ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΑ ΓΕΜΙΣΤΑ | ΕΥΚΟΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ | ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟΤΕΡΑ ΓΕΜΙΣΤΑ | ΕΥΚΟΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ | ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ

Φαγητό από τα πιο αγαπημένα ειδικά το καλοκαίρι που τα περισσότερα λαχανικά είναι πάνω "στην ώρα" τους. Τα αγαπάμε για την απλότητά τους αλλά και για το πρακτικό του...χαρακτήρα τους αφού μας επιτρέπουν να τα απολαμβάνουμε ακόμη και κρύα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η συνταγή μου είναι προσαρμοσμένη για να μπορέσει να πετύχει κι από αρχάριους μάγειρες.
Στο τέλος του άρθρου μπορείτε να μάθετε πως θα επισπεύσετε τη διαδικασία μαγειρέματος εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε πολύ χρόνο με το ψήσιμο στο φούρνο!


Υλικά (για 4 άτομα, για 2 άτομα μειώνουμε στο μισό όλα τα υλικά)
  • 3 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές
  • 3 μελιτζάνες μικρές φλάσκες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 10 κλαδάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 5 κουτ.σ. κέτσαπ
  • 10-11 κουτ.σ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
  • 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
  • Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε τα λαχανικά μας (ντομάτες-πιπεριές-μελιτζάνες), αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια όσα έχουν. Έπειτα τα ανοίγουμε και κόβουμε τα καπάκια τους- τις πιπεριές είναι καλύτερα να τις ανοίξουμε κατά μήκος. Αφαιρούμε τα σπόρια από τις πιπεριές και στις ντομάτες και μελιτζάνες την ψίχα όσο πιο καλά μπορούμε με κουταλάκι ή ειδικό εργαλείο.
  • Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις μελιτζάνες και τις ντομάτες κι έπειτα βάζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κέτσαπ. Μεταφέρουμε σε μπολ τον πολτό και προσθέτουμε το ρύζι, το 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το αλατοπίπερο (κατά βούληση), το μοσχοκάρυδο κι ανακατεύουμε πολύ καλά. Εάν η γεύση ξινίζει βάζουμε 1 κουταλάκι ζάχαρη.
  • Γεμίζουμε ένα ένα λαχανικό από μία γεμάτη κουταλιά γέμισης (όχι ξέχειλα γιατί φουσκώσει το ρύζι στο ψήσιμο) και κλείνουμε με τα καπάκια.
  • Βάζουμε τα γεμισμένα λαχανικά σε λαδωμένο ταψί το ένα σφιχτά δίπλα στο άλλο και στα κενά βάζουμε τις κομμένες πατάτες. Εάν έχει περισσέψει γέμιση την αδειάζουμε πάνω από τις πατάτες, διαφορετικά τις αλατοπιπερώνουμε, τους προσθέτουμε σκόρπια λίγο σκόρδο, 3 κουταλιές κέτσαπ και αλατοπίπερο.
  • Συμπληρώνουμε στο ταψί 1 δάχτυλο νερό (όχι παραπάνω γιατί θα κατεβάσουν υγρά τα λαχανικά στο ψήσιμο), ραντίζουμε από πάνω με λάδι κι αλατοπιπερώνουμε.
  • Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις να ψηθεί σκεπασμένο για 1 1/2 ώρα κι έπειτα ξεσκέπαστο για 45' λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά και μελώσουν τα λαχανικά και οι πατάτες. Οι χρόνοι ψησίματος μεταβάλλονται ανάλογα με το μέγεθος και ποιότητα των λαχανικών αλλά και με τον κάθε οικιακό φούρνο.


... Και τι κάνουμε για να γλιτώσουμε χρόνο στο ψήσιμο εάν δεν μας παίρνει η ώρα?
Το κόλπο της...Μαριφάνης είναι το εξής: Προετοιμάζουμε τα γεμιστά αποβραδίς και τα βάζουμε στο ταψί παραλείποντας τις πατάτες, το λάδι και το αλατοπίπερο. Εάν μας έχει μείνει γέμιση τη φυλάμε σε ένα μπολ.Κλείνουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε όλη νύχτα στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα βγάζουμε από το ψυγείο κι αφήνουμε να έρθει το φαγητό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (το καλοκαίρι λόγω υψηλών θερμοκρασιών δεν αργούν να ξεπαγώσουν τα λαχανικά). Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις. Ξετυλίγουμε το ταψί, προσθέτουμε τις πατάτες, τη γέμιση εάν έχει μείνει (διαφορετικά προσθέτουμε αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο, κέτσαπ, ελαιόλαδο, σκόρδο και λίγο νερό) και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ακολουθούμε τις οδηγίες ψησίματος όπως αναφέρω πιο πάνω μόνο που θα χρειαστεί σχεδόν ο μισός χρόνος γιατί το βράδυ έχει μισοφουσκώσει στο ψυγείο το ρύζι από τα υγρά της γέμισης κι έτσι δεν θα αργήσει να μαγειρευτεί το φαγητό μας. Όλα όμως εξαρτώνται από το μέγεθος των λαχανικών και το φούρνο μας.

Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις