ΛΙΚΕΡ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΙΓΜΗΣ


ΛΙΚΕΡ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΙΓΜΗΣ

Πρώτη φορά φτιάχνω συνταγή για λικέρ παρ' όλο που τα λατρεύω! 
Όταν τις γιορτές έφτιαξα τα αγαπημένα μου μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη  
κράτησα επίτηδες μια μικρή ποσότητα από το πεντανόστιμο σιρόπι μελιού και έκανα τη δοκιμή να το ανακατέψω με αλκοόλ για να δω αν θα μπορούσε να προκύψει λικέρ. Το κόλπο πέτυχε και αργότερα ξαναέφτιαξα για να τα δωρίσω σε αγαπημένα πρόσωπα. Κράτησα φυσικά και για μένα και το κέρασμα είτε σαν ηδύποτο είτε το χρησιμοποίησα σε διάφορες γλυκές παρασκευές μου (μηλόπιτα, τούρτες, κλπ). 
Αυτή η συνταγή δε χρειάζεται αναμονή για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα! 
Το λικεράκι αυτό είναι πεντανόστιμο και μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική για το ρακόμελο τις κρύες μέρες του χειμώνα. Το φτιάχνουμε σε μέσα σε 2 ώρες, το αποθηκεύουμε καλά σε μπουκαλάκια που σφραγίζουν σωστά και το καταναλώνουμε σε εύλογο χρονικό διάστημα.


Ας δούμε όμως πόσο εύκολα γίνεται:

Τα υλικά μας:
  • 2/3 κούπας του νες μέλι (χρησιμοποίησα ανθέων)
  • 180 ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • φλούδα από 1 πορτοκάλι
  • φλούδα από 1 μανταρίνι
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • κονιάκ ή απλό μπράντυ περίπου 600 ml
Θα χρειαστούμε επίσης καθαρά γυάλινα μπουκαλάκια που σφραγίζουν καλά με πώμα και όχι φελό. 

Εκτέλεση:
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μεσαία θερμοκρασία να πάρουν 2 βράσεις και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.
  • Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τα φλούδια και περνάμε το υγρό από σουρωτήρι που μέσα έχουμε τοποθετήσει ένα λεπτό τούλι ή τουλπάνι.
  • Σουρώνουμε το περιεχόμενο μέσα σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο σκεύος. Ο τελικός όγκος του υγρού θα είναι περίπου 250 ml ανάλογα με την πυκνότητα του μελιού που χρησιμοποιήσαμε. Εάν χρησιμοποιήσουμε ένα μπουκάλι μόνο φροντίζουμε να είναι χωρητικότητας σχεδόν 1 λίτρου. 
  • Αδειάζουμε προσεχτικά το  υγρό μέσα στο μπουκάλι και συμπληρώνουμε με τα 600 ml κονιάκ. Κλείνουμε καλά και ανακινούμε! 
  • Το λικέρ μας είναι έτοιμο!
Σημ.: Για μικρότερη ένταση-γεύση του αλκοόλ απλά αυξάνουμε το νερό στο βράσιμο κατά 50 ml και μειώνουμε το κονιάκ κατά 100 ml. Το λικέρ αυτό μπορεί κατά το σερβίρισμα να προσαρμοστεί ανάλογα με τα γούστα μας, δλδ αν το θέλουμε πιο αραιό τότε προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη ή αν το θέλουμε πιο δυνατό τότε συμπληρώνουμε 2 κουτ.γλ. κονιάκ ανά μερίδα.
Σημ.2: Εάν θέλουμε να δωρίσουμε λικέρ, μεταφέρουμε το υγρό από το βασικό μπουκάλι σε μικρότερο. 

Σημ3: Διατηρείται στο ψυγείο!

Αυτό το λικέρ γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό εάν καταναλωθεί χλιαρό, γι' αυτό εάν μας αρέσουν μπορούμε σε μπρίκι λίγο να το ζεστάνουμε πριν το σερβίρουμε, σαν το ρακόμελο!

Στην υγειά σας
Μαριφάνη :*


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις