ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ BURGER || ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ ΑΦΡΑΤΟ

ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ BURGER || ΨΩΜΙ ΓΙΑ ΤΟΣΤ ΑΦΡΑΤΟ
Μετά από δοκιμές πάνω στο κεφάλαιο "ζύμη" επιτέλους βρίκα ένα  ζυμαράκι μαλακό κι εύκολο που να κάνει τόσο για ψωμάκια burger όσο και για ψωμί για τοστ! 
Γίνεται εύκολα ακόμη και στο χέρι (όπως συνηθίζω εγώ) ενώ η γεύση δεν γλυκίζει οπως τα συνηθισμένα ψωμάκια του εμπορίου, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για επάλειψη μαρμελάδων όσο και για τοστ, σάντουιτς και ο.τι άλλο τραβάει η όρεξη μας!!! Αποθηκεύονται στην κατάψυξη και αποψύχονται σε ώρα ανάγκης !!! Υπέροχα  και πολύ αφράτα, καταπληκτικά για το πρωινό και το κολατσιό όπως επίσης για μπουφέ!!!! 






Η δόση βγάζει ένα μεγάλο μπαστούνι ψωμί για τοστ σε μακρόστενη φόρμα κέικ ή σχεδόν 30 μίνι στρογγυλά ψωμάκια burger ή 15 ψωμάκια burger κανονικού μεγέθους.

Τα υλικά μας είναι:

  • 250 ml γάλα φρέσκο 
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 15 γρ. μαγιά ξηρή 
  • 80 γρ. μαργαρίνη
  • 1 κουταλάκι γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 600 γρ+/- αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

Επιπλέον:

  • 80 γρ.μαργαρίνη λιωμένη για επάλειψη

Πως τα φτιάχνουμε:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σε χαμηλή θερμοκρασία να γίνει χλιαρό και όχι καυτό. Το αδειάζουμε σε μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί να λιώσουν καλά και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ για 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστούν αφροί στην επιφάνεια και ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή θερμοκρασία χωρίς να κάψει. 
Βάζουμε σε άνετο βαθύ μπολ το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.  Αδειάζουμε στη λακούβα το προζύμι, τη λιωμένη μαργαρίνη και τους κρόκους . Ανακατεύουμε λίγο με κουτάλι  να μουσκέψει το αλεύρι από τα υγρά υλικά. Τέλος ρίχνουμε και το αλάτι.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια έως ότου αποκτήσουμε ένα μαλακό κι ελαστικό ζυμάρι που θα ξεκολάει από τη λεκάνη και δε θα αφήνει κομματάκια (  διάρκεια ζυμώματος στο χέρι σχεδόν 8-10 λεπτά ).  Εάν η ζύμη μας μετά τα 10 λεπτά κολλάει, πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Πασπαλίζουμε τη λεκάνη με λίγο αλεύρι και βάζουμε τη ζύμη πλασμένη σε μπάλα.  Σκεπάζουμε τη λεκάνη πολύ καλά με μεμβράνη και πετσέτα κι αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1' ώρα σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από ρεύματα. 
Αφού η ζύμη φουσκώσει την πιάνουμε και σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο τη ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. 

Διαμόρφωση: 


ΜΙΝΙ ΨΩΜΑΚΙΑ BURGER: Κάνουμε τη ζύμη ένα μπαστούνι πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.  Κόβουμε ισομερώς 30 μικρά κομματάκια όσο ένα μικρό λεμόνι. Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα μεταφέρουμε αραιά μεταξύ τους πάνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 20' λεπτά να φουσκώσουν. Βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μικρό ταψάκι με 3-4 δάχτυλα νερό και από πάνω τοποθετούμε τη λαμαρίνα στη μεσαία θέση του φούρνου. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Μόλις τα βγάλουμε τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα ωσπου να γίνουν χλιαρά. Τότε τα αλείφουμε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή σακουλάκια εντός ψυγείου για 3  μέρες διαφορερικά τα καταψύχουμε για ώρα ανάγκης.
ΨΩΜΑΚΙΑ BURGER κανονικό μέγεθος: Εργαζόμαστε κατά τον ίδιο τρόπο μόνο που διαμορφώνουμε τη ζύμη σε 15 μπάλες σε μέγεθος μήλου.
ΨΩΜΙ ΤΟΣΤ: Προκειμένου να φτιάξουμε ψωμί για τοστ παίρνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με πλάστη σε ένα χοντρό φύλλο. Το τυλίγουμε ρολό και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένη μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ. Αφήνουμε σκεπασμένο για 30' λεπτά.  Στον κάτω μέρος του φούρνου τοποθετούμε ένα μικρό ταψάκι με 3-4 δάχτυλα νερό. Τοποθετούμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση  και ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180'βαθμούς για 30'λεπτά ή έως ότου το ψωμί πάρει χρυσαφί χρώμα και φουσκώσει αρκετά. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σκεπάζουμε το πετσέτα να γίνει χλιαρό. Τότε το αλείφουμε επιφανειακά με τη λιωμένη μαργαρίνη κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το ξεφορμάρουμε. Το ψωμί για τοστ διατηρείται σε poly bag εντός ψυγείου για 3 μέρες. Εναλλακτικά κόβουμε το μισό προκειμένου να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα και το άλλο μισό το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.



Καλή σας επιτυχία 💓
Σας φιλώ
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις