ΛΑΓΑΝΑ ΕΥΚΟΛΗ

 ΛΑΓΑΝΑ ΕΥΚΟΛΗ


Κοντοζυγώνουν και τα φετινά Κούλουμα, οπότε οι προετοιμασίες για το παραδοσιακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μπαίνουν σε σειρά ξεκινώντας με την εύρεση της κατάλληλης συνταγής για λαγάνα.

Την περσινή συνταγή για λαγάνα τη λατρέψαμε- και τη λατρέψατε- διότι είναι πολύ σουσαμένια, προζυμένια, μυρωδάτη και με υπέροχη τρυφερή "ταχινάτη" ψίχα που την καλύπτει η ροδοψημένη κόρα. 

Για φέτος σας παραθέτω μια απλούστερη συνταγή για εύκολη λαγάνα ώστε να συνοδεύσει τη βελούδινη ταραμοσαλάτα σας αλλά και τα υπόλοιπα εδέσματα.


Για τους ενδιαφερόμενους επισυνάπτω τις συνταγές για υπέροχες λαγάνες από προηγούμενα έτη ώστε να διαλέξουν όποια τους εξυπηρετεί καλύτερα 👇

Λαγάνα με ταχίνι και προζύμι κλικ εδώ

Λαγάνα με καλαμποκάλευρο και γλυκάνισο κλικ εδώ

Λαγάνα απλή σταρένια κλικ εδώ

Λαγάνα με προζύμι νωπής μαγιάς  κλικ εδώ



Υλικά για 1 λαγάνα

  • 8γρ. ξηρή μαγιά
  • 220ml χλιαρό νερό
  • 270-300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (ενδέχεται να σηκώσει έως 300γρ)
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κουτ.σ. ελαιόλαδο κι επιπλέον για το ζύμωμα
  • 1 κουγ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική διαλυμένη σε 25ml χλιαρό νερό
  • μαυροκούκι και σουσάμι για το πασπάλισμα


Στην πράξη:

  • Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προθέτουμε το χλιαρό νερό και τη 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Με σπάτουλα βρέχουμε τα στερεά υλικά ενώνοντας τα υγρά κι αφού η ζύμη αρχίσει και στέκεται συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι. Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρι και να γίνει ελαστική.  Εάν κολλάει πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη.
  • Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη και τη μεταφέρουμε σε μπολ πασπαλισμένο με αλεύρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη αεροστεγώς το μπολ, κουκουλώνουμε με μια πετσετούλα κι αφήνουμε τη ζύμη κοντά σε ζεστό μέρος να ανέβει για 40' λεπτά ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  • Στρώνουμε μια λαμαρίνα ή ρηχό ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ανοίγουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη. Για λεπτή και τραγανή λαγάνα , ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό πάχος εάν όμως τη θέλουμε πιο αφράτη τότε δεν την ανοίγουμε πολύ. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10' λεπτό. 
  • Κάνουμε βαθουλώματα με τα δάχτυλά μας σκόρπια πάνω στη λαγάνα, αλείφουμε με πινέλο το ζαχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι και λευκό σουσάμι.
  • Ψήνουμε τη λαγάνα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190' βαθμούς με αντιστάσεις στη μεσαία θέση μέχρι να πάρει όμορφο χρυσορόδινο χρώμα. Μόλις ψήθεί τη μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα για να μη νωτίσει. 


....κι επειδή λαγάνα χωρίς τη φίλη της την ταραμοσαλάτα δε γίνεται, ιδού η απόλυτη συνταγή για πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα με ψωμί κλικ εδώ ...

Καλά Κούλουμα!

Και του χρόνου...

Φιλικά, 

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις