Κοτόπουλο α λα κρεμ

 Κοτόπουλο α λα κρεμ


Το κοτόπουλο α λα κρεμ είναι από τα αγαπημένα μου φαγητά που όμως δεν ετοιμάζω συχνά λόγω των λιπαρών του. Μια στο τόσο όμως σαν επιβράβευση "με κακομαθαίνω" ειδικά εάν έχω και "συμμέτοχους" στο...παχυντικό αυτό αμαρτηματάκι...!

Με αφορμή τις γιορτινές ημέρες που έρχονται θεωρώ ότι το κοτόπουλο α λα κρεμ είναι από τις πιο ασφαλείς επιλογές για το μενού είτε ως κυρίως γεύμα είτε ως συμπληρωματικό. Αρέσει σε όλες τις ηλικίες και είναι πάντα ευπρόσδεκτο. 

Παρακάτω σας παραθέτω τον τρόπο που ακολουθώ εγώ όταν λαχταράω ένα α λα κρεμ. Επισημαίνω ότι είμαι αυστηρή στο θέμα "κοτόπουλο" και προκειμένου να εξασφαλίσω τη μέγιστη ασφάλεια πρώτα απ' όλα το βράζω ελαφρώς σε αντίθεση με τις υπόλοιπες συνταγές του διαδικτύου που περνάνε κατευθείαν στο σοτάρισμά του. Συμβουλεύω να μην παρακάμψετε αυτό το βήμα, για να είστε σίγουροι ότι το νόστιμο αυτό πιάτο δε θα σας βγει "ξινό". 


Ας περάσουμε όμως στο...κυρίως...!





Υλικά για 2 άτομα:

  • 1 μεγάλο στήθος κοτόπουλου 
  • 7 μικρά λευκομανίταρα κομμένα σε φετάκια ή 1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια στραγγισμένα
  • 150γρ. μαργαρίνη
  • 350γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150γρ. τυρί κρέμα
  • 1 κουτ.γλ. μουστάρδα απαλή
  • 2/3  κρασοπότηρου λευκό κρασί
  • 1 κουτ.γλ. θυμάρι ξερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Στην πράξη:

  • Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το βράζουμε σε νερό που θα το σκεπάζει για 20 λεπτά. Κρατάμε 1 κρασοπότηρο από το ζωμό και το υπόλοιπο το στραγγίζουμε. Κόβουμε σε μπουκιές το βρασμένο κοτόπουλο κι αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  • Σε αντικολλητικό άνετο τηγάνι ή κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς να κάψει. Σοτάρουμε το κοτόπουλο ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα ομοιόμορφα και να ροδίσει ελαφρά. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε πιάτο και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε και τα μανιτάρια μέχρι να αποβάλουν τα υγρά. Επαναφέρουμε το κοτόπουλο μέσα στο σκεύος με τα μανιτάρια, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και σβήνουμε με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, το ζωμό και τη μουστάρδα ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να δέσει η σάλτσα του.  Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξερό θυμάρι.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με πιλάφι ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.


Καλή σας όρεξη!

Φιλικά, 

Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις