Παγωτό παρφέ κρέμα

Παγωτό παρφέ κρέμα


Οι γνώστες της τέχνης του παγωτού θα γνωρίζετε πως το πραγματικό παγωτό "parfait" έχει άλλους κανόνες... Στην πραγματικότητα παρασκευάζεται με ιταλική μαρέγκα-κιγιέ και κρέμα. Είναι άγνωστο πώς στη σύγχρονη ιστορία του παγωτού επικράτησε η πρακτική να ορίζεται ως παρφέ το παγωτό που περιέχει ξηρούς καρπούς. 

Σήμερα όμως εγώ θα σας δείξω αυτό το "ψεύτικο" που αγαπάμε όλοι, το κρεμώδες με τους κριτσανιστούς ξηρούς καρπούς που σε κάθε κουταλιά σε πλημμυρίζουν με γεύσεις κι αρώματα από το καβούρδισμα..

Αυτό το παγωτό όπως κι αν το λένε πραγματικά είμαι σίγουρη ότι θα σας ξετρελάνει τόσο με τη γεύση του όσο και με την "τραγανότητά" του! Είναι στ'αλήθεια ένα πεντανόστιμο παγωτό με τρομερά αρώματα, διαχρονικά αγαπημένο και... χορταστικό




Υλικά για 2 λίτρα:

  • 500gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά (ΟΧΙ ΦΥΤΙΚΗ) κρύα 
  • 1 τενεκάκι ζαχαρούχο γάλα κρύο από το ψυγείο
  • 200ml φρέσκο γάλα πλήρες κρύο
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
  • 100γρ. ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα
  • 1 μέτριο παστέλι με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς θρυμματισμένο
  • 6 κερασάκια ζαχαρόπηκτα ψιλοκομμένα (εμένα ήταν χρωματιστά, αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από 1 1/2 κουταλιές κόντιτα ή ψιλοκομμένα γλυκά κουταλιού)
  • 50γρ. κουβερτούρα σκούρα ψιλοκομμένη 
  • 1 σφηνάκι λικέρ επιλογής (ιδανικά ταιριάζει το πικραμύγδαλο, όμως εξίσου ταιριαστά είναι το πορτοκάλι, μαστίχα κ.α.)


Στην πράξη:

  • Προετοιμασία: Βάζουμε τον κάδο του μίξερ και το σκεύος που θα αποθηκεύσουμε το παγωτό  στην κατάψυξη για 1 ώρα.  Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε την ψιλοκομμένη αμυγδαλόψιχα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα. Μόλις ροδίσει αποσύρουμε από τη φωτιά, μεταφέρουμε σε πιάτο κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Βγάζουμε τον κάδο και αδειάζουμε την κρέμα γάλακτος. Στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να κάνει απαλές κορυφές, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το φρέσκο γάλα, τη βανίλια, το λικέρ και το αλάτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει μια πηχτή κρέμα. Σκεπάζουμε τον κάδο με ένα κομμάτι μεμβράνη και βάζουμε στην κατάψυξη το παγωτό για 1 1/2 ώρα. 
  • Αφού περάσει η ώρα βγάζουμε το παγωτό, ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά ψιλοκομμένα δηλαδή, την καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα, το θρυμματισμένο παστέλι, τα ψιλοκομμένα κερασάκια (ή γλυκά κουταλιού ή κόντιτα) και τη σοκολάτα. 
  • Μεταφέρουμε το παγωτό μέσα στο παγωμένο σκεύος που φυλάξαμε στην κατάψυξη. Προσαρμόζουμε ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης πάνω στο παγωτό, να εφάπτεται και κλείνουμε με το καπάκι. Συνεχίζουμε την ψύξη. Μετά από 2 ώρες ανακατεύουμε το παγωτό με ένα πιρούνι ώστε να διασκορπιστούν καλύτερα τα ξηροκάρπια μέσα στο παγωτό και να μην "κάτσουν" κάτω κάτω. Κολλάμε πάλι μια μεμβράνη πάνω του, κλείνουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το πάγωμα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.


Σερβίρουμε το παγωτό σκέτο ή με γαρνιτούρα της επιλογής μας!



Βρείτε όλες τις συνταγές μου για παγωτό εδώ.

Καλή σας απόλαυση

Φιλικά, 

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις