Λαγάνα με ταχίνι

Λαγάνα με ταχίνι

......Μ'αυτά και μ'αυτά φτάνουμε και στα φετινά "Κούλουμα"...... 

Η ώρα της λαγάνας καταφθάνει, έτσι και φέτος ετοίμασα μια συνταγή για να τη φτιάξουμε και να την απολαύσουμε.

Η παράδοση θέλει τη λαγάνα έναν ταπεινό, "άζυμο άρτο", αρκετά λεπτό σε σχέση με το κλασικό καθημερινό ψωμί και με ιδιαίτερη γεύση που μπορεί να συνοδεύσει εξίσου πετυχημένα την  πολλά από τα σαρακοστιανά εδέσματα όπως την ταραμοσαλάτα, τη μελιτζανοσαλάτα, τη φάβα και τον χαλβά.

Στη σύγχρονη εποχή οι περισσότεροι από εμάς παρασκευάζουμε τη λαγάνα με μαγιά, προζύμι αλλά και συστατικά που μπορούν να εμπλουτίσουν τα αρώματα της όπως για παράδειγμα το ταχίνι, το γλυκάνισο, ακόμη και τις ελιές. Χρόνο παρά χρόνο κάνω τις δοκιμές μου και ετοιμάζω μια νέα συνταγή, όπως τη φετινή που θα σας δείξω πιο κάτω..

Για όσους ενδιαφέρονται όμως να μάθουν κι άλλους τρόπους παρασκευής λαγάνας, μπορούν να δουν τα link 👇

Λαγάνα με καλαμποκάλευρο και γλυκάνισο κλικ εδώ

Λαγάνα απλή σταρένια κλικ εδώ

Λαγάνα με προζύμι νωπής μαγιάς  κλικ εδώ


Πάμε τώρα στη φετινή συνταγή..


Υλικά για 2 μεσαίες λαγάνες

Για το προζύμι

  • 100ml χλιαρό νερό
  • 8gr ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη ζύμη:

  • 250ml χλιαρό νερό
  • 2 γεμάτες κουτ.σ. ταχίνι κλασικό
  • 1/2 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ.σ. κοφτή μέλι
  • 1 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 10 φουσκωτές κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 κουτ.σ. αλεύρι για ζυμωτό ψωμί

Για την επάλειψη:

  • 1 κουταλάκι ζάχαρη διαλυμένη σε 1/3 φλιτζ.τσ. νερό 
  • σουσάμι λευκό για το πασπάλισμα


Στην πράξη:

  • Ανακατεύουμε σε μπολ τα υλικά του προζυμιού, σκεπάζουμε αεροστεγώς κι αφήνουμε σε ζεστό μέρος το προζύμι να ανέβει και να κάνει φουσκάλες.
  • Σε μεγαλύτερο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέσα το ταχίνι και το μέλι να λιώσει το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, το φουσκωμένο προζύμι κι αφού πρώτα τα ανακατέψουμε ελαφρώς προσθέτουμε τα αλεύρια να βραχούν στα υγρά υλικά. Μόλις το μείγμα αρχίσει να στέκεται τότε ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να μην κολλάει η ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή. Στην περίπτωση που νιώθουμε ότι ακόμη κολλάει ελάχιστα στα χέρια ή τον πάγκο απλώς βάζουμε επιφανειακά της ζύμης ή στα δάχτυλα μας λίγο ελαιόλαδο και την πλάθουμε σε μπάλα.
  • Τοποθετούμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη κι αφήνουμε τη ζύμη κοντά σε ζεστό μέρος για 1 ώρα  και 15 λεπτά περίπου μέχρι να ανέβει ως πάνω.
  • Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και πάνω σε λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί την ανοίγουμε με τα χέρια σε οβάλ σχήμα πάχους περίπου 0.6 εκ. Αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσουν, αλείφουμε με το διάλυμα ζάχαρης και κάνουμε βαθουλώματα παντού στην επιφάνεια με τα δάχτυλα μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε χωριστά τα ταψιά στους 190 βαθμούς με αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία θέση μέχρι να πάρουν όμορφο ροδαλό χρώμα (σχεδόν 25' λεπτά ανάλογα με το φούρνο). Για ταυτόχρονο ψήσιμο των 2 ταψιών ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα.  Αφού ψηθούν είναι προτιμότερο να μεταφέρουμε τις λαγάνες πάνω σε σχάρα μέχρι να τις κόψουμε.



Καλά Κούλουμα! Και του χρόνου!

Φιλικά,

Μαριφάνη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις