ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Φανταστικό μαμαδίστικο φαγητό που βγάζει τρυφερότητα..  Δυναμωτικό και χορταστικό, από τα πρώτα φαγητά που έμαθα να φτιάχνω στο ξεκίνημα μου... Με τον καιρό το έφερα στα γούστα μου και τώρα ήρθε η στιγμή να σας δείξω πως το φτιάχνω! Αφράτα και πεντανόστιμα, αυτά τα γιουβαρλάκια είναι ένα εύκολο φαγητό που μπορούν να το ετοιμάσουν ακόμα και οι πιο αρχάριοι!

Μη σας φανούν μικρές οι δοσολογίες των υλικών γιατί αφορούν μόνο την κάλυψη 2 ατόμων.. για περισσότερες μερίδες πολλαπλασιάζουμε τις δοσολογίες.

Υλικά για 2 μερίδες (10 γιουβαρλάκια με αρκετό αυγολέμονο):
  • 250γρ. κιμάς ανάμεικτος
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 1/3 κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα ή γλασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας άνηθος φρέσκος
  • 4-5 κλαράκια φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • κορν φλάουρ για το πασπάλισμα 
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κύβος νοστιμιάς κότας ή κρέατος
  • 2 1/3 λίτρα νερό
Για το αυγολέμονο:
  • 1 αυγό μεσαίο ολόκληρο
  • 1 ασπράδι αυγού μεσαίο
  • χυμός από 1 μικρό ζουμερό λεμόνι


Εκτέλεση:
  • Ζυμώνουμε τα υλικα του κιμά να ενωθούν όλα μαζί χωρίς να κουράσουμε τη ζύμη. Σε ενα πιάτο βάζουμε λίγο κορν φλάουρ. Πλάθουμε μπαλάκια με τη ζύμη όχι πολύ μικρά ούτε όμως και πολύ μεγάλα. Τα κυλάμε μέσα στο κορνφλάουρ.
  • Σε βαθειά κατσαρόλα βάζουμε το νερό με 1 κουταλιά ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και τον κύβο να βράσουν και να γίνει ζωμός. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στη μεσαία σκάλα. Τινάζουμε τα γιουβαρλάκια από το περιττό κορν φλάουρ και τα ρίχνουμε ένα ένα με προσοχή. Αφήνουμε να βράσουν μέσα στο ζωμό σε χαμηλή θερμοκρασία για 25 λεπτά (σ'αυτό το σημείο τα γιουβαρλάκια μέσα στην κατσαρόλα κάνουν τούμπες..!!!). 
  • Αφού ο ζωμός πέσει λίγο πιο κάτω από τα μισά βγάζουμε προσεχτικά τα γιουβαρλάκια σε ένα πιάτο.  Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά με το χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι. Παίρνουμε 1/2 ποτήρι από το ζωμό της κατσαρόλας και πολύ πολύ σιγά τον ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το αυγό και το λεμόνι χτυπώντας συνεχόμενα (ο ζωμός θα πρέπει να πέφτει σαν λεπτή γραμμή και όχι επιθετικά για να μην ψηθεί το αυγό). Αφού το μείγμα γίνει λείο το ρίχνουμε πάλι πίσω στον υπόλοιπο ζωμό της κατσαρόλας χτυπώντας πολύ καλά με σύρμα να ενωθούν και να γίνουν ασπριδερή σάλτσα. 
  • Επαναφέρουμε τα γιουβαρλάκια μέσα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για λίγο μέχρι να δέσουν ανακινώντας την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν και διαλυθούν.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με επιπλέον λεμόνι εάν μας αρέσει και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Σημ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ζωμό κρέατος ή λαχανικών σε αντικατάσταση με τον κύβο. Εάν θέλουμε πιο αραιό το αυγολέμονο παραλείπουμε το ασπράδι αυγού. Αλατοπιπερώνουμε τη ζύμη του κιμά σύμφωνα με τα γούστα. 

Καλή σας όρεξη
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις