ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 

Λίγο-πολύ οι συνταγές για λουκουμάδες παραλίας μοιάζουν. Είναι επίσης γνωστό ότι τρώγονται καλύτερα την πρώτη μέρα φρεσκοτηγανισμένοι ή μέχρι και 13-14 ώρες μετά το τηγάνισμα.. Κι εγώ σας έχω δείξει στο παρελθόν καταπληκτική συνταγή για παραδοσιακούς λουκουμάδες σαν του φούρνου της γειτονιάς και τη λατρέψατε (η συνταγή εδώ ). Τι γίνεται όμως όταν θέλουμε να κάνουμε λουκουμάδες αλλά να παρατείνουμε την αφράτη ιδιότητά τους ακόμη και 2 μέρες μετά το τηγανισμά τους; Αυτό πιθανώς να εξυπηρετεί καταστάσεις όπως το κέρασμα σε κάποια περίσταση που δεν θα είναι άμεσα, πολύωρα ταξίδια που χρειάζονται σνακ χωρίς να χαλάνε εύκολα ή απλά κολατσιό για το σχολείο των παιδιών που και πάλι πιθανώς να μην υπάρχει χρόνος να ζυμώνει και να τηγανίζει η μαμά κάθε μέρα. Να πούμε και ένα πιο ρεαλιστικό παράδειγμα: Μια ζύμη λουκουμά που γίνεται με μαγιά συνήθως βγάζει πολλά κομμάτια σε μια δόση και το ερώτημα πάντα είναι "ποιος θα τα φάει όλα αυτά σε μια μέρα για να μη χαλάσουν".. Η περίπτωσητης κατάψυξης είναι μια λύση αλλά υπάρχουν και φορές που κάποιες ζύμες χάνουν σε γεύση μετά την απόψυξη. Δημιούργησα λοιπόν μια καινούρια ζύμη με κάποια υλικά που τα έχουμε όλοι και που θα δώσουν εξαιρετικά αφράτους λουκουμάδες ακόμη και 2 μέρες μετά το τηγάνισμα. Μία δόση εξασφαλίζει 6 λουκουμάδες (ανάλογα βέβαια και το μέγεθος που θα τους πλάσουμε) που  ακόμη κι αν μείνουν διατηρούνται και για την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα το ίδιο νόστιμοι κι αφράτοι. Με την ίδια ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε και ντόνατς με τα ίδια πλεονεκτήματα!




Ας περάσουμε τώρα στη συνταγή!

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για μία δόση είναι τα εξής:

  • 100γρ. στραγγιστό γιαούρτι πλήρες ή ελαφρύ (μισό κυπελλάκι)
  • 100ml γάλα φρέσκο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 30 γρ. (ένας κύβος) μαργαρίνη 
  • 1 1/2 κουταλιά της σούπας μέλι απαλό
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλια (για αλμυρά ντόνατς και λουκουμάδες την παραλείπουμε)
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 12-13 κουταλιές της σούπας αλεύρι φάριν άπ 
  • ζάχαρη και κανέλα για το γαρνίρισμα ( για αλμυρά ντόνατς και λουκουμάδες τα παραλείπουμε)
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Πώς τους φτιάχνουμε:

  • Σε ένα μπρίκι λιώνουμε τη μαργαρίνη μαζί με το μέλι και το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία και μεταφέρουμε σε μπολ. Ρίχνουμε τη μαγιά να διαλυθεί στο υγρό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό για να μην καεί η μαγιά.
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.
  • Προσθέτουμε τις πρώτες 5 κουταλιές αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα. Έπειτα προσθέτουμε ακόμη 5 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και ξεκινάμε ζύμωμα με τα χέρια. Σταδιακά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια (ανάλογα με την ποιότητα του μελιού και του γιαουρτιού ενδέχεται να φτάνει το αλεύρι στις 12 κουταλιές, εάν κολλαει η ζύμη στα χέρια τότε ρίχνουμε και την τελευταία κουταλιά. 
  • Περνάμε με σπορέλαιο ή λίγη λιωμένη μαργαρίνη ένα βαθύ μπολ κι αφού κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα τη μεταφέρουμε μέσα. Καλύπτουμε το μπολ πολύ αλλά με μεμβράνη κι αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει για 2 ώρες. Εναλλακτικά βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο αποβραδίς ούτως ώστε την άλλη μέρα να τη βγάλουμε κι αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου η ζύμη να την πλάσουμε.
  • Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη σε φύλλο πάχους 0.80 εκ. και με ένα στρογγυλό κουπ πατ ή φλιτζάνι κόβουμε δίσκους. Εσωτερικά με ενα καπάκι κάνουμε την τρύπα. Με τα περισσεύματα της ζύμη ξαναζυμώνουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη. Για ντόνατς που έχουμε σκοπό να γεμίσουμε με γλυκές κρέμες ή αλμυρή γέμιση αφήνουμε το σχήμα χωρίς την τρύπα στο κέντρο. Μεταφέρουμε τους λουκουμάδες σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τους αφήνουμε για 15 λεπτά σκεπασμένους. 
  • Βάζουμε αρκετό σπορέλαιο σε μια μεσαία κατσαρόλα να ζεσταθεί κι βουτάμε προσεχτικά έναν έναν τους λουκουάδες με προσοχή να τηγανιστούν για 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά ή έως ότου φουσκώσουν και πάρουν ωραίο ροδαλό χρώμα από κάθε πλευρά. Επειδή τηγανίζονται πολύ γρήγορα δεν βάζουμε πολλούς μαζί στην κατσαρόλα για να έχουμε τον έλεγχο και να μην καούν. Το λάδι δεν πρέπει να είναι καυτό άλλα να είναι απλά ζεστό ακριβώς γι'αυτό τον λόγο αλλά και για να μην μείνουν ωμοί μέσα. Αφού φουσκώσουν και ροδίσουν οι λουκουμάδες τους μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με διπλό απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά από το περιττό λάδι. Όσο είναι ζεστοί τους κυλάμε σε μια χωριστή πιατέλα με μπόλικη ζάχαρη κρυσταλλική να κολλήσει πάνω τους. Επίσης αν μας αρέσει πασπαλίζουμε με κανέλα. Για ντόνατς ή αλμυρά γεμίσματα γεμίζουμε και γαρνίρουμε ανάλογα τα γούστα μας.

Σημ.Την πρώτη μέρα η ζύμη κρατάει μια ελαφρά υγρασία λόγω του γιαουρτιού η οποία στην πορεία στεγνώνει. Κάνω αυτή την επισήμανση για να μην νομίζετε ότι μένουν μέσα ωμοί οι λουκουμάδες. Το ζητούμενο όμως είναι αυτό, να έχουν το περιθώριο να στεγνώσουν σταδιακά στο πέρασμα των ημερών χωρίς να μπαγιατέψουν. Το μέλι, το γιαούρτι και το φάριν απ είναι τα υλικά κλειδί στη συνταγή μας. Σε περίπτωση που δεν έχουμε φάριν απ' χρησιμοποιούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις στην ίδια ποσότητα μαζί με  ενάμιση κουταλάκι baking powder.

Πώς τους διατηρούμε φρέσκους:

Όσους λουκουμάδες δεν καταναλώσουμε άμεσα τους κλείνουμε σε αεροστεγές τάπερ και σε θερμοκρασία δωματίου. Για ντόνατς με επικάλυψη σοκολάτας και γέμιση σοκολάτας κλείνουμε σε αεροστεγές τάπερ κι αν είναι καλοκαίρι βάζουμε στο ψυγείο για να μην αλλοιωθεί η επικάλυψη ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέσα στο τάπερ εάν είναι χειμώνας. Για αλμυρές γεμίσεις καλό είναι να τους κρατήσουμε εξ αρχής στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα τους καταναλώσουμε και πάλι σε τάπερ ή μέσα σε μεμβράνη.


Καλή σας επιτυχία ❤️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις