ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΑ | ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΑ | ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

Ποιος δεν αγαπά τα καλαμάρια; Πιθανώς μιλάμε για το πιο αγαπημένο πιάτο θαλασσινών ειδικά στα παιδιά αφού δεν περιέχει μικρά κοκαλάκια κι έχουν σχετικά ουδέτερη γεύση. Όσο απλό όμως θεωρείται σαν πιάτο τόσο μπελαλίδικο είναι στην προετοιμασία του. Πες τε μου, ποιος αντέχει το τηγάνι... Καταλαβαίνω και σας νιώθω!

Γι'αυτό κι ετοίμασα καλαμαράκια στο φούρνο που μιμούνται τα τηγανιτά αλλά χωρίς όλον αυτόν τον μπελά, λάδια, καμένα αλεύρια και μυρωδιά σε όλο το σπίτι.

Να εξηγήσω εδώ ότι με την...τρίτη προσπάθεια πέτυχα το ιδανικό αποτέλεσμα. Την πρώτη φορά έκανα πανάρισμα με αλεύρι και κορνφλάουρ όμως η γεύση δε με ικανοποίησε καθώς άφηνε την αίσθηση "αλευρίλας" στο φάγωμα.  

Τη δεύτερη φορά έκανα μια μίξη αλευριού και καλαμποκάλευρου κι ενώ σε όψη προσέγγιζε την όμορφη κρούστα του τηγανιτού καλαμαριού, απέρριψα τελικά κι αυτή την περίπτωση για τους ίδιους λόγους.

Ε την τρίτη φορά τα πέτυχα 😂 Σκέφτηκα να πανάρω τα καλαμάρια με κάτι το οποίο ούτως ή άλλως είναι γευστικό και τρώγεται κι από μόνο του, κι αυτό είναι η φρυγανιά σε σκόνη (γαλέτα). Και μιλάμε για μεγάλη επιτυχία, αφού πέτυχα εσωτερικά τρυφερά και μαλακά καλαμαράκια με εξωτερικά τραγανή και νόστιμη κρούστα!

Δοκιμάστε τα και είμαι σίγουρη ότι θα σας λύσει τα χέρια αυτή η συνταγή! 




Ας ξεκινήσουμε...

Τα υλικά είναι για 1 μερίδα (για κάθε δεύτερη μερίδα πολλαπλασιάζουμε όλα τα υλικά)

  • 400 γρ. καλαμαράκια (μεσαία) κτψ
  • 1 κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρικής
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • ελαιόλαδο
  • χυμός λεμονιού
  • αλάτι 

Εκτέλεση:

  • Σε σουρωτήρι βάζουμε τα καλαμαράκια μας να ξεπαγώσουν κι ύστερα τους ρίχνουμε τη σόδα ανακατεύοντας να πάει παντού. Η σόδα είναι απαραίτητη καθώς μας εξασφαλίζει ότι τα καλαμαράκια μας θα γίνουν μαλακά γι'αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραληφθεί αυτό το βήμα. Αφήνουμε με τη σόδα τα καλαμαράκια για 1 ώρα κι ύστερα τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό πολύ καλά. Περιμένουμε να στραγγίξουν από τα περιττά υγρά μέσα στο σουρωτήρι τους.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ρηχή -κατά προτίμηση- λαμαρίνα του φούρνου και το ραντίζουμε παντού με λίγο ελαιόλαδο.  Προθερμαίνουμε το φούρνου στους  220 βαθμούς με αέρα.
  • Σε μπολ βάζουμε μια ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς (σχεδόν 1/2 φλιτζάνι για αρχή) και βουτάμε ένα-ένα τα καλαμαράκια μας να κολλήσει παντού η φρυγανιά. Κάθε καλαμαράκι που ετοιμάζουμε το βάζουμε στρωτά πάνω στη λαδόκολλα χωρίς να κολλάει το ένα με το άλλο. Εάν κρίνουμε απαραίτητο συμπληρώνουμε επιπλέον φρυγανιά στο μπολ.
  • Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία ραντίζουμε πάνω από τα παναρισμένα καλαμαράκια λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε στον αερόθερμο φούρνο διατηρώντας την ίδια θερμοκρασία μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφί χρώμα και κάνουν κρούστα. Εάν τα καλαμαράκια μας είναι χοντροκομμένα τότε καλό είναι μόλις η πάνω πλευρά τους χρυσαφίσει, να βγάλουμε το ταψί με προσοχή και να τα γυρίσουμε με τσιμπίδα από την άλλη πλευρά συνεχίζοντας το ψήσιμο λίγο ακόμα.
  • Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 15 λεπτά ανάλογα το φούρνο.
  • Σερβίρουμε τα καλαμαράκια με χυμό λεμονιού κι αλάτι! Απολαμβάνουμε ζεστά!

Καλή σας όρεξη!

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη





Σχόλια


  1. Ιδέα καταπληκτική !!
    Είμαι 63 μαγείρισσα 40 χρόνια δεν έχω τηγανίσει καλαμαράκια πάνω από τρεις φορές. Τώρα θα εφαρμόσω την συνταγή σου γιατί αρέσουν πολύ στο σύζυγο.
    Ευχαριστώ Μαριφάνη !!🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια θα τα δοκιμάσω νομίζω πως θα μου αρέσουν πολύ γιατί προσπαθώ να μην τηγανιζω μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να σας βολέψει αυτή η μέθοδος !!! Σας ευχαριστώ πολύ!!!!

      Διαγραφή
  3. Τα δοκίμασα γίνονται πολύ ωραία, χωρίς την λαδιλα του τηγανιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά! Χαίρομαι πολύ που σας άρεσε αυτή η μέθοδος μαγειρέματος!!! Καλές δημιουργίες !!!!

      Διαγραφή
  4. Τα δοκίμασα γίνονται πολύ ωραία, χωρίς την λαδιλα του τηγανιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή σαρακοστή τα φρέσκα καλαμαράκια γίνονται στον φούρνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σαρακοστή !!!! Φυσικά και γίνονται κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο!! Μην παραλείψετε τη σόδα!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις