 100γρ. κουβερτούρα γάλακτος με stevia
  • 120ml φρέσκο γάλα ζεστό 



Στην πράξη:

  • Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ όλα μαζί τα ξηρά υλικά εκτός από το γλυκαντικό. Σε χωριστό μπολ με σύρμα χτυπάμε τα αυγά με το γλυκαντικό και το γάλα.
  • Ρίχνουμε τα ξηρά υλικά μέσα στο μπολ με τα υγρά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο το ταψί μας. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 45 λεπτά. Μόλις συμπληρωθεί αυτός ο χρόνος ελέγχουμε το κέντρο του γλυκού βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, εάν βγαίνει με υγρή ζύμη τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 10 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το βάζουμε όπως είναι με το ταψί του πάνω σε σχάρα να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χαράσσουμε σε κομμάτια.
  • Βράζουμε το νερό με το γλυκαντικό για 3 λεπτά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ. 
  • Κάνουμε μικρές τρυπούλες ως κάτω στη σοκολατόπιτα με ένα καλαμάκι από σουβλάκι σε διάσπαρτα σημεία, όσο περισσότερες τρυπούλες κάνουμε τόσο το καλύτερο για να τραβήξει το γλυκό τα υπόλοιπα υγρά υλικά. Ραντίζουμε το γλυκό με το σιρόπι και αφήνουμε να το τραβήξει. 
  • Σπάμε τις σοκολάτες σε ένα μπολ και ρίχνουμε από πάνω το ζεστό γάλα, περιμένουμε 5 λεπτά κι έπειτα ανακατεύουμε πολύ καλά να προκύψει μια ωραία γκανάζ.
  • Περιχύνουμε το γλυκό με τη γκανάζ να φθάσει παντού στο γλυκό, και στα σημεία που έχουν κοπεί τα κομμάτια. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεροποιηθεί.
  • Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε εάν θέλουμε με σαντιγί ή παγωτό χωρίς ζάχαρη ( συνταγή για παγωτό βανίλια χωρίς ζάχαρη εδώ ).


Πρόταση σερβιρίσματος:

Ζεσταίνουμε για 60 δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων κάθε μερίδα σοκολατόπιτας πριν τη σερβίρουμε. Εναλλακτικά διατηρούμε το γλυκό στο ψυγείο για να μοιάζει με σοκολατίνα! 


Σημ. Η σοκολατόπιτα αυτή είναι μετρίως σιροπιασμένη, όμως κρατάει όση πρέπει  υγρασία για να μην είναι το γλυκό στεγνό. Το γλυκαντικό έχει διαφορετική συμπεριφορά από την κοινή ζάχαρη, το σιρόπι γίνεται ελαφρύτερο. Γενικά το γλυκό δεν είναι λιγωτικό αλλά κρατάει πλούσια γεύση σοκολάτας. Δεν συνιστώ να προστεθεί μεγαλύτερη ποσότητα γλυκαντικών διότι κάποια από αυτά του εμπορίου μπορεί να προκαλέσουν υπακτική δράση εάν χρησιμοποιηθούν σε μεγάλες ποσότητες.


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις