Νεγράκια

Νεγράκια 

Άλλο ένα υπέροχο κλασικό γλύκισμα που μεγάλωσε γενιές και κεράστηκε σε γιορτές, γεννέθλια και ... οικογενειακά τραπέζια!
Έψαξα στο διαδίκτυο για πληροφορίες όμως παραδόξως δεν βρήκα πολλούς δημιουργούς να έχουν προσπαθήσει αυτό το χαριτωμένο παστάκι. Πήρα το θάρρος και ξεκίνησα βάσει των δικών μου σημειώσεων και έκανα μια πρώτη προσπάθεια η οποία στέφθηκε με επιτυχία! Η γεύση εξαιρετική, η εμφάνιση αξιοπρεπής. 

Δείτε λοιπόν πως θα φτιάξετε κι εσείς στο σπίτι ζουμερά, αφράτα και υπερσοκολατένια παστάκια "νεγράκια" ακολουθώντας τις οδηγίες μου...!






Υλικά:

Για το παντεσπάνι
  • 4 μεσαία αυγά 
  • 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φάκελος σκόνη αραβοσίτου με γεύση σοκολάτα (βρασμού)
  • 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό baking powder
Για το σιρόπι
  • 1/2 φλιτζάνι του νες νερό
  • 1/2 φλιτζάνι του νες ζάχαρη
Για την κρέμα γέμισης
  • 1 φάκελος κρέμα στιγμής ζαχαροπλαστικής με γεύση πραλίνα + φρέσκο γάλα όσο αναφέρουν οι οδηγίες του φακέλου
  • 1/2 φάκελος garni με γεύση βανίλια + φρέσκο γάλα όσο αναφέρουν οι οδηγίες του κουτιού υπολογίζοντας τη μισή ποσότητα (διαφορετικά χρησιμοποιούμε 150ml φυτική κρέμα)
Για την γκανάζ επικάλυψης
  • 340 γρ. κουβερτούρα σκούρη
  • 180 ml γάλα φρέσκο
Για το γαρνίρισμα
2 φάκελοι τρούφα σοκολάτας (γάλακτος ή σκούρη, εγώ έβαλα mix)

Στην πράξη:
Ξεκινάμε με το παντεσπάνι
Χτυπάμε τα αυγά στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν κι ασπρίσουν. Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά και σταδιακά τα προσθέτουμε με σπάτουλα μέσα στο μείγμα αυγών. Κάνουμε απαλές κυκλικές κινήσεις μέχρι να ενωθούν καλά κι αποκτήσουμε ένα μείγμα λίγο πιο πυκνό από αυτό του χυλού κέικ. Εάν είναι πολύ νερουλό το μείγμα τότε προσθέτουμε μισή κουταλιά της σούπας επιπλέον αλεύρι. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνα του φούρνου κι αδειάζουμε το μείγμα.  Η δική μου λαμαρίνα έχει διαστάσεις 44x34. Στρώνουμε με τη σπάτουλα όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα για 12 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το παντεσπάνι. Πλέον θα έχουμε ένα μαλακό και ελαφρώς φουσκωτό παντεσπάνι το οποίο ξεφορμάρουμε. Με στρογγυλό κουπ πατ (εγώ χρησιμοποίησα ένα στρογγυλό μεγάλο πλαστικό καπάκι από μαγιονέζα!) κόβουμε δίσκους. Με μαχαίρι τα διαχωρίζουμε σε δύο επιμέρους λεπτότερα δισκάκια τα οποία τα αφήνουμε "ζευγάρια" (τα απομεινάρια του παντεσπάνι τα έφτιαξα ένα ωραίο trifle μέσα σε μπολ). Μια άλλη επιλογή για τη διαμόρφωση των παντεσπάνι είναι να σχηματίσουμε μικρά στρογγυλά δισκάκια με την ωμή ζύμη πάνω στο αντικολλητικό χαρτί  με τη βοήθεια κορνέ, για τους αρχάριους όμως αυτό θα φανεί μπελαλίδικο οπότε συνιστώ την πρώτη μέθοδο.   
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ύστερα αφήνουμε να χλιάνει. Βουτάμε στιγμιαία κάθε παντεσπανάκι για 2 δευτερόλεπτα (όχι παραπάνω γιατί λιώνει). Μεταφέρουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί η σχάρα να κρυώσουν καλά. 

Ετοιμάζουμε την κρέμα γέμισης: 
Χτυπάμε τη σκόνη ζαροπλαστικής με το γάλα σύμφωνα με τις οδηγίες. Χτυπάμε σε χωριστό μπολ τη σκόνη garni με το γάλα της να γίνει σαντιγί (εναλλακτικά χτυπάμε τη φυτική κρέμα ώστε να γίνει σαντιγί). Ενώνουμε απαλά με σπάτουλα τις 2 κρέμες. Μεταφέρουμε μέσα σε σακούλα κορνέ με ίσια μύτη. 

Διαμόρφωση:
Παίρνουμε ένα ένα ζεύγος από σιροπιασμένο παντεσπάνι και τα γεμίζουμε ενδιάμεσα με μια ποσότητα κρέμας με προσοχή να μη βγει έξω. Τα κλείνουμε σε σάντουιτς. Αφού τελειώσουμε με όλα τα βάζουμε σε τάπερ ή ταψί και τα παγώνουμε στη κατάψυξη για 3 ώρες. 

Ετοιμάζουμε τη γκανάζ: 
Κομματιάζουμε τη σοκολάτα σε  βαθύ και στενό μπολ. Βάζουμε να πάρει μια βράση το γάλα και το ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Περιμένουμε 5 λεπτά κι ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάρουμε μια λεία σοκολατένια κρέμα. Παίρνουμε ένα ένα "σάντουιτς" και το βουτάμε ολόκληρο μέσα στη γκανάζ. Το στραγγίζουμε με πιρούνι και το μεταφέρουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Μόλις τα τελειώσουμε όλα βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 45 λεπτά. Σε μπολ βάζουμε την τρούφα. Με προσοχή κυλάμε τα παστάκια περιμετρικά μέσα στην τρούφα να κολλήσει και τα βάζουμε πάνω σε καραμελόχαρτα όρθια το ένα δίπλα στο άλλο. Η τελική εμφάνιση των γλυκών αυτών αφορά καθαρά τη δεξιότητα του καθενός, στη δική μου περίπτωση πιστεύω ότι δεν τα πήγα άσχημα παρά το γεγονός ότι...είμαι ελαφρώς ατζαμής. Εάν δεν νιώθετε ότι μπορείτε να τα αφήσετε όρθια τότε τα αφήνετε ξαπλωτά, ίδια γεύση έχουν!


Διατηρούμε τα νεγράκια αεροστεγώς στο ψυγείο για 3-4 μέρες (εάν μείνουν έως τότε..)

Σημ. Τα "νεγράκια" είναι στην πραγματικότητα μικρά παστάκια σοκολατίνας. Εάν τα αφήσουμε ξαπλωτά, μπορούμε να στολίσουμε με μαρασκίνο, σαντιγί ή φρέσκα φρούτα και να τα σερβίρουμε με κουταλάκι..



Καλή σας απόλαυση 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις