ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ


Τη σοκολατόπιτα μου την έχετε λατρέψει. Η συνταγή της είναι χιλιοδοκιμασμένη και λατρεμένη ... Ιστορικής θα λέγαμε σημασίας αφού φιγουράρει στα αρχεία αυτού εδώ του blog από τον πρώτο χρόνο ύπαρξης του. Θεώρησα ότι είναι η στιγμή να της κάνω μια μικρή ανανέωση τηρώντας όμως τις αναλογίες εκείνης της πρώτης αγαπημένης βρίσκοντας παράλληλα  μια πατέντα να μοιάζει ακόμα πιο σοκολατένια. 
Εάν θέλετε να θυμηθείτε την πρώτη συνταγή μου πάτησε εδώ, εάν όμως θέλετε να δείτε την καινούρια τότε συνεχίστε την ανάγνωση ;)


Πριν όμως δείξω τη λίστα με τα υλικά θέλω να σας πω 1 μικρό μυστικό που θα βοηθήσει πολύ στην καινούρια τεχνική: Θέλω να χρησιμοποιήσετε ταψί αλουμινίου ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ή άλλο ταψάκι από εύκαμπτο αλουμίνιο και όχι το "καλό ταψί" σας. Πιο κάτω θα μάθετε γιατί... 


Η δοσολογία αφορά στρογγυλό ταψί διαμέτρου 34 εκ. Το μείγμα δεν περιέχει κανενός είδους διογκωτικά ενώ η διαδικασία επικάλυψης της γκανάζ σοκολάτας γίνεται σε 2 φάσεις! 
Θα είμαι λεπτομερής και σαφής στις οδηγίες μου.. παρακαλώ τηρήστε τις συμβουλές μου και υπόσχομαι ότι η σοκολατόπιτα αυτή θα είναι η καλύτερη που θα έχετε φτιάξει ποτέ!


Τα υλικά μας τώρα:

  • 5 αυγά 
  • 270 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 2 τσιμπιές αλάτι
  • 250+/- αλεύρι απλό για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Για τις γκανάζ χρειαζόμαστε:

  • 200 ml κρέμα γάλακτος πλήρης 
  • 100 ml γάλα φρέσκο 
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα
  • 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος 
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

Πως τη φτιάχνουμε:

  • Ξεκινάμε με τη ζύμη: Στη λεκάνη του μίξερ βάζουμε τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη να χτυπηθούν πολύ καλά για 5 λεπτά μέχρι να γίνει μια ωραία αφράτη κρέμα . Συνεχίζουμε ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά μέχρι να απορροφηθούν από το μείγμα. Προσθέτουμε το αλάτι και τις βανίλιες. Βάζουμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και περιμένουμε να ενωθεί. Την υπόλοιπη ποσότητα αλευριού την ρίχνουμε με κουτάλι μέχρι να αποκτήσουμε μια παχιά κρέμα (η μέθοδος με το κουτάλι θα επιτρέψει να ελέγχουμε τον όγκο και την υγρασία του μείγματος έτσι ώστε να μη γίνει ξηρό, αυτό σημαίνει ότι η τελική ποσότητα από αλεύρι ενδέχεται να διαφέρει κατά 50 γρ. λιγότερο ή περισσότερο). Τέλος λιώνουμε τις σοκολάτες σε μπεν μαρί κι όπως είναι ρευστές τις ενώνουμε στο μείγμα χτυπώντας καλά με το μίξερ. Εάν υπάρχουν υπολείμματα στα τοιχώματα της λεκάνης, καθαρίζουμε με σπάτουλα και τα  ρίχνουμε μέσα στο μείγμα να χτυπηθούν κι αυτά καλά. Το τελικό μείγμα πρέπει να μοιάζει αφράτο, πιο σφιχτό από αυτό ενός κλασικού κέικ αλλά σε καμία περίπτωση ξηρό.
  • Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί μιας χρήσεως και στρώνουμε μέσα το μείγμα με κουτάλα να φτάσει παντού ισόπαχα.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 25 λεπτά ή έως ότου το μείγμα κάνει ελαφριές ρωγμές στην επιφάνεια του. Στα 25 λεπτά βυθίζουμε με μια οδοντογλυφίδα το κέντρο του γλυκού για να δούμε εάν βγαίνει στεγνή. Εάν όχι τότε ψήνουμε για ακόμη 8-10λεπτά το γλυκό μας. Αφού ψηθεί βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε τώρα την γκανάζ της "πρώτης φάσεως".

  • Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα να ζεσταθούν καλά και λίγο πριν το βρασμό κατεβάζουμε από τη φωτιά. Από τα υγρά παίρνουμε τα 2/3 της συνολικής ποσότητας (δλδ συνολικά 200 ml) βάζουμε μέσα να λιώσουν 75γρ. από την κουβερτούρα γάλακτος και 75 γρ. από την κουβερτούρα υγείας (συνολικά 150 γρ). Ανακατεύουμε καλά ώστε το μείγμα να μιάζει σαν μια πηχτή σοκολατένια σούπα.
  • Κόβουμε το κρύο γλυκό μας σε τετράγωνα κομμάτια με μαχαίρι και τρυπάμε με ένα καλαμάκι ή πιρούνι ως κάτω σε όλη του την επιφάνεια. Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζεστή σούπα σοκολάτας με μια κουτάλα σαν να το σιροπιάζουμε. Αφήνουμε να τραβήξει το υγρό και να κρυώσει το γλυκό.

Ώρα για τη γκανάζ "δεύτερης φάσεως"

  • Τα υπόλοιπα 100 ml από τα υγρά που μας έμειναν τα ζεσταίνουμε λίγο ξανά και βάζουμε λιώσουν μέσα τα υπόλοιπα 150γρ. από τις κουβερτούρες που μας απέμειναν. Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα ώσπου να αποκτήσουμε μια λεία σφιχτή και γυαλιστερή σοκολατένια κρέμα και τέλος βάζουμε και τη βανίλια. 
  • Επικαλύπτουμε με την γκανάζ όλο το γλυκό μας επιμένοντας στα σημεία ανάμεσα στα κομμάτια και στα γύρω πλαϊνά. Σ'αυτό το σημείο τα κομμάτια που κόψαμε θα "κρυφτούν". Έτσι πρέπει, μην αγχώνεστε γιατί τώρα έρχεται το τρικ που λέγαμε πιο πάνω: Σηκώνουμε το ταψί μας και με το ένα χέρι πιέζουμε σε διάφορα σημεία την κάτω πλευρά του (δηλαδή τη βάση του) μέχρι να εμφανιστούν πάλι τα κομμάτια που κόψαμε αρχικά. Με αυτόν τον τρόπο η γκανάζ θα φτάσει μέχρι κάτω και το γλυκό μας θα γίνει απόλυτα σοκολατένιο! Επίσης θα μπορούμε να βρούμε που είναι κάθε κομμάτι χαραγμένο προκειμένου να αποφευχθούν λάθη στο σερβίρισμα!
  • Αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει το γλυκό χωρίς να το σκεπάσουμε!

Τη σοκολατόπιτα αυτή τη δεύτερη μέρα τη συντηρούμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε είτε κρύα (θα μοιάζει με πάστα σοκολατίνα) είτε αφήνοντας την για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ώστε να επανέλθει στην αρχική της σύσταση. Επίσης μπορεί να σερβιριστεί ζεσταίνοντας την για 30 δευτερόλεπτα σε φούρνο μικροκυμάτων!!!!

Είναι σκέτο όνειρο!


Καλή σας απόλαυση
Σας φιλώ :* 
Μαριφάνη 


Σχόλια

  1. Επειδή θα την κάνω το πρωΐ την σοκολατόπιτά σας και τώρα ετοιμάζω τα υλικά δεν κατάλαβα πόσο κουβερτούρα γάλακτος και πόσο μαύρη θα βάλουμε στη δεύτερη φάση γκαράζ, εμένα δεν μου βγαίνουν όπως τα γράψατε σας παρακαλώ μια διευκρίνηση.Ευχαριστώ περιμένω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας! Έγινε διόρθωση, η δεύτερη φάση έχει συνολικά 150 γρ σοκολάτα!! Καλή σας επιτυχία 💓

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα! Η συνταγή μου φαίνεται πολύ ωραία και λέω να τη δοκιμάσω. Ήθελα απλά να ρωτήσω.. Δεν βάζουμε κάποιου είδους διογκωτικο, όπως μπεικιν ή σοδα; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σας!!! Όχι δεν βάζουμε καθόλου διογκωτικά γιατί αυτή η σοκολατόπιτα δεν μιάζει με κέικ, όποτε δεν το θέλουμε περισσότερο φουσκωτό. Θα λέγαμε ότι μιάζει σαν ένα χορταστικό μπράουνι το οποίο καλύπτεται με την πλούσια γκανάζ σοκολάτας.. Η πραγματική σοκολατόπιτα δεν είναι κέικ ούτε και σιροπιάζεται με κανένα σιρόπι. Δοκιμάστε τη, είναι εξαιρετική και πραγματικά σοκολατένια!!! Επίσης μπορείτε να κόβετε το κομμάτι που θέλετε να καταναλώσετε και να το ζεστάνετε στα μικροκύματα! Θα μοιάζει πάλι πλούσια και ολόφρεσκη!!! Καλή σας επιτυχία 💓

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις