ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑ


Πάει καιρός που έχω να φτιάξω ένα σοκολατένιο κέικ...μπορεί να είναι και χρόνια 🤭 Απορρώ πως μια κλασική λιχουδιά όπως αυτή μου διέφευγε όλον αυτόν τον καιρό... 

Την ημέρα που αποφάσισα να ασχοληθώ μαζί του διαπίστωσα ότι μου είχε τελειώσει το κακάο. Πριν ακόμη σκεφθώ για μια ακόμη φορά να το αναβάλλω, διαπίστωσα με χαρά ότι έχω στο ντουλάπι μια μεγάλη συσκευασία σκόνη για ρόφημα σοκολάτας...και τί καλύτερο από το να αντικαταστήσω το απλό κακάο με ρόφημα σοκολάτας? Έτσι λοιπόν προέκυψε ένα κέικ σοκολάτας με όλη τη σημασία της λέξεως "σοκολάτα"!!! Κι έγινε το πιο αφράτο και φουλ σοκολατένιο κέικ για όλη την οικογένεια 🍫🍫🍫🍫


Υλικά για μια μακρόστενη ή μια μικρή και βαθειά στρογγυλή φόρμα:

  • 3 μεσαία αυγά σε θερμοκρασία δωματίου 
  • *1/2 κούπα του νες ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 150γρ. μαργαρίνη μαλακή (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 4 κουταλιές της σούπας σκόνη για ρόφημα σοκολάτας 
  • 50ml ηλιέλαιο 
  • 1 κούπα του νες γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κάψουλα βανιλίνη 
  • ξύσμα πορτοκαλιού προαιρετικά (προτείνεται)
  • αλάτι στη μύτη του κουταλιού 
  • 350γρ.+/- αλεύρι που φουσκώνει 
  • κουβερτούρα λιωμένη για την επικάλυψη γάλακτος ή κλασική ή/και άχνη ζάχαρη (προαιρετικά)

* Η σκόνη σοκολάτας περιέχει αρκετή ζάχαρη επομένως δεν χρειάζεται μεγάλη επιπλέον ποσότητα 


Διαδικασία:

  • Χτυπάμε με το μίξερ τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά προσέχοντας να απορροφηθεί πρώτα το ένα πριν προσθέσουμε το επόμενο.Συνεχίζουμε με το κακάο, το αλάτι, τη βανιλίνη και το ξύσμα. Τέλος προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα ώσπου να αποκτήσουμε έναν ωραίο χυλό μεσαίας πυκνότητας. Δεν χτυπάμε για πολλή ώρα το μείγμα με το μίξερ γιατί δεν θα γίνει αφράτο το κέικ μας.
  • Βουτυρώνουμε τη φόρμα πολύ καλά. Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε 1/2 κουταλιά ρόφημα σοκολάτας μαζί με 1/2 κουταλιά αλεύρι και πασπαλίζουμε καλά μέσα τη φόρμα. Αδειάζουμε τη ζύμη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με κάτω αντίσταση και αέρα για περίπου 45 λεπτά. 
  • Όταν το κέικ μας φουσκώσει και σφίξει εσωτερικά (ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι το κέντρο του κέικ εάν βγαίνει στεγνό), βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε μέσα στη φόρμα του να κρυώσει κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα. Έπειτα ξεφορμάρουμε κι αν θέλουμε γαρνίρουμε με λιωμένη κουβερτούρα ή άχνη ζάχαρη.


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις