ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υπέροχο γλυκό με τον αγαπημένο καρπό του χειμώνα, το πορτοκάλι 🍊
Μυρωδάτο και πεντανόστιμο, με μια διαδικασία σχετικά εύκολη ώστε να δοκιμαστούν και οι αρχάριοι μάγειρες!
Σ' αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε όλον τον καρπό πορτοκαλιού ώστε να γίνει περισσότερο ζουμερό και "χορταστικό".
Υλικά για 2 γυάλινα βάζα χωρητικότητας 1 κιλού έκαστο :
- 6 μεγαλούτσικα πορτοκάλια
- 7 κούπες του νες νερό
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 βανιλίνη
Διαδικασία:
- Χρησιμοποιώντας την ψιλή πλευρά ενός τρίφτη, τρίβουμε ελαφρώς τα πορτοκάλια ώστε να φύγει το κέρωμα. Θέλουμε απλώς να αφαιρεθεί η γυαλάδα, οπότε δεν επιμένουμε πολύ σε κάθε σημείο καθώς θέλουμε ο φλοιός να παραμείνει. Ξεβγάζουμε σε τρεχούμενο νερό τα πορτοκάλια να φύγουν τα κατάλοιπα. Βάζουμε νερό να βράσει σε μια άνετη και βαθειά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα πορτοκάλια. Το νερό θα πρέπει να τα καλύπτει. Τα βράζουμε για 5-6 λεπτά κι έπειτα τα στραγγίζουμε από το νερό. Γεμίζουμε με καθαρό νερό την κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει. Προσθέτουμε τα πορτοκάλια και τα ξανά βράζουμε για 5-6 λεπτά. Στραγγίζουμε το νερό και ξανά βράζουμε καθαρό για τελευταία φορά. Ρίχνουμε τα πορτοκάλια και τα αφήνουμε να ξανά βράσουν για 5-6 λεπτά. Συνολικά πρέπει να κάνουμε 3 σύντομους βρασμούς με καθαρό νερό κάθε φορά. Αυτή η διαδικασία είναι απολύτως απαραίτητη, διότι έτσι εξασφαλίζουμε ότι τα πορτοκάλια έχουν ξεπικρίσει ικανοποιητικά. Αφού τελειώσουμε με τους βρασμούς αφήνουμε τα πορτοκάλια να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Παίρνουμε τα πορτοκάλια και κόβουμε την κορφή και τη βάση τους. Έπειτα τα κόβουμε σε κομματάκια μετρίου μεγέθους, εάν υπάρχουν κουκούτσια τα αφαιρούμε.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη βανίλια, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πάρουν μια βράση. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα κομμάτια πορτοκαλιών μέσα στο σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια κι αφήνουμε το γλυκό να δέσει μέσα στο σιρόπι του για περίπου 30'λεπτά. Το γλυκό θα είναι έτοιμο όταν σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά του και θα έχει δέσει ικανοποιητικά το σιρόπι του (η πυκνότητα θα πρέπει να θυμίζει μέλι), όχι νερουλό μα ούτε και εντελώς σφιχτό. Ενδεικτικά, παίρνουμε ένα κουταλάκι κάι το βουτάμε στο σιρόπι από την ανάποδη πλευρά (το χερούλι του). Αυτό θα έχει την κατάλληλη σύσταση όταν θα στάζει σε λεπτή γραμμή με το που το σηκώσουμε ψηλά. Εάν το σιρόπι είναι ακόμη νερουλό, απλώς βράζουμε λίγη ώρα ακόμη το γλυκό. Εάν όμως το γλυκό έχει δέσει υπερβολικά και το σιρόπι μοιάζει περισσότερο με καραμέλα, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον και το αφήνουμε για 5 λεπτά να βράσει σε σιγανή φωτιά. Το σιρόπι όσο κρυώνει πήζει άλλωστε.
- Όταν τελειώσουμε τον βρασμό, αφήνουμε το γλυκό μέσα στην κατσαρόλα εκτός φωτιάς να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου ή έστω να γίνει χλιαρό.
- Αποστειρώνουμε δύο βάζα (χωρητικότητας 1 κιλού έκαστο) με τη μέθοδο που μας εξυπηρετεί καλύτερα.
- Ισομοιράζουμε το γλυκό στα δύο βάζα, προσέχοντας να τα καλύπτει το σιρόπι τους (το σιρόπι είναι το συντηρητικό που διατηρεί τα γλυκά κουταλιού για πολλή καιρό).
- Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι.
- Όσο περνάνε οι μέρες το γλυκό γίνεται καλύτερο!!!!
Σημ. Εάν περισσέψει σιρόπι το κρατάμε σε καθαρό γυάλινο μπολ ή βάζο στο ψυγείο και το χρησιμοποιούμε για το σιρόπιασμα παντεσπάνι σε τούρτες, σοκολατάκια κλπ. Εναλλακτικά το αραιώνουμε με ρακί, κονιάκ ή μπράντυ και φτιάχνουμε λικέρ στιγμής.
Καλή σας επιτυχία 🍊
Φιλικά,
Μαριφάνη 🥰
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας