ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗ


Μυρωδάτο και δυναμωτικό, το κουλούρι Θεσσαλονίκης ανέκαθεν αποτελεί την πρώτη επιλογή για το πρωινό γεύμα μικρών και μεγάλων στην Ελλάδα μας...Κάλλιστα όμως μπορούμε να το φτιάξουμε με τα χεράκια μας στο σπίτι ανά πάσα στιγμή ή ακόμη καλύτερα να το ζυμώσουμε αποβραδίς και το πρωί να το ψήσουμε..Ζεστό και τρυφερό, με την λεπτή ολόλευκη ψίχα εσωτερικά και την τραγανή κρούστα εξωτερικά μας στηρίζει στο ξεκίνημα της μέρας μας...
Με την ίδια ζύμη όπως θα δείτε πιο κάτω, μπορούμε να φτιάξουμε υπέρ αφράτα-σαν σύννεφο-βελούδινα ψωμάκια πολυτελείας για κουβέρ ή την κλασική μαργαρίτα. Αυτά μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα έχουμε στη διάθεσή μας όποτε τα χρειαστούμε.



Με τις ακόλουθες δοσολογίες προκύπτουν 7 πλεχτά κουλούρια ή 3 κουλούρια και 1μαργαρίτα, οπότε και χρειαζόμαστε:
  • 14 γρ. ξηρή μαγιά
  • 450 γρ. αλεύρι πολυτελείας (για τσουρέκι)
  • 1 κουτ.γλ. μέλι
  • 1 κουτ.γλ. γεμάτο αλάτι (για πιο αλμυρά κουλούρια προσθέτουμε 1/2 κουτ.γλ. επιπλέον)
  • 1 κουτ.σ. σουσάμι
  • 4 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 ml χλιαρό νερό
Για την επάλειψη:
100 ml χλιαρό νερό αραιωμένο με 2 κουτ.γλ. μέλι και 1/2 κουτ.γλ. αλάτι
σουσάμι για το τέλος

 
φωτο1

φωτο2

φωτό3

φωτό4


Η διαδικασία είναι απλούστατη:
  • Στον κάδο του μίξερ βράζουμε όλα τα υλικά της ζύμης εκτός από το αλάτι. Ξεκινάμε ζύμωμα με το γάντζο αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα ώστε να βραχούν καλά τα ξηρά υλικά από τα υγρά κι αφού γίνουν σαν σφιχτός χυλός δυναμώνουμε σταδιακά την ταχύτητα. Μετά από 10' λεπτά ζυμώματος στη μεσαία ταχύτητα προσθέτουμε το αλάτι και μόλις η ζύμη γίνει μαστιχωτή ρυθμίζουμε το ζύμωμα στη δυνατότερη ταχύτητα, εάν μέχρι τότε η ζύμη δεν έχει πάρει την επιθυμητή μορφή ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ προσθέτουμε 1 κουτ.σ. επιπλέον αλεύρι. Αφήνουμε να χτυπηθεί η ζύμη μας έως ότου ξεκολλάει εντελώς από τα τοιχώματα του κάδου και συγκεντρωθεί γύρω από τον γάντζο (συνολικός χρόνος ζυμώματος 15 λεπτά ανάλογα το μηχάνημα). Εάν τη διαδικασία την κάνουμε στο χέρι, τότε απλά ζυμώνουμε σε λεία επιφάνεια μέχρι να ξεκολλάει εντελώς από τα χέρια μας το ζυμάρι ΧΩΡΙΣ να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι γιατί η ζύμη θα σκληρύνει πολύ.
  • Αφού τελειώσουμε με το ζύμωμα, μαζεύουμε τη ζύμη από τον γάντζο με λαδωμένα δάχτυλα και τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο -με σπορέλαιο- μπολ. Η σύστασή της σ' αυτό το στάδιο είναι σχετικά πλαδαρή αλλά μεταξωτή και λεία.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί για 1 ώρα. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν με το δάχτυλό μας  πιέσουμε και το αποτύπωμα δεν επανέρχεται.
  • Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και κόβουμε τη ζύμη σε ισομερώς σε μέγεθος όσο ένα μανταρίνι. Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι και το ανοίγουμε σε μακρύ και λεπτό κορδόνι. Μόλις τελειώσουμε με όλα, τα αφήνουμε 5 λεπτά να ξεκουραστούν ( αν δούμε ότι "μαζεύουν" τα αφήνουμε 10').
  • Πλέκουμε ανά δύο τα κορδόνια σε ελικοειδές σχήμα (φωτό 1). Τα βουτάμε στιγμιαία μέσα στο υγρό νερού-μελιού για αμέσως μετά σε ένα μπολ με μπόλικο σουσάμι (φωτό2). Τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους σε λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί και διορθώνουμε με τα χέρια μας το σχήμα τους (φωτό3).
  • Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, στους 200 βαθμούς με αντιστάσεις για 13' λεπτά ή μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα. Μόλις ψηθούν τα βάζουμε πάνω σε σχάρα (φωτό4).
  • Τα απολαμβάνουμε ζεστά όσο είναι τραγανά, διαφορετικά όταν κρυώσουν θα φαίνονται πιο μαλακά αλλά πεντανόστιμα και πάλι.
                                    
φωτό5
φωτό6
Σημ. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε παράλληλα ψωμάκι μαργαρίτα, κρατάμε 6 κομματάκια ζύμης και τα πλάθουμε μπαλίτσες τις οποίες και τοποθετούμε σε σχέδιο μαργαρίτα (φωτό5,6). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε μισή ώρα να ανέβουν. Αλείφουμε με το ίδιο υγρό την επιφάνεια και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι. Τα ψήνουμε στους 180' βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. 
Σημ2.Εάν θέλουμε, μπορούμε τη ζύμη να την ετοιμάζουμε αποβραδίς και να τη βάλλουμε στο ψυγείο. Την άλλη μέρα τη βγάζουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ακολουθούμε τη διαδικασία όπως φαίνονται στις οδηγίες πιο πάνω. Τα ψημένα κουλούρια ή μαργαρίτες μπορούν τα καταψυχθούν.

Καλή σας επιτυχία
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις