ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ | ΠΑΓΩΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ


ΠΑΓΩΤΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΖΑΧΑΡΗΣ | ΠΑΓΩΤΟ ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΩΤΟΜΗΧΑΝΗ

Υπέροχο μαλακό και βελούδινο παγωτό σοκολάτας χωρίς προσθήκη ζάχαρης πέραν αυτής που περιέχεται στη σοκολάτα! Μαλακό και βελούδινο, απίστευτα απολαυστικό αυτό το παγωτό αξίζει το χρόνο και την αναμονή!!!!

Η διαδικασία είναι βολικό να ξεκινήσει από το πρωί. Το τελικό αποτέλεσμα θά το έχουμε την άλλη μερα!



Τα υλικά μας για 1 1/2 λίτρο παγωτού:

  • 250γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 400 ml γάλα εβαπορέ light με 4% λιπαρά  ΑΔΙΑΛΥΤΟ 
  • 2 κρόκοι αυγών μεσαίων
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας+1 κουταλάκι του γλυκού καλό μέλι κατά προτίμηση ανθέων (όχι όμως πολύ αραιό, αλλά μεσαίας πυκνότητας)
  • *260 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα ψιλοκομμένη
  • 1 καπάκι βότκα, ρούμι, κονιάκ ή άλλο λικέρ χωρίς ζάχαρη
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

*Το παγωτό δεν βγαίνει πολύ σκούρο όμως η ποσότητα της σοκολάτας είναι επαρκής για πλούσια σοκολατένια γεύση



Εκτέλεση:
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα να ζεσταθούν σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στο μείγμα. Το μείγμα θέλουμε να είναι χλιαρό προς ζεστό γι'αυτό προσέχουμε πολύ να μην κάψει και να μην κολλήσει παράλληλα στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών. Γεμίζουμε μια βαθιά κουτάλα με το ζεστό μείγμα κατσαρόλας και το προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στους κρόκους αυγών ανακατεύοντας να ενωθούν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία παίρνοντας άλλη μια ποσότητα μείγματος κατσαρόλας και προσθέτοντας το στο μείγμα αυγών. Ενώνουμε το μείγμα του μπολ μέσα στο μείγμα της κατσαρόλας και προσθέτουμε και τη βανίλια. 
  • Ανακατεύουμε πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία το μείγμα μέχρι να αρχίσει να πυκνώνει (δεν θα πήξει πολύ απλά θα αφήσει μια παχιά στρώση στην κουτάλα που το ταράζουμε). 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά για λίγο και ρίχνουμε και την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε να λιώσει και να μιάζει σαν σοκολατούχο γάλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει επαρκώς η σοκολάτα μας. Ο συνολικός χρόνος ανακατέματος κυμαίνεται μεταξύ 15-20 λεπτών. 
  • Ρίχνουμε το αλκοόλ να ενωθεί κι αδειάζουμε το μείγμα σε καθαρό μπολ. Σκεπάζουμε με μια λεπτή πετσέτα. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφού κρυώσει θα δούμε ότι το μείγμα μιάζει σαν μια βαριά πολύ αραιή κρέμα. Ανακατεύουμε λίγο να σπάσει η όποια κρούστα έχει σχηματιστεί και κολλάμε ένα κομμάτι μεμβράνης στην επιφάνεια. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 3 ώρες.
  • Έπειτα μεταφέρουμε το κρύο μείγμα σε ένα πλατύ σχετικά σκεύος με καπάκι (είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μεταλλικό σκεύος που έχουμε βάλει από πριν στην  κατάψυξη και είναι ειδικό για παγωτό). Κολλάμε ξανά ένα κομμάτι μεμβράνης στην επιφάνεια (να εφάπτεται) κι ύστερα κλείνουμε με το καπάκι. Βάζουμε στην κατάψυξη για 2 ώρες και μετά με ένα πιρούνι ή μίξερ χτυπάμε να λιώσει όποιος κρύσταλλος έχει σχηματιστεί. Ξανακολλάμε μεμβράνη στην επιφάνεια και αφήνουμε το παγωτό στην κατάψυξη για 12 ώρες!!!

Σερβίρουμε με σιρόπι ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας!!!


Σημαντικές σημειώσεις: Αν και η διαδικασία είναι χρονοβόρα εν τούτοις δεν είναι δύσκολη. Η πρακτική που ακολουθούμε σ'αυτή τη συνταγή είναι η κλασική για παγωτό κατσαρόλας όπως αναφέρουν πολλές εγκυκλοπαίδειες  μαγειρικής από σεφ της δεκαετίας του '60 μόνο που αντικαθιστούμε τη ζάχαρη με μέλι. Οι κρόκοι αυγών μαγειρεύονται οπότε δεν υφίσταται θέμα σαλμονέλας. ΔΕΝ αραιώνουμε το εβαπορέ γάλα έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε ΟΛΑ ΤΑ λιπαρά του τα οποία μάλιστα είναι περισσότερα απ'ότι ένα πλήρες παστεριωμένο γάλα ψυγείου. Γενικά όσο περισσότερα λιπαρά προστεθούν από το γάλα και την κρέμα γάλακτος τόσο πιο μαλακό και βελούδινο γίνεται το παγωτό μας. Το εβαπορέ μας βοηθάει πολύ καί σέ αυτό.

Τέλος, όπως προανέφερα το παγωτό μας είναι καλύτερα να αποθηκευθεί σε μεταλλικό σκεύος με καπάκι επειδή από μόνο του βοηθά στο να μην πετρώσει το παγωτό μας. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε πλαστικό τάπερ μόνο που θα χρειαστεί να το ανακατέψουμε ενδιάμεσα με μίξερ ή πιρούνι 1 φορά ακόμη μετά δλδ 2 φορές ανά 2 ώρες. Η μεμβράνη που κολλάμε στην επιφάνεια θα πρέπει να παραμείνει καθ'όλο το χρόνο παγώματος διότι έτσι αποτρέπεται ο σχηματισμός κρυστάλλων στο παγωτό. Το αλκοόλ  δίνει συμπληρωματική βοήθεια στο μή σχηματισμό κρυστάλλων (είναι απαραίτητο η χρήση του).



Καλή σας απόλαυση 

Σας φιλώ :*
Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις