ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ


Μια εύκολη και πολύ ζουμερή συνταγή για μηλόπιτα που είμαι σίγουρη ότι θα σας ενθουσιάσει! Η ιδανική μηλόπιτα που συνδυάζεται υπέροχα με παγωτό ως επιδόρπιο είτε ως συνοδευτικού του καφέ μας! Ζουμερή επιφάνεια από καραμελωμέμα μήλα με μια λεπτή βάση από παντεσπάνι που δεν χρειάζεται καν μίξερ! Η ποιότητα των υλικών αξίζει να είναι η καλύτερη!




Τα υλικά μας είναι προσαρμοσμένα για ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. διαμέτρου 

Δώστε σημασία στις λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά!!!!

Οπότε χρειαζόμαστε:
  • 6 μήλα "ΦΟΥΤΖΙ" ή "ΤΖΟΝΝΑ ΓΚΟΛΝΤ" 
  • 125 γρ. μαργαρίνη με 22% περιεκτικότητα σε βούτυρο, λιωμένη
  • 5 κουτ.σ. ζάχαρη καστανή
  • χυμός λεμονιού (για συντήρηση των μήλων)
Για το παντεσπάνι:
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 γρ. μαργαρίνη με 22% περιεκτικότητα σε βούτυρο, λιωμένη
  • 5 κουτ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κουτ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κάψουλα εσάνς βανίλιας
  • 100 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 κουτ.γλ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (προαιρετικά) 

Ας τη φτιάξουμε:
  • Ξεκινάμε με το καραμέλωμα των μήλων: Καθαρίζουμε τα 4 από τα έξη μήλα, αφαιρούμε με ειδικό εργαλείο ή ένα μικρό μαχαίρι τα κουκούτσια και ύστερα κόβουμε λεπτές ροδέλες.  Τα μεταφέρουμε  μέσα σε μπολ και τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Τα υπόλοιπα 2 μήλα τα τρίβουμε στον τρίφτη από την χοντρή πλευρά. 
  • Σε χωριστό μπολ ανακατεύουμε ελαφρά τα 125 γρ. λιωμένης μαργαρίνης μαζί με τις 5 κουτ.σ. καστανής ζάχαρης και την κανέλα. 
  • Χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση αντικολλητικό ταψί διαφορετικά στρώνουμε σε συμβατικό ταψί χαρτί ψησίματος με τρόπο που να καλύπτονται και τα πλαϊνά. Αδειάζουμε ομοιόμορφα το μείγμα βουτύρου προσπαθώντας να πάει παντού μέσα στο ταψί.
  • Κάνουμε μια στρώση με τις μισές ροδέλες μήλου και γεμίζουμε τα κενά με τη μισή ποσότητα από τα τριμμένα μήλα. Έπειτα σχηματίζουμε από πάνω άλλη μία στρώση με τις υπόλοιπες ροδέλες μήλου αλλά όχι ακριβώς στα ίδια σημεία που προηγουμένως σχηματίσαμε την πρώτη στρώση. Γεμίζουμε πάλι τα κενά με τα υπόλοιπα τριμμένα μήλα.
  • Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις και ψήνουμε τα μήλα για περίπου 20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο). 
  • Στο μεταξύ φτιάχνουμε το παντεσπάνι: Χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά μαζί με τις ζάχαρες να γίνουν κρέμα, τη λιωμένη μαργαρίνη, τις βανίλιες, το γάλα, το baking και τέλος το αλεύρι έως ότου αποκτήσουμε ένα μείγμα που θα είναι πιο σφιχτό από αυτό ενός κλασικού κέικ. Εάν μείνουν σβόλοι από αλεύρι τότε προσθέτουμε ελάχιστο ακόμη γάλα. Αφήνουμε λίγο στην άκρη. 
  • Όταν τα μήλα δούμε ότι έχουν κατά κάποιο τρόπο "ζαρώσει" ελαφρώς κι έχουν βγάλει τα υγρά τους μέσα στο ταψί βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά να καταλαγιάσουν και ρίχνουμε από πάνω τους το μείγμα-παντεσπάνι με ένα κουτάλι ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ. Λόγω πυκνότητας το μείγμα αυτό δεν απλώνεται μόνο του γι' αυτό χρησιμοποιούμε μια σπάτουλα ή μαρίζ ώστε να το προσαρμόσουμε σε ενιαίο στρώμα πάνω από τα μήλα. 
  • Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180' βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20' λεπτά ή έως ότου ροδίσει το παντεσπάνι. 
  • Αφού το γλυκό ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Έπειτα το αναποδογυρίζουμε πάνω σε πιατέλα και αφαιρούμε προσεχτικά το χαρτί!
  • Να το θαυματάκι: Όλα τα υγρά από τα μήλα μαζί με το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη έχουν δέσει μεταξύ τους κι έχουν καραμελώσει! Το παντεσπάνι έχει σχηματιστεί κι έχει ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά κάνοντας μια ωραία βάση! 
  • Τα μήλα ζουμερά και αρωματισμένα με την υπέροχη κανέλα να τα τυλίγει! Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι... Εγώ θρυμμάτισα από πάνω φλωρεντίνες μελιού που είχα φτιάξει τις προάλλες (η συνταγή  εδώ)!!!!
Εξαιρετικό γλυκό! Επιμένω ότι τα μήλα πρέπει να ανήκουν στην ποικιλία που επεσήμανα στη λίστα των υλικών λόγω της μεγάλης τους υγρασίας η οποία θα βοηθήσει στο καραμέλωμα και βέβαια στη γεύση !!!!


Καλή σας απόλαυση 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

 


Σχόλια

  1. Τέλεια συνταγή κατά όμοιο τρόπο την φτιάχνω !! Το ωραιότερο γλυκό για τον απογευματινό καφέ τώρα που χειμωνιάζει.‼️‼️‼️‼️ Εξεραιτική συνταγή .Όσοι την δοκιμάσουν θα ενθουσιαστούν ‼️‼️‼️

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα πιο αγαπημένα κέικ του φθινοπώρου! Χαίρομαι πολύ που σας αρέσει η συνταγή :* σας ευχαριστώ πολύ!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις