ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ

Τη συνταγή μου για αφράτους και παράλληλα τραγανούς κουραμπιέδες την έχω καθιερώσει τα τελευταία χρόνια και τη λάτρεψε πολύς κόσμος!
Ακολουθώντας φέτος την ίδια σίγουρη μέθοδό μου έκανα κάποιες παρεμβάσεις προκειμένου να δοθεί έμφαση στα αρώματα! Υπέροχος συνδυασμός φρέσκου βουτύρου και εκλεπτυσμένων  αρωμάτων αμυγδάλου και ανθόνερου .... 




Τα υλικά μας αφορούν 1 δόση σχεδόν 55 κομματιών, ως εκ τούτου χρειαζόμαστε:
  • 500 γρ. βούτυρο κλαριφιέ (λιωμένης σύστασης  αιγοπρόβειο ή αγελαδινό) 
  • 1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/3 ποτήρι κρασιού μπράντυ
  • 1 κουτ.γλ. υγρή εσάνς αμυγδάλου για ζαχαροπλαστική χρήση ( στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ.σ. ανθόνερο
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ.γλ. γεμάτο σόδα μαγειρική 
  • 1 κουτ.γλ. γεμάτο baking powder
  • 1 κιλό +/- αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 220 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα και ανάλατα
  • καρφάκια γαρίφαλου 
Για το γαρνίρισμα:
  • 2 σακουλάκια άχνη ζάχαρη 
  • ανθόνερο
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας (προαιρετικά)
 


Εκτέλεση:
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε άνετο ταψί, αδειάζουμε απλωτά τα αμύγδαλα και τα ψήνουμε για 12 λεπτά σε δυνατό φούρνο γυρίζοντάς τα με κουτάλα στα μέσα του ψησίματος. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο για 1 ώρα κι έπειτα το χτυπάμε στο μίξερ για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ασπρίσει, να διογκωθεί και να κάνει απαλές κορυφές σαν σαντιγί. Προσέχουμε να "παίρνουμε" και ν' αφήνουμε προς το κέντρο με τη σπάτουλα τα υπολείμματα βουτύρου από τα τοιχώματα του κάδου προκειμένου να χτυπηθούν κι αυτά.
  • Συνεχίζουμε με τη ζάχαρη και χτυπάμε 2-3 λεπτά να ενωθεί (δεν προσθέτουμε περισσότερη ποσότητα γιατί υπάρχει κίνδυνος τα απλώσει η ζύμη στο ψήσιμο και αντί κουραμπιέδες να γίνουνε μπισκότα!).
  • Ανακατεύουμε τη σόδα μέσα στο μπράντυ και μαζί με την εσάνς, το ανθόνερο, το baking και τι βανίλια τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα βουτύρου.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι (όχι όλο μαζί) ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα. Μόλις το μείγμα αρχίσει και κολλάει στην κουτάλα προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι ξεκινώντας ζύμωμα με το χέρι. Η τελική ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από την πυκνότητα και την υγρασία του κάθε βουτύρου γι΄αυτό υπάρχει πιθανότητα ακόμη και στα 750 γρ. αλευριού η ζύμη να είναι έτοιμη, εύπλαστη αλλά και σχετικά στιβαρή . Τέλος σπάμε τα αμύγδαλα σε γουδί και τα ενσωματώνουμε κι αυτά στη ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις. 
  • Στρώνουμε διπλό αντικολλητικό χαρτί σε λαμαρίνες ή ταψιά (αποφεύγουμε τα σκουρόχρωμα) και πλάθουμε μπαλάκια όσο ένα καρύδι. Πιέζουμε ελαφρά το κέντρο με το δάχτυλό μας και τσιμπάμε από ένα καρφάκι γαρίφαλο. Εναλλακτικά σχηματίζουμε μισοφέγγαρα. Βάζουμε αραιά μεταξύ τους τα κουραμπιεδάκια και ψήνουμε για περίπου 25-30' λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο τα πρώτα 20'. Όταν οι κουραμπιέδες πάρουν χρυσαφί χρώμα με σχηματισμένες ελαφριές ρωγμές στην επιφάνειά τους και το κάτω μέρος τους έχει ροδίσει είναι έτοιμοι. Ψήνουμε μεμονωμένα τα ταψιά και όχι όλα μαζί!  Καλό είναι οι κουραμπιέδες να μη μείνουν στο πυρωμένο ταψί καθώς λόγω της θερμότητας συνεχίζεται το ψήσιμο και στο τέλος σκληραίνουν, γι΄αυτό εάν υπάρχει ευχέρεια καλό είναι να τους μεταφέρουμε με προσοχή είτε πάνω σε κρύο ταψί είτε σε σχάρα να κρυώσουν καλά.
  • Αφαιρούμε με προσοχή από τους κρύους κουραμπιέδες τα καρφάκια γαρίφαλου και ψεκάζουμε με ανθόνερο. Αφήνουμε να στεγνώσουν και τους κουκουλώνουμε με άχνη ζάχαρη (εάν θέλουμε σκορπάμε στην άχνη λίγη σκόνη βανίλιας). 
  • Φυλάμε τους κουραμπιέδες σε μπισκοτιέρες ή άλλο αεροστεγές σκεύος καλύπτοντας ενδιάμεσα τα κενά με άχνη ζάχαρη!

Και του χρόνου με καλό!
Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας

Δημοφιλείς αναρτήσεις