ΠΕΝΕΣ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


ΠΕΝΕΣ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Αγαπημένο φαγητό μεγάλων  και μικρών παιδιών. Πάντα λέμε ότι είναι η πιο εύκολη λύση όταν δεν υπάρχει πλάνο για άλλο φαγητό ή όταν θέλουμε να ανακυκλώσουμε ένα "χθεσινό". Δυστυχώς πολλές φορές ακούω γνωστούς σπιτο- μάγειρες να παραπονιούνται ότι στο τέλος το σουφλέ τους δεν βγαίνει τόσο αφράτο και κρεμώδες όσο το περίμεναν.  Η κατά τα άλλα πολλά υποσχόμενη κρουστά από τυρί αρχικά έλιωνε και στη θέα...έλιωναν κι αυτοί όταν το καμάρωναν από το τζαμάκι του φούρνου τελικά δεν τους απέδωσε το αποτέλεσμα που θέλανε αφού η επιφάνεια σκλήρυνε στο οι άκρες των ζυμαρικών παρά βγήκαν κριτσανιστές. Κι εγώ το πάθαινα παλιά μέχρι επιτέλους να καταλάβω τι έφταιγε και τι ακριβώς έπρεπε να κάνω. Τώρα πια είμαι σε θέση να σας δώσω όλα τα μυστικά για ένα τέλειο, αφράτο και κρεμώδες σουφλέ ζυμαρικών που μπορεί να ζεσταθεί την επόμενη μέρα και να καταναλωθεί εξίσου ευχάριστα. 
Τα αλλαντικά είναι ενδεικτικά και μπορούν να αντικατασταθούν με αυτά που προτιμά ο καθένας, ακόμα κι αν κάποιος επιλέξει να ανακυκλώσει περισσευάμενο κοτόπουλο ή λαχανικά. Παρακάτω θα σας δώσω τα υλικά που επέλεξα από την τελευταία φορά που έφτιαξα το σουφλέ.



Η δοσολογία των υλικών αφορούν μακρόστενο πυρέξ 30×18×6εκ.
Οπότε λοιπόν θα χρειαστούμε:

  • 400 γρ. πένες ριγέ ή απλές
  • 10 μανιτάρια πορτομπέλο κομμένα σε φετάκια
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 10 φέτες βραστό κοτόπουλο σε φέτες,  ψιλοκομμένες

Για την κρέμα μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά
  • 5 γεμάτες κουτ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 αυγό μεσαίο
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό μοσχοκάρυδο σε σκόνη ή ξύσμα από 1 κεφαλάκι μοσχοκάρυδο
  • 350 γρ. ρεγκάτο τριμμένο
  • λίγη μαργαρίνη ή βούτυρο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε με την προετοιμασία των μανιταριών. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1 κουτ.γλ. λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο με τα μανιτάρια να κατεβάσουν τα υγρά τους και να μαραθούν. Αφήνουμε στην άκρη. 
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ που έχει διπλό ρόλο: σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα μαζί με το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν χλιαρά. Κρατάμε 2 κουτ.σ. και το ανακατεύουμε στο αυγό. Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα αυγού στο μείγμα γάλακτος και συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου η κρέμα πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη. Τέλος αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε και το μοσχοκάρυδο. Χωρίζουμε τη μπεσαμέλ σε 2 ίσα μέρη.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σουρώνουμε και τα αφήνουμε αλάδωτα. Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι με διαστάσεις ανάλογες αυτών που δίνω πιο πάνω.
  • Παίρνουμε το ένα μπολ με μπεσαμέλ και βάζουμε μέσα τα μανιτάρια, το αλλαντικό και το μισό τυρί να ενωθούν. Αδειάζουμε πάνω από τις πένες το μείγμα και με  κουτάλα σκορπάμε παντού μέσα στο ταψί με τα ζυμαρικά να ανακατευτούν όλα μαζί.
  • Στο άλλο μπολ με την υπόλοιπη μπεσαμέλ προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί και στρώνουμε πάνω από τις πένες όπως κάνουμε στο παστίτσιο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς για 45 λεπτά ή έως ότου το σουφλέ ροδίσει και αφρατέψει.
  • Αφήνουμε να σταθεί και σερβίρουμε!

Τα μυστικά:
* Δεν βράζουμε τελείως τα ζυμαρικά.
* Ανακατεύουμε τα αλλαντικά και τυριά σε ένα μέρος μπεσαμέλ και ύστερα όλα μαζί με τα ζυμαρικά για να εξασφαλίσουμε ότι έχουν σκορπίσει παντού κι ομοιόμορφα όλα τα συστατικά. Επιπλέον θα αποκτήσουν  νόστιμο και κρεμώδες αποτέλεσμα στο σερβίρισμα (τα ζυμαρικά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και θα μείνουν αφράτα).
* Η μπεσαμέλ που σκεπάζει το φαγητό θα εξασφαλίσει το ότι δεν θα ξεραθεί το πάνω μέρος του σουφλέ ενώ θα ενισχύσει την κρεμώδη υφή του.
*Δεν βάζουμε επιπλέον  τριμμένο τυρί στο τέλος πάνω από την μπεσαμέλ γιατί κάνει κρούστα που καίγεται γρήγορα  και στο σερβίρισμα γλιστράει από τα κομμάτια.

Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες μου θα έχετε πάντα αφράτο και νόστιμο σουφλέ!!!


Καλή σας όρεξη ❣️
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις