Πατατοκεφτέδες πανεύκολοι

Πατατοκεφτέδες πανεύκολοι


Ένα παλιός καλός φίλος και υποστηρικτής αυτού εδώ του συνταγολογίου μου είχε δώσει το μυστικό για πεντανόστιμα ζυμάρια που περιέχουν πατάτα. Για πρώτη φορά ακολούθησα τη μέθοδό του σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της πατρίδας μου -την Τήνο, τους πατατοκεφτέδες. Δε θα σας πω τίποτα περισσότερο, διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!




Υλικά για 1 δόση 20 κομματιών (για ολόκληρη δόση διπλασιάζουμε όλα τα υλικά):

  • 2 πατάτες μέτριες
  • 1 μικρό αυγό 
  • 4 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (λίγο από το λευκό και λίγο από το πράσινο μέρος του)
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη κεφαλογραβιέρα ελαφρώς πικάντικη
  • 15 γρ. βούτυρο αγελάδος 
  • *1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένη φρυγανιά (προαιρετικά)
  • 1/3 κουτ.γλ μοσχοκάρυδο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για το τύλιγμα:

  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις


Στην πράξη:

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Σκουπίζουμε καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ για φούρνο μικροκυμάτων. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι ειδικό για φούρνο μικροκυμάτων που να σκεπάζει καλά το μπολ (προσωπικά χρησιμοποιώ το απλό καπάκι ζεστάματος που δεν "πιτσιλάει" το φαγητό όση ώρα ζεσταίνεται μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων ενώ παράλληλα συγκρατεί τους υδρατμούς). Εκκινούμε τη συσκευή στη ρύθμιση για ζέσταμα για 20 λεπτά στη μεσαία σκάλα. Στα 15 λεπτά ανοίγουμε και με πιρούνι ελέγχουμε τις πατάτες, εάν έχουν μαλακώσει σταματάμε το ζέσταμα διαφορετικά συνεχίζουμε ακόμη λίγο ώστε να μαλακώσουν επαρκώς. Όλα τα μηχανήματα δεν έχουν την ίδια ισχύ γι' αυτό δίνουμε προσοχή στους χρόνους.
  • Όταν οι πατάτες μαλακώσουν τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές και τις λιώνουμε με πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Σ' αυτό το σημείο προσθέτουμε το βούτυρο να ενωθεί καλά. Αφήνουμε στην άκρη να έλθει το μείγμα σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά -προσοχή στο αλάτι γιατί το τυρί είναι αλμυρό- και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που θα πλάθεται, εάν κολλάει και δεν πλάθεται ΜΟΝΟ τότε προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 30' λεπτά. 
  • Πλάθουμε μπαλάκια και τα κυλάμε στο αλεύρι. Τινάζουμε την περιττή ποσότητα και τηγανίζουμε σε ζεστό ελαιόλαδο γυρίζοντάς τα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Οι πατατοκεφτέδες γίνονται γρήγορα όπως επίσης...καίγονται και γρήγορα αν τους παραμελήσουμε γι' αυτό δεν σταματάμε να τους προσέχουμε. Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί σε μια πιατέλα και στραγγίζουμε τους πατατοκεφτέδες. 
  • Απολαμβάνουμε ζεστούς ή ακόμη και κρύους!


Σημ. Οι παραδοσιακοί πατατοκεφτέδες θέλουν καλές πατάτες αλλά όχι πολύ φρέσκιες για να μην γίνει αραιή η ζύμη. Το κόλπο σ' αυτή τη συνταγή είναι πως τις προετοιμάζουμε με τη μέθοδο του φούρνου μικροκυμάτων, διατηρώντας την πλούσια γεύση τους και σχηματίζοντας σφιχτή ζύμη που είναι και το ζητούμενο. Εάν πάλι δεν σας πείθει η μέθοδος αυτή -όσο κι αν υποστηρίζω ότι πετυχαίνει-τότε μπορείτε απλά να τις βράσετε με τη φλούδα τους ακολουθώντας την κλασική μέθοδο. Για πιο αρωματικούς κεφτέδες μπορεί να αυξηθεί η δοσολογία των μυρωδικών, κατ' εμέ όμως αυτή που δίνω στη λίστα είναι η ιδανική ώστε να μην επικαλύπτεται η γεύση της πατάτας. Δοκιμάστε τους και ως μεζέ για μπουφέ! Φανταστικοί!


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά, 

Μαριφάνη






Σχόλια

  1. Καλημέρα σας.Το βούτυρο αγελάδος θα πρέπει να είναι λιωμένο ή όχι; ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά! Όχι δεν χρειάζεται να είναι λιωμένο γιατί άμα μπει στο μείγμα πατάτας που θα είναι σχετικά ζεστό θα λιώσει! Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις