ΠΑΣΤΑΦΛΩΡΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

ΠΑΣΤΑΦΛΩΡΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ ΒΟΥΤΥΡΟΥ
 
Η πασταφλώρα είναι το πιο αγαπημένο μου συνοδευτικό για τον καφέ και γι' αυτό κατά καιρούς δοκιμάζω πολλές διαφορετικές ζύμες για να τη φτιάξω ανάλογα το γούστο. Αυτή τη φορά όμως λαχτάρισα μια αφράτη και μυρωδάτη που να μπορεί να κεραστεί και σερβιρισμένη σε πιάτο με πιρουνάκι. Η μέθοδος και τα υλικά που επέλεξα είναι η καταλληλότερη κατ' εμέ για αφράτο αποτέλεσμα ενώ παράλληλα αναδεικνύεται το άρωμα από τα βούτυρο που διατηρείται μέχρι το τελευταίο κομματάκι! Η ζύμη είναι ο πρωταγωνιστής σ' αυτή την πασταφλώρα...






Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
  • 120γρ. μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο
  • 50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 40 ml γάλα φρέσκο
  • 1 μεσαίο αυγό
  • 2 κουτ.σ. μέλι
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας
  • 1/4 κουτ.γλ. αλάτι
  • 400 γρ. +/- αλεύρι που φουσκώνει
  • 400 γρ. μαρμελάδα ροδάκινο (συνιστώ αυτή τη γεύση γιατί δεν υπερτερεί από τη γεύση του βουτύρου αλλά το αναδεικνύει, ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει όποια άλλη θέλει)



Εκτέλεση:
  • Βάζουμε στο μπολ του μίξερ όλα τα στερεά υλικά. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύουμε μαζί με το γάλα και τα προσθέτουμε στα στερεά υλικά μας. Χτυπάμε με το φτερό όλα μαζί τα υλικά ίσα ίσα να βραχούν κι έπειτα με τον γάντζο συνεχίζουμε την ανάδευση ως ότου  ξεκολλάνε τα υλικά από τα τοιχώματα του μπολ και συγκεντρώνονται στο γάντζο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ ξεκινώντας το ανακάτεμα αρχικά με κουτάλα κι έπειτα με ζύμωμα στο χέρι. 
  • Συγκεντρώνουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για 30 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά τη ζύμη. Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα διαμέτρου 25 εκ. ή μακρόστενο πυρέξ 27Χ22. Στρώνουμε τη ζύμη με τα χέρια ανεβάζοντας και στα τοιχώματα. Στρώνουμε τη μαρμελάδα και με τη ζύμη που περισσεύει κάνουμε τα γνωστά σχέδια της πασταφλώρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς  για 35' λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και φουσκώσει στα πλαϊνά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε σε κομμάτια!
Σημ. Η ζύμη αυτή δεν είναι μπισκοτένιας υφής, αντιθέτως γίνεται πολύ αφράτη και μυρωδάτη. Επίτηδες χρησιμοποίησα σχετικά μικρής διάστασης μακρόστενο πυρέξ προκειμένου να γίνει πιο φουσκωτή και ακόμη πιο αφράτη, δε θα έλεγα ότι της ταιριάζει λεπτή και τραγανή.
 


Καλή σας επιτυχία
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις