ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ

Σοκολατίνα! Μια τούρτα που ανέκαθεν συναγωνιζόταν το "στέμμα" με την τούρτα "αμυγδάλου" και τη "σεράνο"....

Ως λάτρης της σοκολάτας για μένα η σοκολατίνα είναι η βασίλισσα της καρδιάς μου. Την έχω συνδυασμένη στο μυαλό μου με την καταπληκτική σοκολατίνα που έφτιαχνε ο θείος μου και θυμάμαι να με κερνάει στα παιδικά μου χρόνια. Τώρα πια φτιάχνω τη δική μου την οποία πραγματικά θεωρώ πως είναι μια...εξίσου καλή περίπτωση!

Δοκιμάστε τη σοκολατίνα της "Μαριφάνης" για να σβήσετε τα γεννέθλια κεράκια σας, να κεράσετε την οικογένεια και τους φίλους σας μετά από ένα γεύμα ή όποτε άλλοτε έχετε διάθεση για ένα ωραίο σοκολατένιο γλυκο! 


Σοκολατίνα της Μαριφάνης λοιπόν και καλή σας επιτυχία 💕






Για το παντεσπάνι σοκολάτας:

  • 3 μεγάλα αυγά ή 4 μεσαία σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. baking powder
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
  •  1/4 κουτ.γλ. αλάτι
  •  20ml σπορέλαιο 
  • 125γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:

  • 1/2φλιτζ.τσ. νερό 
  • 1/2 φλιτζ.τσ. ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι  κονιάκ 

Γέμιση μους σοκολάτας:

  • 450ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά 
  • 100ml γάλα φρέσκο
  • 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρη ή μισή-μισή με γάλακτος 

Για τη γκανάς σοκολάτας της "Μαριφάνης":

  • 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρη
  • 110ml γάλα φρέσκο
  • 2 κουταλιές της σούπας σκόνη για ρόφημα σοκολάτας (το γλυκό κακάο που φτιάχνουμε ζεστή σοκολάτα)
Για τη διακόσμηση:
τρούφα σοκολάτας /φιστίκια αιγίνης /σαντιγί 



Στην πράξη: 

  • Ξεκινάμε με το παντεσπάνι.Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη μισή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν προσθέτουμε την υπόλοιπη μαζί με το σπορέλαιο. Κοσκινίζουμε σε μπολ τα στερεά υλικά. Με μαρίζ ενώνουμε σταδιακά τα στερεά υλικά μέσα στο μείγμα αυγών με απαλές κινήσεις ώστε να μη χαθεί ο όγκος. Προσέχουμε να μην μείνουν κάτω κάτω υπολείμματα στερεών υλικών χωρίς να έχουν ενωθεί! Ρυθμίζουμε στα 25 εκ. ένα τσέρκι με βάση ( στα 25 εκ. προκύπτουν 3 αφράτα επιμέρους κομμάτια παντεσπάνι και 26 εκ.  3 λεπτότερα) ή αποσπώμενη φόρμα-δαχτυλίδι και το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί (αλείφουμε με λίγο λάδι το εσωτερικό της φόρμας έτσι ώστε να κολλήσει καλά το χαρτί). Περιμετρικά από την έξω πλευρά της βάσης ασφαλίζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και εσωτερικά στη φόρμα περνάμε τα τοιχώματα με λίγο σπορέλαιο. Αδειάζουμε το μείγμα ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά (στα 20 λεπτά ελέγχουμε το κέντρο με ένα μαχαιράκι, εάν βγαίνει στεγνό το παντεσπάνι είναι έτοιμο διαφορετικά το αφήνουμε λίγο ακόμα). Μόλις το παντεσπάνι ψηθεί το αφήνουμε μέσα στη φόρμα του να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Αφού κρυώσει καλά το χωρίζουμε σε 3 μέρη (επειδή το παντεσπάνι είναι πολύ μαλακό μπορεί να κοπεί στραβά ή να σπάσει, δεν υπάρχει όμως πρόβλημα γιατί μετά μπορούμε να ενώσουμε τα κομμάτια  χωρίς πρόβλημα). Αφήνουμε στην άκρη. 

Για τη μους: 

  • Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε καλά το γάλα.Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το ζεστό γάλα κι αφήνουμε 5 λεπτά. Με σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα ώσπου να γίνει λείο. Αφήνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του σοκολατένιου μείγματος.Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει να κάνει απαλές κορυφές .Αφού κρυώσει αρκετά το σοκολατένιο μείγμα βάζουμε με κουτάλι μικρές ποσότητες μέσα στη σαντιγί και κάνουμε κινήσεις με μαρίζ από κάτω προς τα πάνω να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε στο ψυγείο τη μους μέχρι να τη χρειαστούμε.
  • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά, κατεβάζουμε και προσθέτουμε το ποτό. Σε πιατέλα βάζουμε το τσέρκι και τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι. Ραντίζουμε καλά με πινέλο το 1/3 του σιροπιού. Από πάνω στρώνουμε το 1/3 της μους ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και απλώνουμε το δεύτερο μέρος της μους. Τέλος τοποθετούμε το τρίτο παντεσπάνι και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι. Καλύπτουμε με το τρίτο μέρος της μους κι ισιώνουμε καλά την επιφάνεια. Βάζουμε το γλυκό στην κατάψυξη για 3 ώρες.

Για τη γκανάζ της Μαριφάνης:

  • Σε κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με το ρόφημα σοκολάτας κι ανακατεύουμε συνεχώς  να ζεσταθεί το μείγμα κι ελαφρώς να δέσει. Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω το σοκολατένιο γάλα που ζεστάναμε. Περιμένουμε 2 λεπτά κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία σοκολατένια γκανάζ. 
Επικάλυψη:
  • Ξεφορμάρουμε την τούρτα κατευθείαν από την κατάψυξη και ισιώνουμε τα πλαϊνά με μια σπάτουλα. Την τοποθετούμε πάνω σε δίσκο που έχουμε στρώσει 2 επιμέρους κομμάτια αντικολλητικό χαρτί τα οποία θα ενώνονται κεντρικά.Ρίχνουμε στο κέντρο της επιφάνειας της τούρτας τη γκανάζ που θα'ναι χλιαρή και με μαρίζ σπρώχνουμε απαλά τη γκανάζ να φθάσει ομοιόμορφα και στα πλαϊνά. Τραβάμε προσεχτικά τα χαρτιά.
  • Βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο για 4-5 ώρες. 
  • Διακοσμούμε με τα υλικά της αρεσκείας μας, σαντιγί, τρούφα, φυστίκια κλπ.

Σημειωση: 
Το παντεσπάνι είναι καλύτερα να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα για να κόβεται πιο εύκολα. Εάν τελικά το ετοιμάσουμε την ίδια μέρα με την τούρτα -όσο δηλαδή θα είναι φρέσκο- κόβοντας το μπορεί να κοπεί σε ορισμένα σημεία καθώς είναι πολύ αφράτο. Ακόμα κι έτσι δεν πρέπει να μας ανησυχήσει το γεγονός, πολύ απλά στήνοντας την τούρτα συναρμολογούμε κάθε βάση σαν παζλ και  πατάμε λίγο με τα χέρια μας. Με αυτόν τον τρόπο ενώνονται τα κομμάτια μεταξύ τους κι αφού σιροπιαστούν δε θα φαίνεται τίποτα! 




Καλή σας απόλαυση!
Φιλικά, 
Μαριφάνη 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις