Baton sale | Υφάλμυρα μπισκότα

 Baton sale | Υφάλμυρα μπισκότα 


Καταπληκτικά αλμυρά κουλουράκια που γίνονται εύκολα και μάλιστα χωρίς μίξερ. Μπορούν κάλλιστα να πάρουν το ρόλο "κράκερ" μαζί με το τυρί και το αλλαντικό της αρεσκείας μας και να συνοδεύσουν το ζεστό μας ρόφημα!



Τα υλικά μας για 30 μεγαλούτσικα μπισκότα είναι:

  • 150 γρ. βούτυρο αγελαδινό 
  • 120 ml ηλιέλαιο
  • 1 μικρό αυγό
  • 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα σε σκόνη
  • 2 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 1/2 κουτ.γλ. baking powder
  • 10 κουτ.σ. γεμάτες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 450 γρ.)

Για την επάλειψη:

α. Κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο νερό (για μπισκότα με πιο έντονο χρώμα)

β. Κρόκος αυγού χτυπημένος με λίγο γιαούρτι και λίγο νερό (για μπισκότα με ουδέτερο χρωματισμό)

Για το πασπάλισμα:

σουσάμι απλό ή μαυροσούσαμο ή λίγη παρμεζάνα σε σκόνη για πιο έντονη γεύση τυριού




Πώς τα φτιάχνουμε:

  • Βγάζουμε το βούτυρο τουλάχιστον 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να μαλακώσει εντελώς. Το μεταφέρουμε σε μπολ και το αφρατεύουμε με πιρούνι. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, το αυγό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα μέχρι να αποκτήσουμε μια λεία κρέμα. Έπειτα ρίχνουμε τις πρώτες τρεις κουταλιές αλεύρι και με συνεχές ανακάτεμα περιμένουμε να απορροφηθεί από το μείγμα. Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες τρεις κουταλιές μέχρι να απορροφηθούν κι αυτές και αρχίσει να σφίγγει το μείγμα. Τέλος ρίχνουμε και τις υπόλοιπες 4 κουταλιές αλεύρι και αρχίζουμε ζύμωμα με τα χέρια μας. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και βουτυρένια. Ελέγχουμε πλάθοντας ένα μπαλάκι ζύμης αν το ζυμάρι στέκεται, εάν κολλάει στα χέρια τότε πασπαλίζουμε λίγο ακόμη αλεύρι μέσα στη ζύμη.
  • Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες και πλάθουμε ίσα κομμάτια ζύμης είτε σε σχήμα βαρκούλας, είτε στρογγυλά δισκάκια -μπορούμε να φτιάξουμε και κριτσίνια κάνοντας μπαστουνάκια. Η ζύμη θα εξακολουθεί να μένει μαλακιά, για να μπορέσουμε να τη δουλέψουμε πασπαλίζουμε τα δάχτυλα μας με λίγο αλεύρι. ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι στη ζύμη γιατί θα σκληρύνει. Απλά πασπαλίζουμε τα δάχτυλα μας.  Ελαφρά τα πατάμε με την παλάμη μας για να πάρουν στρωτό πάχος μέσα στο ταψί.
  • Μεταφέρουμε τα σχηματισμένα μπισκότα το ένα δίπλα στο άλλο με μια απόσταση μεταξύ τους και με πινέλο τα περνάμε επιφανειακά με την επάλειψη της επιλογής μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή τυρί και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα και προθέρμανση για 20-25 λεπτά ως ότου πάρουν όμορφο χρώμα. 
  • Όταν ψηθούν τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα μεταφέρουμε σε σκεύος που κλείνει καλά με καπάκι για αρκετές μέρες!


Καλή σας επιτυχία 

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη ❣️






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις