Μηλόπιτα νηστίσιμη σε φόρμα

 Μηλόπιτα νηστίσιμη σε φόρμα


Η  πιο αφράτη και νόστιμη μηλόπιτα χωρίς αυγά, βούτυρο, γάλα αλλά και χωρίς μίξερ! Μια πρωτότυπη συνταγή που θα λατρέψετε και θα την φτιάχνετε όλο το χρόνο! 

Σ' αυτήν την συνταγή φτιάχνουμε μια γρήγορη μαρμελάδα μήλο που δίνει πολύ ζουμερό αποτέλεσμα σ'αυτή την μηλόπιτα!



Υλικά:

Για τη μαρμελάδα "στιγμής":

  • 6 μήλα μεγάλα κομμένα σε μικρούς κύβους
  • 220γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή μισή-μισή με καστανή για πιο έντονη γεύση καραμέλας
  • 1 κοφτή κουταλιά της σούπας κανέλα σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 κουτ.γλ. φρεσκοστυμμένο λεμόνι
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Για το κέικ:

  • 220ml φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 160ml ηλιέλαιο
  • 230γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 70γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1/2 φακελάκι baking powder
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 2 κάψουλες εσάνς βανίλιας
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 500γρ. φαρίνα που φουσκώνει 



Στην πράξη:

  • Ξεκινάμε με το καραμέλωμα των μήλων μέσα στην κατσαρόλα ως εξής: Αδειάζουμε όλα τα μήλα μέσα στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο κι αφήνουμε σε μεσαία θερμοκρασία να λιώσει η ζάχαρη και να δέσει το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς με μαρίζ. Τα μήλα αποβάλουν τους χυμούς τους, την φυσική τους πηκτίνη και με τη ζάχαρη σχηματίζουν μια πεντανόστιμη λιχουδιά που μοιάζει με μαρμελάδα. Αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως άλειμμα πάνω σε ψωμί ή και πάνω από παγωτό και γιαούρτι! Μόλις δέσει το "γλυκό" αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι κι όσο είναι ζεστό ρίχνουμε το μέλι και τη μαργαρίνη να λιώσουν. Αλείφουμε με μαργαρίνη καλά μια φόρμα με τρύπα για κέικ ή ταψί κι αδειάζουμε ισομερώς αυτήν την πεντανόστιμη μαρμελάδα "στιγμής".  Αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε καλά το λάδι με το χυμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να πάρουμε έναν χυλό που θα μοιάζει σε πυκνότητα με αυτόν των κέικ. Προσέχουμε να μην μείνουν σβόλοι μέσα στο μείγμα. Στρώνουμε πάνω από τα καραμελωμένα μήλα το χυλό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 50 λεπτά. Ελέγχουμε το εσωτερικό του κέικ με ένα μαχαιράκι εάν έχει σταθεί, διαφορετικά συνεχίζουμε ακόμη λίγα λεπτά το ψήσιμο.
  • Μόλις το γλυκό γίνει βάζουμε τη φόρμα πάνω σε σχάρα κι αφήνουμε να χλιάνει. Πάνω σε πιατέλα γυρίζουμε και ξεφορμάρουμε προσεχτικά το γλυκό. Εάν μείνουν μέσα στη φόρμα υπολείμματα απλώς τα πιάνουμε με κουτάλι στο σημείο που έμεινε κενό, έτσι κρυώνοντας θα σταθεροποιηθεί και δεν θα φαίνεται.

Ακολουθήστε προσεχτικά τα βήματά μου και θα απολαύσετε μια υπέροχη, νηστίσιμα, αφράτη αναποδογυριστή μηλόπιτα σε φόρμα!


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά, Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις