Καραμελωμένα πορτοκάλια με σοκολάτα

Καραμελωμένα πορτοκάλια με σοκολάτα

Τη λατρεία που έχω στα retro κεράσματα την ξέρετε πλέον τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι όσο μοντέρνες αλχημείες κι αν κάνουμε στη σύγχρονη οικιακή και επαγγελματική ζαχαροπλαστική πάντα θα γυρνάμε στα κλασικά και κομψά γλυκά άλλων εποχών.

Ένα τέτοιο γλυκό είναι το σημερινό μας, αγαπημένες καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού που μπορούν να συντροφεύσουν το ηδύποτό μας ή να χαριστούν σαν ένα όμορφο και χειροποίητο πολύτιμο δωράκι. 

Στη συνταγή όπως θα δείτε σας δίνω έξτρα ιδέες για εναλλακτικό γαρνίρισμα όπως επίσης και για το πώς μπορούμε με το ίδιο υλικό να φτιάξουμε ένα υπέροχο λικεράκι στιγμής με άρωμα πορτοκαλιού!

Διαβάστε λοιπόν προσεχτικά τις οδηγίες μου βήμα-βήμα και... σηκώστε μανίκια! 





Υλικά:

  • 5 μικρά πορτοκάλια με ωραία φλούδα χωρίς χτυπήματα ποικιλίας χωρίς κουκούτσια (πχ. ναβαλίνα)
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 600 γρ. νερό
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2-3 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1/2 κουταλάκι σκόνη κανέλας
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκος χυμός λεμονιού

Για την επικάλυψη (για όλες τις φέτες πορτοκαλιού)

  • 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • αμύγδαλα ψιλοκομμένα (προαιρετικά, εγώ βάζω γιατί μου αρέσει πιο τραγανή η πλευρά με τη σοκολάτα)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ηλιέλαιο

Εναλλακτικά, για ζαχαρωμένες φέτες θα χρειαστούμε ζάχαρη κρυσταλλική.


  • Για τη μετατροπή του σιροπιού της κατσαρόλας σε λικέρ πορτοκάλι-κανέλα θα χρειαστούμε βότκα, τσίπουρο ή ρακί όχι πολύ δυνατά (εγώ εδώ χρησιμοποίησα τηνιακό ρακί). Η αναλογία σιροπιού και αλκοόλ είναι 1:2 δηλαδή 1 μέρος αλκοόλ για κάθε 2 μέρη σιρόπι ανάλογα βέβαια πόσο δυνατό, γλυκό ή ελαφρύ θέλουμε το λικεράκι ρυθμίζουμε και το αλκοόλ. Η δοσολογία που δίνω είναι για ένα ενδιάμεσης έντασης σε αλκοόλη λικέρ και αρκετά γλυκό.

Ξεκινάμε:

Προετοιμασία

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα στεγνώνουμε και τα τρίβουμε απαλά στην ψιλή πλευρά του τρίφτη απ' όλες τις πλευρές ώστε να φύγει το κερί. Δεν θέλουμε δυνατό βαθύ τρίψιμο, πρέπει να μείνει ο φλοιός κατά το δυνατόν ακέραιος. Ξεπλένουμε πάλι να φύγουν τα όποια ξύσματα. Βάζουμε αρκετό νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα πορτοκάλια και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2 φορές ακόμη ώστε να ξεπικρίσουν και να μαλακώσει η φλούδα τους. Αφού τελειώσουμε με αυτό βγάζουμε τα πορτοκάλια και αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα κόβουμε την κορυφή και τη βάση τους κι έπειτα κόβουμε ροδέλες ίσου πάχους από 0.80 εκ έως 1 εκ. όχι πιο λεπτές για να μη λιώσουν, όχι πιο χοντρές για να μη μείνουν σκληρές. 




Καραμέλωμα:

Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού να πάρουν μια βράση κι έπειτα χαμηλώνουμε η φωτιά στο μέτριο. Ρίχνουμε απαλά τις φέτες πορτοκαλιού και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30 έως 40 λεπτά ή μέχρι οι φέτες πορτοκαλιού να φαίνονται στην επιφάνεια και να δέσει το σιρόπι.  Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυμό. Μετά από 15 λεπτά αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα ή πιρούνι μία-μία της φέτες. Τις αραδειάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε βάλει σε ταψί και τις αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Μπορούμε για έξτρα δεμένες σιροπιαστές φέτες να αφήσουμε τις φέτες μέσα στην κατσαρόλα να κρυώσουν μαζί με το σιρόπι και αφού τις βάλουμε πάνω στο χαρτί να  βάλουμε το ταψί στο ψυγείο ξεσκέπαστο για 3-4 ώρες.

Οι επιλογές μας τώρα είναι 2 και αφορούν καθαρά το γούστο μας. Πιο συγκεκριμένα, εάν θέλουμε ζουμερές φέτες πορτοκαλιού ή πιο "λουκουμάτες" οπότε τις αποκαλώ, δηλαδή πιο τσιχλωτές.

  • Για ζουμερές πορτοκαλένιες φέτες αφήνουμε όπως έχουν χωρίς να κάνουμε κάτι. Εάν όμως θέλουμε τσιχλωτές τότε θα πρέπει να να βάλουμε το ταψί στο φούρνο στους 170' με αέρα για 15 λεπτά και μετά να τις αφήσουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τις γαρνίρουμε. Έχω δοκιμάσει και τις 2 περιπτώσεις και μου αρέσουν και οι 2, ίσως λίγο παραπάνω να μου αρέσουν ζουμερές χωρίς να ψηθούν. Σε κάθε περίπτωση η ψίχα των πορτοκαλο-φετών θα πρέπει να μοιάζουν με ζελέ.

Για το γαρνίρισμα και την επικάλυψη:

  • Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί και μετά ανακατεύουμε το ηλιέλαιο.  Εδώ αν θελουμε ρίχνουμε και τα αμύγδαλα.Βουτάμε τη μισή πλευρά των πορτοκαλο-φετών μέσα στη σοκολάτα και ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί να στεγνώσουν. Μπορούμε επίσης να βουτήξουμε ολόκληρες τις φέτες στη σοκολάτα. Διαφορετικά κυλάμε τις φέτες μέσα σε ένα μπολ με κρυσταλλική ζάχαρη. Εάν οι φέτες έχουν ψηθεί στο φούρνο η ζάχαρη θα κολλήσεις καλύτερα στις φέτες, αλλιώς θα μαλακώσει. 

Διατηρούμε τις φέτες μας σε πιατέλα που θα καλύψουμε αεροστεγώς με μεμβράνη. Για πολλές στρώσεις μέσα στην πιατέλα συνιστώ ενδιάμεσα τη χρήση ενός αντικολλητικού κομματιού για να μείνουν οι φέτες μας όμορφες μέχρι και την τελευταία! Γενικά το γλυκό διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πώς μετατρέπουμε το σιρόπι σε λικέρ:


  • Σουρώνουμε το σιρόπι που έμεινε στην κατσαρόλα αφού έχει κρυώσει πρώτα μέσα σε απλό σουρωτήρι κι έπειτα με χωνί που έχουμε τοποθετήσει ένα τουλπάνι διπλωμένο. Απευθείας συλλέγουμε το σιρόπι μέσα σε μπουκαλάκι. Εάν θέλουμε προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα από 1 πορτοκάλι για περισσότερο άρωμα. Στη συνέχεια αραιώνουμε με το αλκοόλ σύμφωνα με το γούστο μας και όπως αναφέρω πάνω.

Σε περίπτωση που δεν μετατρέψουμε το σιρόπι σε λικέρ, τότε φυλάμε το σιρόπι στο ψυγείο μέσα σε βαζάκι και το χρησιμοποιούμε σε παντεσπάνια, τούρτες, ή και ως ενισχυτικό σε σιροπιαστά γλυκά.



Σας εύχομαι καλή επιτυχία, να απολαύσετε αυτό το εξαιρετικό φοντάν και...να με θυμάστε ❤️❤️❤️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη ❣️










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις