ΒΕΡΙΚΟΚΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ

ΒΕΡΙΚΟΚΟΠΙΤΑ ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΣΤΗ

Μετά την αγαπημένη μας ζουμερή ροδακινόπιτα (συνταγή εδώ ,
και βάση της επίσης υπερλατρεμμένης φθινοπωρινής καραμελωμένης μηλόπιτας (δείτε αναλυτικά εδώ )
ήρθε η στιγμή για την πλέον καλοκαιρινή και πρωτότυπη λιχουδιά που θα συνοδεύσει τα απογεύματά μας στη βεράντα!
Βερικοκόπιτα πεντανόστιμη και ζουμερή χωρίς όμως συμβατική ζάχαρη!


Δείτε πόσο εύκολα γίνεται παρακάτω:

Τα υλικά μας είναι προσαρμοσμένα για ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. διαμέτρου
Υλικά:
Για τα βερίκοκα
8 βερίκοκα πλυμένα και κομμένα σε φετάκια
100 γρ.μαργαρίνη με 22% περιεκτικότητα σε βούτυρο, λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλικό γλυκαντικό σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καρύδας
1 κουτ.γλ. κανέλα


Για το παντεσπάνι:
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 140 γρ. μαργαρίνη με 22% περιεκτικότητα σε βούτυρο, λιωμένη
  • 3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλικό γλυκαντικό σε αναλογία 1:2 με την κοινή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη καρύδας
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 100 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 7 κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Εκτέλεση:
  • Ξεκινάμε με τα βερίκοκα: Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη σε σιγανή φωτιά κι έπειτα ρίχνουμε το κρυσταλλικό γλυκαντικό και τη ζάχαρη καρύδας ελαφρώς να ενωθούν με το βούτυρο.Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση αντικολλητικό ταψί διαφορετικά στρώνουμε σε συμβατικό ταψί χαρτί ψησίματος με τρόπο που να καλύπτονται και τα πλαϊνά. Αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα βουτύρου προσπαθώντας να πάει παντού μέσα στο ταψί. Βάζουμε τις φέτες βερίκοκο τη μία δίπλα στην άλλη ακτινωτά και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
    Στο μεταξύ φτιάχνουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με το γλυκαντικό και τη ζάχαρη καρύδας να γίνουν κρέμα, τη λιωμένη μαργαρίνη, τις βανίλιες, το γάλα, το baking και τέλος το αλεύρι έως ότου αποκτήσουμε ένα μείγμα που θα είναι πιο σφιχτό από αυτό ενός κλασικού κέικ. Εάν μείνουν σβόλοι από αλεύρι τότε προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη γάλα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη.
  • Μόλις τα βερίκοκα δούμε ότι έχουν "μαζέψει" ελαφρά από τον αρχικό όγκο τους βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε 5 λεπτά να καταλαγιάσουν. Ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα για το παντεσπάνι με ένα κουτάλι ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ. Λόγω πυκνότητας το μείγμα αυτό δεν απλώνεται μόνο του γι' αυτό χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα ή μαρίζ ώστε να το προσαρμόσουμε σε ενιαίο στρώμα πάνω από τα βερίκοκα.
  • Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180' βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20' λεπτά ή έως ότου ροδίσει το παντεσπάνι. 
    Αφού το γλυκό ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Έπειτα το αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεχτικά το χαρτί!
  • Πασπαλίζουμε με την κανέλα και σερβίρουμε τη βερικοκόπιτα σε κομμάτια. Μια μπάλα παγωτό κρέμα θα απογειώσει το αποτέλεσμα! Διατηρούμε την πίτα στο ψυγείο.

Καλή σας απόλαυση!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις