ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ

ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ 

Η φετινή συνταγή της λαγάνας είναι μια παραλλαγή της περσινής παραδοσιακής με την προσθήκη ενός νόστιμου μείγματος από μυρωδικά. Θυμάρι, βασιλικός και ρίγανη ενώνουν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν μια λαγάνα όνειρο! 

Κριτσανιστή, πεντανόστιμη...αυτή η λαγάνα θα συνοδεύσει την ταραμοσαλάτα μας και θα πάει τις γεύσεις ένα σκαλάκι πιο ψηλά! 

Η βασική συνταγή για λαγάνα με την οποία διαμορφώθηκε η φετινή βρίσκεται εδώ .




Υλικά για 1 μεγάλη λαγάνα:

Για τη βασική ζύμη

  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 220ml χλιαρό νερό
  • 280-300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (ενδέχεται να σηκώσει έως 300γρ)
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο 

Για το μείγμα μυρωδικών

  • 3 κουτ.της σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. θυμάρι ξηρό 
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. βασιλικός ξηρός 
  • 1 κοφτό κουτ.γλ. ρίγανη 
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι (προτιμούμε φρεσκοτριμμένο)

Επιπλέον θα χρειαστούμε: 

  • 20ml νερό ζεστό στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κοφτό κουτ.γλ. ζάχαρη 
  • σουσάμι
Στην πράξη:
  • Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προθέτουμε το χλιαρό νερό και τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Με σπάτουλα βρέχουμε τα στερεά υλικά ενώνοντας τα υγρά κι αφού η ζύμη αρχίσει και στέκεται συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρι και να γίνει ελαστική.  Εάν κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη.Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη αεροστεγώς το μπολ, κουκουλώνουμε με μια πετσετούλα κι αφήνουμε τη ζύμη κοντά σε ζεστό μέρος να ανέβει για 40' λεπτά ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος. Στρώνουμε μια λαμαρίνα ή ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ανοίγουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη. Για λεπτή και τραγανή λαγάνα , ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό πάχος εάν όμως τη θέλουμε πιο αφράτη τότε δεν την ανοίγουμε πολύ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10' λεπτά. Κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας σκόρπια πάνω στη λαγάνα και αλείφουμε με πινέλο το ζαχαρόνερο.
  • Για το μείγμα μυρωδικών ανακατεύουμε σε μπολαάκι το ελαιόλαδο μαζί με το θυμάρι, τη ρίγανη, το βασιλικό και το αλάτι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια της λαγάνας με το μείγμα και τέλος πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  • Ψήνουμε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190' βαθμούς με αντιστάσεις στη μεσαία θέση μέχρι να πάρει όμορφο χρυσορόδινο χρώμα. Μόλις ψήθεί τη μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα για να μη νωτίσει. 


Δείτε επίσης: 




Καλά Κούλουμα!

Και του χρόνου...

Φιλικά, 

Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις