ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2024

Βασιλόπιτα 2024


Η ετοιμασία της φετινής βασιλόπιτας μας βρίσκει στο σπίτι κλεισμένους και άρρωστους.. Κανένας δεν μένει άτρωτος, κανείς δεν είναι από πέτρα. Δεν στεναχωριόμαστε παρά την ταλαιπωρία μας, άλλωστε η χρόνια που φεύγει ήταν γεμάτη από γεγονότα που μας χάλασαν το κέφι, ενώ παράλληλα μας έφερε και πολλές φορές αντιμέτωπους με καταστάσεις που δοκίμασαν την υπομονή μας. 

Να μην είμαστε όμως αχάριστοι, είμαστε ευγνώμονες για πολλά ακόμα πράγματα που κερδίσαμε αυτό το έτος. Που τα κερδίσαμε και δεν μας χαρίστηκαν! 

Εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει ειρήνη σε όλον τον κόσμο. Υγεία, συναισθήματα και στόχους! 

Σας ευχαριστώ που με στηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια! 

Η φετινή βασιλόπιτα είναι η καλύτερη που έχω φτιάξει ως τώρα! Κρίμα που δεν θα μπορέσουμε να την απολαύσουμε με τους δικούς μας λόγω των συνθηκών.... θα τη μοιραστώ όμως μαζί σας, να τη φτιάξετε και να νιώσω ότι έχω χαρίσει ένα κομμάτι σε κάθε έναν από εσάς!



Υλικά για στρογγυλό ταψί 30 εκ.

  • 4 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • 225γρ μαργαρίνη με βούτυρο "φλόρα" σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 1 τενεκάκι ζαχαρούχο γάλα (397γρ)
  • 1&1/2 κούπα γάλα φρέσκο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 2/3  κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (ή 1/2 κούπα για λιγότερο γλυκιά γεύση)
  • 1 κουταλιά της σούπας λικέρ ή κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 μανταρίνι 
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 φακελάκια βανιλέτα
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλ. γαρίφαλο τριμμένο 
  • 1/3κουτ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη 
  • 1 τσιμπιά αλάτι 
  • 500γρ. φάριν απ

*η κούπα που χρησιμοποιείται είναι των 250ml 



Διαδικασία:

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα να αφρατέψουν. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους προσέχοντας πρώτα να απορροφηθεί ο ένας πριν προσθέσουμε τον επόμενο. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το ζαχαρούχο γάλα, τη μία κούπα γάλα, το λικέρ, τις βανιλέτες, το αλάτι, τα ξύσματα, τη μαστίχα και το γαρίφαλο. Τώρα προσθέτουμε τμηματικά τη φαρίνα! Μόλις ρίξουμε το 1/2 της ποσότητας βάζουμε το μπέικιν να ενωθεί και χτυπάμε απαλά με το μίξερ. Έπειτα προσθέτουμε εναλλάξ το υπόλοιπο γάλα με την υπόλοιπη φαρίνα μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό λίγο πιο σφιχτό από το κλασικό του κέικ. Χτυπάμε σε χωριστό μπολ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Με μαρίζ ενώνουμε τη μαρέγκα προσθέτοντάς την σε 3 δόσεις. Για να ενωθεί σωστά η μαρέγκα, κάνουμε απαλά κυκλικά διπλώματα με τη σπάτουλα μέχρι να "κρυφτεί" μέσα στη ζύμη. Κατά τον ίδιο τρόπο ενώνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα. Στο τέλος η ζύμη θα έχει αποκτήσει την πυκνότητα που γνωρίζουμε από τα κλασικά κέικ. Βουτυρώνουμε πολύ καλά το εσωτερικό του ταψιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα και 15 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αφού η πίτα πάρει χρώμα και έχουν παρέλθει τουλάχιστον τα πρώτα 60 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε το φούρνο και ελέγχουμε το εσωτερικό της πίτας στο κέντρο με ένα μαχαίρι -εάν μένει ζύμη πάνω στο μαχαίρι τότε το αφήνουμε ακόμη μέσα στο φούρνο για τον υπόλοιπο χρόνο, εάν βγαίνει στεγνό τότε αφαιρούμε από το φούρνο. Το χρώμα της πίτας θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο. Αφήνουμε την πίτα μέσα στο ταψί να κρυώσει εντελώς κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε όπως μας αρέσει (εδώ εγώ στη μισή πλευρά άπλωσα υποβρύχιο βανίλια που έλιωσα σε μπεν μαρί, ζαχαρωτά κλπ και στην άλλη πλευρά πασπάλισα  ζάχαρη άχνη με διάφορα κλασικά διακοσμητικά βασιλόπιτας).

Σας εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία! Ευτυχισμένο και τυχερό το 2024! 



Με πολλή αγάπη 🎀

Μαριφάνη 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις