ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΠΑΝΕ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΠΑΝΕ ΦΟΥΡΝΟΥ

Μιααααμ! Τι σνακ είναι αυτό? Νοστιμότατο ορεκτικό που θα λατρέψουν οι μικροί και οι μεγάλοι..του σπιτιού! Με υλικά έκπληξη και τρομερή γεύση! Δεν χρειάζονται τηγάνισμα, ενώ μπορούν να καταψυχθούν για ώρα ανάγκης και να ψηθούν κατευθείαν στο φούρνο! 
Ένα από τα πιο ωραία μεζεδάκια, υπέροχα για την μπύρα αλλά και για τον μπουφέ! 
Μπορούν επίσης να σερβιριστούν ως συνοδευτικό σε κυρίως (μπιφτέκια, μπριζόλα, κοτόπουλο) μαζί με μια ωραία πράσινη σαλάτα! 
Τέλεια τραγανή κρούστα, αφράτος πουρές και γέμιση που...λιώνει!


Δείτε πως φτιάχνονται παρακάτω..

Οι δοσολογίες μας βγάζουν σχεδόν 12 μεγάλες γεμιστές κροκέτες και είναι τα εξής:

Για τη ζύμη:
  • 100 γρ. στιγμιαίος πουρές πατάτας σε νιφάδες
  • 2 φλιτζ.τσ. γάλα πλήρες εβαπορέ αραιωμένο με νερό (μισό-μισό)
  • 25 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 μικρό αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 κουτ.σ. σκληρό τυρί τριμμένο
  • 1 κουτ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ.γλ.baking powder
  • 5 κλαράκια άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση:
  • 3 φέτες ζαμπόν/ψητό κοτόπουλο για τοστ/ πάριζα (εγώ χρησιμοποίησα φέτες ψητού κοτόπουλου για τοστ)
  • 3 φέτες κίτρινο τυρί για τοστ που λιώνει (gouda, edam κλπ)
Για το πανάρισμα:
  • 4 κουτ.σ. νιφάδες πατάτας για πουρέ στιγμής
  • 3 κουτ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κουτ.σ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο αλατοπίπερο

Εκτέλεση:
  • Ετοιμάζουμε τον πουρέ: Βράζουμε τα υγρά, αποσύρουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει. Έπειτα ρίχνουμε τις νιφάδες πουρέ και ταράζουμε γρήγορα να αποκτήσουμε έναν αρκετά πυκνό χυλό σπυρωτό. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως. Αφού κρυώσει προσθέτουμε κι ανακατεύουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες να σφίξει.
  • Έχουμε 3 ξεχωριστά μπολ για το πανάρισμα και στο καθένα από αυτά βάζουμε τις νιφάδες πουρέ ανακατεμένες με τη γαλέτα, σε ένα άλλο μπολ το αυγό και σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι.Έχουμε ένα μπολάκι με νερό για να βρέχουμε τα δάχτυλά μας και κάνουμε το εξής:
  • Κόβουμε τις φέτες τυριού και το αλλαντικό σε λωρίδες και βάζουμε κάθε φορά πρώτα μια λωρίδα αλλαντικού κι από πάνω της μια λωρίδα τυριού. Τα ρολλάρουμε μαζί το ένα μέσα στο άλλο έτσι ώστε το αλλαντικό να κλείνει μέσα του το τυρί.
  • Βρέχουμε τα δάχτυλά μας με το νερό και πιάνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος κορόμηλου. Πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει και βάζουμε στο κέντρο από ένα ρολλάκι. Κλείνουμε παντού με τη ζύμη τη γέμιση και κάνουμε μακρόστενα σχήματα (όχι πολύ λεπτά). Επειδή η ζύμη θα κολλάει ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΑΛΕΥΡΙ παρά μόνο βρέχουμε τα χέρια μας (αυτό βοηθάει πολύ).
  • Παίρνουμε μία-μία κροκέτα και την περνάμε πρώτα από το μπολ με το αλεύρι, ύστερα τη βουτάμε στιγμιαία στο μπολ με το αυγό και τέλος την κυλάμε στο μπολ φρυγανιάς-νιφάδων.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  • Τώρα έχουμε δύο επιλογές:
  • Εάν πρόκειται να τις μαγειρέψουμε άμεσα τότε αραδιάζουμε τις κροκέτες σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αέρα μέχρι να γίνουν χρυσαφιές. 
  • Εάν επιθυμούμε να τις καταψύξουμε για ώρες ανάγκης τότε τις μεταφέρουμε σε άνετο τάπερ που κλείνει καλά τη μία πάνω από την άλλη βάζοντας ενδιάμεσα αντικολλητικό χαρτί. Όταν θελήσουμε να της απολαύσουμε τότε τις βγάζουμε από την κατάψυξη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΥΞΟΥΜΕ, τις μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ στους 200 βαθμούς με προθέρμανση μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η κρούστα τους!
Πραγματικά υπέροχη λιχουδιά!
Σερβίρονται ζεστές προς χλιαρές, αλλά μπορούν και κρύες εάν πρόκειται για μπουφέ (τότε το τυρί εσωτερικά δε θα φαίνεται λιωμένο παρ' όλα αυτά θα είναι και πάλι νόστιμες).

Ελπίζω να σας αρέσει η συνταγή μου

Καλή σας όρεξη 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις