Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία

Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς αμμωνία


Εδώ και χρόνια εμπιστεύομαι κί εγώ αλλά κι εσείς τη συνταγή που σας είχα δείξει και λατρέψαμε όλοι για πασχαλινά κουλουράκια. Πολλοί από εσάς μου στέλνατε μηνύματα ότι τα κουλούρια αυτά γίνανε τα αγαπημένα σας, τόσο για τη σύστασή τους όσο και για την ευκολία τους. Μετά από 5 συνεχόμενα χρόνια σκέφτηκα να ενισχύσω λίγο την καθιερωμένη μου  συνταγή και είμαι πλέον σίγουρη ότι θα αρέσει και σε σας πολύ καθώς είναι περισσότερο παραδοσιακή λόγω αυξομείωσης κάποιων υλικών αλλά σταθερά πανεύκολη! Τα συγκεκριμένα γίνονται τραγανά απέξω και πιο μαλακά στο εσωτερικό! Δοκιμάστε τα και πέστε μου! Εμείς ενθουσιαστήκαμε!!!






Τα υλικά που σας δίνω είναι για διπλή δόση που βγάζει σχεδόν 130 κουλουράκια!




Θα χρειαστούμε:

  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 325 γρ.μαργαρίνη με 25% τουλάχιστον περιεκτικότητα σε βούτυρο ζωικό
  • 2 1/2  κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
  • 6 αυγά μεσαία
  • 1 1/2 φακελάκια baking powder
  • 3 κάψουλες άρωμα βανίλια
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 4 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κούπα γάλα φρέσκο πλήρες
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα (στην ψιλή πλευρά του τρίφτη- προαιρετικά)
  • 1800 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, καλής ποιότητας
  • 3 κρόκοι αυγών αραιωμένοι με 5 κουτ.σ. γάλα για επάλειψη


Εκτέλεση:
  1. Βγάζουμε εκτός ψυγείου τα βούτυρα να μαλακώσουν, όπως επίσης τα αυγά ώστε να έρθουν και θερμοκρασία δωματίου.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα βούτυρα κομμένα σε κομματάκια μαζί με τις ζάχαρες να χτυπηθούν για 10 λεπτά να γίνουν κρέμα.
  3. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά (μόλις απορροφηθεί το ένα αυγό τότε ρίχνουμε το επόμενο) κι έπειτα ρίχνουμε το αλάτι, το λάδι, το γάλα, το baking, τις βανίλιες και το ξύσμα (εάν θέλουμε τα κουλουράκια να πάρουν πορτοκαλένιο άρωμα).
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλη βαθιά λεκάνη. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι -ΟΧΙ ΟΛΟ ΜΑΖΙ- ζυμώνοντας με τα χέρια έως ότου αποκτήσουμε μια ζύμη συμπαγή και βουτυράτη αλλά όχι σκληρή και άκαμπτη. Η ποσότητα του αλεύρου μπορεί να διαφοροποιηθεί κατά 200 γρ. ανάλογα με τη λιπαρότητα των βουτύρων ή το βάρος των αυγών. Μαζεύουμε το ζυμάρι σε μπάλα και έπειτα το σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
  5. Παίρνουμε τμήματα από την κρύα ζύμη και πλάθουμε διάφορα σχήματα κατά το δυνατόν ίδιου μεγέθους όχι όμως πολύ μικρά γιατί καίγονται εύκολα και δεν γίνονται μαλακά στο εσωτερικό τους.  Αραδειάζουμε τα κουλουράκια αραιά μεταξύ τους σε ταψιά και λαμαρίνες στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Μόλις τελειώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης τότε παίρνουμε το επόμενο από το ψυγείο και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
  6. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με λίγο γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο χωριστά το ένα ταψί από το άλλο στους 175 βαθμούς με αντιστάσεις για 20 με 25 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από την πάνω και την κάτω πλευρά τους. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν τα 20 λεπτά γιατί υπάρχει κίνδυνος να πέσει το φούσκωμα τους. Αφού ψηθούν τα μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα ή κρύο ταψί κι όταν κρυώσουν τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί τροφίμων ή σακουλάκια δεμένα σφιχτά..


Σημείωση: Εάν τα ταψιά μας είναι σκούρα τότε τα στρώνουμε με τριπλό χαρτί. Επίσης μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ξύσμα πορτοκαλιού με ξύσμα λεμονιού ή λίγη μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη κρυσταλλική. Τέλος, ο χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 25 λεπτά ανά ταψί, διαφορετικά γίνονται σκληρά..

Και του χρόνου!!!
Καλή επιτυχία!
Σας φιλώ :* 
Μαριφάνη


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις