ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙ

ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙ 

Από τα πλέον πρωτότυπα γλυκά κουταλιού που ξέρουμε- το αχλάδι- 🍐μπορούμε να το ετοιμάσουμε μόλις βρούμε τον κατάλληλο καρπό και να το προσφέρουμε είτε σκέτο είναι ως συνοδευτικό με στραγγιστό γιαούρτι. Ένα γλυκό πολύ ζουμερό, αρωματικό αλλά και εντυπωσιακό!

 



Υλικά:
  • 25 αχλαδάκια όσο γίνεται άγουρα και σφιχτά όχι μεγάλα σε μέγεθος
  • 1200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 και 2/3 κούπας του νες νερό
  • χυμός από 1 λεμόνι και 1/2 ακόμη για το τέλος
  • 3 ξυλάκια κανέλας
  • 10 καρφάκια γαρίφαλο




Διαδικασία:

  • Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και βάζουμε τα αχλάδια να ξεπλυθούν καλά. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε απορροφητική πετσέτα να στεγνώσουν εντελώς. Ξεφλουδίζουμε απαλά τις φλούδες -αφήνουμε το κοτσανάκι τους- και με μικρό κυλινδρικό εργαλείο αφαιρούμε τα κουκούτσια. Μεταφέρουμε ένα -ένα αχλάδι μέσα σε μπολ με καθαρό νερό μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει χυμό λεμονιού (με αυτόν τον τρόπο δεν θα μαυρίσουν τα αχλάδια μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία τους).
  • Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο, ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας και τα μοσχοκάρφια. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση το σιρόπι, κατεβάζουμε έπειτα σε μεσαία θερμοκρασία και μεταφέρουμε μέσα τα αχλάδια. Αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί χωρίς να ανακατεύουμε παρά μόνο «ανακινούμε» την κατσαρόλα εάν κρίνουμε απαραίτητο. Επίσης, αφαιρούμε απαλά τον αφρό εάν κι εφόσον εμφανιστεί στην επιφάνεια (συνήθως τα αχλάδια δεν σχηματίζουν πολλούς αφρούς).
  • Μαγειρεύουμε τα αχλάδια έως ότου πέσει ο όγκος των υγρών στο μισό. Σε αυτό το σημείο παίρνουμε ένα κουταλάκι από το σιρόπι και το βάζουμε σε ένα μικρό πιατάκι του τσαγιού, με το κουτάλι κάνουμε μια γραμμή κι αν το σιρόπι δεν ενώνεται τότε  το γλυκό είναι έτοιμο. Εάν το σιρόπι στο πιατάκι «απλώνει» τότε συνεχίζουμε το βρασμό για λίγο ακόμη.
  • Όταν παρέλθει ο χρόνος βρασμού και κρίνουμε ότι τα αχλαδάκια έχουν μαλακώσει ικανοποιητικά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια λεπτή πετσέτα ή τούλι και «ξεκουράζουμε» το γλυκό όλη τη νύχτα χωρίς να το μετακινήσουμε.
  • Την επόμενη ημέρα  με μια κουτάλια αφαιρούμε τα αχλάδια προσεχτικά και τα βάζουμε σε μια πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο. Ξαναβράζουμε το σιρόπι μόνο του με τα μπαχαρικά του για 15 λεπτά κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα μπαχαρικά. Το γλυκό στο σύνολό του θα έχει αποκτήσει έναν απαλό ροζ χρωματισμό.
  • Παίρνουμε άνετα βάζα που πρώτα έχουμε αποστειρώσει (πλένουμε τα βάζα με σαπουνόνερο μαζί και τα καπάκια τους και τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για 20’ λεπτά, αφαιρούμε προσεχτικά και τα ακουμπάμε πάνω σε σχάρα ανάποδα να στεγνώσουν καλά) και με το χέρι πιάνουμε τα αχλαδάκια από το κοτσανάκι τους και τα τοποθετούμε μέσα στο βάζο το ένα δίπλα στο άλλο όσο γίνεται χωρίς να πιέζονται μεταξύ τους για να κρατήσουν το όμορφο σχήμα τους. Συμπληρώνουμε με σιρόπι από την κατσαρόλα μέχρι να τα καλύπτει και κλείνουμε με τα καπάκια.
  • Διατηρούμε το γλυκό αχλάδι εκτός ψυγείου μέχρι να το σερβίρουμε, όταν όμως σωθεί το πολύ σιρόπι του καλό είναι να κρατάμε το γλυκό στο ψυγείο.




Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις