ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ || ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ || ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 

Τα κρύα γλυκά μου αρέσουν χειμώνα καλοκαίρι... Απόδειξη αυτός ο ελαφρύς κορμός σοκολάτας "κατάψυξης" που έχει πολύ ανάλαφρη καθόλου λιγωτική γεύση. Δεν περιέχει κρέμα γάλακτος, αυγά, κακάο ούτε και πολύ βούτυρο καθιστώντας το ιδανικό γλύκισμα μετά από πλούσια γεύματα! 



Υλικά: 

  • 250ml γάλα πλήρες 
  • 125γρ. κουβερτούρα κλασική ψιλοκομμένη
  • 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ σπασμένα σε κομματάκια 
  • 50γρ. βούτυρο αγελαδινό 
  • 1 κουταλιά της σούπας σοκολατένια πραλινα φουντουκιου + λίγη επιπλέον για τη διακόσμηση
  • ολόκληρα φουντούκια για γαρνίρισμα


Στην πράξη: 

  • Βάζουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Λίγο πριν πάρει βράση χαμηλώνουμε  τη φωτιά και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν, προσθέτουμε την πραλίνα σοκολάτας να ενωθεί κι αυτή έτσι ώστε το τελικό μείγμα να μοιάζει σαν σοκολατένιο γάλα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μείγμα να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου ή έστω να γίνει χλιαρό.
  • Όταν το μείγμα κρυώσει ανακατεύουμε λίγο κι έπειτα ρίχνουμε τα σπασμένα μπισκότα μέσα στο μείγμα. Πολύ απαλά κάνουμε ένα ανακάτεμα. 
  • Βάζουμε  δύο αντικολλητικά φύλλα χαρτιού το ένα ως προέκταση του άλλου και βάζουμε το μείγμα. Με γρήγορες κινήσεις για να μην χυθεί έξω το κλείνουμε σε ρόλο (η ζύμη δεν είναι σφιχτή) κι έπειτα εξωτερικά τυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο δίνοντας έμφαση στα πλαϊνά. Βάζουμε τον κορμό στην κατάψυξη όλη τη νύχτα ή για 5-6 ώρες ώστε να παγώσει εντελώς. 
  • Αφού το γλυκό μας παγώσει το ξετυλίγουμε προσεχτικά και το κόβουμε σε μερίδες.
  • Περιχύνουμε επιφανειακά  λίγη πραλινα σοκολάτας και διακοσμούμε με ολόκληρα φουντούκια. Μεταφέρουμε σε σκεύος που κλείνει καλά και φυλάμε το γλυκό στην κατάψυξη.
  • Τους καλοκαιρινούς μήνες τον κορμό αυτόν τον απολαμβάνουμε απευθείας από την κατάψυξη σαν παγωτό ενώ τους χειμερινούς μήνες αφήνουμε 10 λεπτά εκτός κατάψυξης τις μερίδες που θέλουμε ώστε να νιώσουμε καλύτερα το άρωμα και τη γεύση της σοκολάτας!

Σημείωση: Για παγωμένο κορμό χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούμε πτι-μπερ, κουβερτούρα και πραλίνα με γλυκαντικό. 
Σ' αυτή την εκδοχή προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε κάθε φορά διότι η υπερβολική κατανάλωση γλυκαντικών μπορεί να διαταράξει το πεπτικό σύστημα (βλ. αναφορά στις συσκευασίες).


Καλή σας επιτυχία 🎀

Φιλικά 

Μαριφάνη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις