ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
Ποιος δεν αγαπάει το γαλακτομπούρεκο; Μάλλον κανείς θα απαντήσω εγώ...!
Μιας που βρισκόμαστε στην περίοδο των Αποκρεών τί καλύτερο από το να απολαύσουμε αυτό το παραδοσιακό γλυκό με τους φίλους και την οικογένειά μας;
Ευκαιρία να σας δείξω πως το πετυχαίνω εγώ και αρέσει σε όλους...μιας κιόλας που μια τέτοια συνταγή δεν έχει τύχει έως τώρα να αναρτήσω μέσα σ’ αυτό εδώ το blog. Εάν λοιπόν θέλετε ένα γαλακτομπούρεκο με αφράτη, ελαφρώς κρεμώδη γέμιση και κριτσανιστό φύλλο κανταϊφιού τότε δεν μένει παρά να μελετήσετε τη συνταγή μου και τα μικρά μυστικά μου...
Υλικά:
Για το γαλακτομπούρεκο
- 700ml γάλα φρέσκο κατά προτίμηση πλήρες
- 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 80γρ. κορν φλάουρ
- 2 αυγά μεσαία χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- φλούδα από ½ λεμόνι
- 20γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 1 τσιμπιά αλάτι
- 2/3 της συσκευασίας φύλλο κανταΪφιού
- 130γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το ράντισμα
Για το σιρόπι:
- 2 ½ κούπες του νες ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 και 2/3 κούπας του νες νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φλούδα από ½ λεμόνι
- 1 κουτ.γλ. χυμός λεμονιού
- 1 κάψουλα βανιλίνη
- 1 κουτ.γλ. βούτυρο αγελαδινό
Διαδικασία:
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το κορν-φλάουρ, τις βανίλιες και τη φλούδα λεμονιού. Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα σε μεσαία θερμοκρασία δίνοντας έμφαση στα τοιχώματα και στη βάση της κατσαρόλας για να μην κολλήσουν τα υλικά. Χτυπάμε σε ένα μπολ πολύ καλά τους κρόκους των αυγών και αφήνουμε στην άκρη. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας ζασταθεί γεμίζουμε μισή κούπα με αυτό και το ανακατεύουμε στο μπολ με τους χτυπημένους κρόκους να πάρουν θερμοκρασία. Έπειτα ενώνουμε το μείγμα των κρόκων μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας και συνεχίζουμε το ανακάτεμμα μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει αλλά όχι να σφίγγει (δεν πρέπει να παραβράσει η κρέμα καθώς θα ψηθεί και μετά στο φούρνο. Εάν σφίξει πολύ μέσα στην κατσαρόλα, μετά το γαλακτομπούρεκο δεν θα είναι αφράτο).Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού. Όσο είναι ζεστή η κρέμα προσθέτουμε τα 20γρ. βούτυρο να λιώσει μέσα στην κρέμα. Μεταφέρουμε τη ζεστή κρέμα μέσα σε ένα φαρδύ πιάτο και τη σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί να εφάπτεται πάνω της, για να μην πιάσει κρούστα. Αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρή.
- Αφού η κρέμα έλθει στη θερμοκρασία που θέλουμε, την επαναφέρουμε σε μπολ και την ενώνουμε με τη μισή μαρέγκα που έχουμε ετοιμάσει. Κάνουμε διπλώματα με μια μαρίζ κι αφού απορροφηθεί από την κρέμα προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα να ενωθεί κατά τον ίδιο τρόπο. Η τελική υφή της κρέμας θα μοιάζει ελαφρώς αραιωμένη όχι όμως νερουλή.
- Αλείφουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ μεσαίας διάστασης με λίγο από το λιωμένο βούτυρο τόσο στη βάση του όσο και στα πλαϊνά του. Στρώνουμε μια ποσότητα από φύλλο ξανοίγοντάς το με τα χέρια μας προσέχοντας να μην μείνουν ακάλυπτα κενά στο κάτω μέρος . Επίσης θα πρέπει το φύλλο να καλύπτει καλά τα τοιχώματα και να περισσεύει ελαφρώς έξω από το στεφάνι. Ραντίζουμε με βούτυρο όλη την επιφάνειά του και αδειάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε λίγο στον πάγκο το ταψί να φθάσει ομοιόμορφα παντού. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν και σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ποσότητα κανταϊφιού το πάνω μέρος του γλυκού. Ραντίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο και δουλεύουμε απαλά με τα χέρια τα φύλλα που μπορεί να προεξέχουν.
- Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 170’ βαθμούς σε φούρνο με αέρα αφού πρώτα τον έχουμε προθερμάνει καλά. Ο χρόνος του ψησίματος εξαρτάται από το φούρνο, συνήθως όμως τα 50’ λεπτά της ώρας θεωρούνται επαρκή, αφού βέβαια το γλυκό έχει ροδίσει ομοιόμορφα.
- Λίγο πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη βανίλια, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι για 8-10 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού κι αφού αφαιρέσουμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει.
- Σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το σιρόπι το οποίο θα πρέπει να είναι ζεστό (όχι βραστό). Προσέχουμε το σιρόπιασμα να γίνεται από μικρή απόσταση και σταδιακά, πρώτα να απορροφάται η μία κουταλιά κι έπειτα να ρίχνουμε σιγά-σιγά την επόμενη,
- Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο ξεσκέπαστο να σταθεί καλά (τουλάχιστος 3 ώρες) κι έπειτα το σερβίρουμε.
Το γλυκό μετά το πρώτο εικοσιτετράωρο καλό είναι να συντηρείται στο ψυγείο για να μην ξυνίσει η κρέμα του.
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας