ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΦΡΑΤΟΙ

Τρομερή λιχουδιά! Καλή λύση για το παιδικό κολατσιό αλλά και για το πρωινό καφεδάκι των μεγάλων! Λουκουμάδες ζάχαρης, όπως αυτοί που πουλάνε οι φούρνοι και μεγαλώνουν γενιές και γενιές!!! Πόσο ωραία αντίθεση η αφράτη ζύμη τους και οι κριτσανιστοί κόκκοι από τη ζάχαρη! Αμ αυτό το άρωμά τους από τη μαγιά...!!! Το κάτι άλλο! Δείτε πόσο απλά γίνονται και πιάστε τα ζυμάρια!!!





Τα υλικά που θα χρειαστούμε βγάζουν μια μεγάλη δόση σχεδόν 12 μεσαίων λουκουμάδων γι' αυτό συνιστώ όσοι λουκουμάδες δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, να συσκευαστούν σε σακουλάκια τροφίμων και να καταψυχθούν! Έτσι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βγάλουμε όσους λουκουμάδες θέλουμε και να τους αφήσουμε να αποψυχθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1' ώρα μέσα στη σακούλα τους! Θα μοιάζουν σαν "της ώρας" και θα μας λύσουν τα χέρια σε μέρες που δεν υπάρχει χρόνος να φτιάξουμε άλλο σνακ...

Και περνάω γρήγορα στη λίστα των υλικών, έχουμε και λέμε:
  • 1 φλιτζ.τσ. γάλα φρέσκο (200ml)
  • 125 γρ. μαργαρίνη  (1/2πλάκα)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά δυνατή (9gr)
  • 2 κρόκοι αυγών ελαφρά χτυπημένοι
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • 1 1/2 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  •  ζάχαρη κρυσταλλική για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα να γίνει χλιαρό (όχι καυτό). Μεταφέρουμε σε μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη καλά το μπολ κι αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά μέχρι να σχηματιστούν αφροί.
  • Παράλληλα βάζουμε σε μπρίκι τη μαργαρίνη και τη λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κάψει.
  • Μόλις το μείγμα γάλακτος-μαγιάς αφρίσει ανακατεύουμε ελαφρώς με κουτάλι και προσθέτουμε τους χτυπημένους κρόκους αυγών, τη βανίλια και τη λιωμένη μαργαρίνη να ενωθούν. Ρίχνουμε σιγά  σιγά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα, τελειώνουμε με το αλάτι και ζυμώνουμε  μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη μαλακή. Αλευρώνουμε λίγο τα χέρια μας και μεταφέρουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένο πάγκο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 5 λεπτά μέχρι να μην κολλάνε τα χέρια μας. 
  • Μαζεύουμε το ζυμαράκι σε μπάλα, πασπαλίζουμε ένα μεγάλο μπολ με αλευράκι και μεταφέρουμε το ζυμαράκι μέσα. Κλείνουμε καλά με μεμβράνη τροφίμων χωρίς να μείνει πουθενά κενό και περάσει αέρας. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο πάνω στον πάγκο στης κουζίνας για 1'ώρα.
  • Μόλις η ζύμη φουσκώσει τη δουλεύουμε λίγο με τα χέρια και την ανοίγουμε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. εάν θέλουμε φουσκωτούς λουκουμάδες ή 0.50 εκ. για πιο τραγανούς (προτείνω φουσκωτούς ).
  • Με στρογγυλό κουπ-πατ ή μπολάκι παγωτού κόβουμε τους λουκουμάδες σε δίσκους και για να κάνουμε την τρυπούλα χρησιμοποιούμε το καπάκι από ένα μπουκάλι. Εναλλακτικά σχηματίζουμε μικρές στριφτές πλεξούδες.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ζυμώνοντας ξανά τη ζύμη που περισσεύει και ακολουθώντας την ως άνω διαδικασία. Κρατάμε ένα μικρό μπαλάκι ζύμης για το τέλος.
  • Μεταφέρουμε τους σχηματισμένους λουκουμάδες πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, σκεπάζουμε με πετσέτα και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για 1/2 ώρα.
  • Βάζουμε αρκετό λάδι σε μια άνετη κατσαρόλα και βάζουμε να ζεσταθεί, όχι όμως να κάψει. Προκειμένου να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του λαδιού, μόλις αρχίσει να σχηματίζει φυσαλίδες μέσα στην κατσαρόλα ρίχνουμε το μπαλάκι ζύμης που κρατήσαμε. Εάν φουσκώσει και ροδίσει, το λάδι είναι έτοιμο.
  • Βάζουμε έναν-έναν λουκουμά μέσα στο ζεστό λάδι και τηγανίζουμε κάθε πλευρά για 1' λεπτό μέχρι να φουσκώσουν και ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές (τηγανίζονται σχεδόν αμέσως!). Μεταφέρουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν ελαφρώς και τους κυλάμε σε μπολ που έχουμε βάλει αρκετή ζάχαρη κρυσταλλική. Δεν περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς για να τους περάσουμε από τη ζάχαρη γιατί αλλιώς δε θα κολλάει!
  • Έτοιμοι!!! Αφράτοι-αφράτοι και πεντανόστιμοι!!!
Εάν δεν τους καταναλώσουμε την ίδια ώρα τρώγονται ευχάριστα και την επομένη αρκεί να τους διατηρήσουμε μέσα σε χάρτινο κουτί καλά κλειστούς. 
Όπως ανέφερα παραπάνω, οι λουκουμάδες αυτοί μετά μπορούν να καταψυχθούν σε μεμονωμένα σακουλάκια τροφίμων και σε ώρα ανάγκης απλά να τους ξεπαγώσουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στη σακούλα τους!!!

Σημ. Η ίδια ζύμη είναι κατάλληλη και για ντόνατς, σκέφτομαι σε μελλοντικό post να σας δώσω ιδέες για γέμισμα και γαρνιτούρες <3


Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις