ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ





Υλικά για ένα μικρό και βαθύ μακρόστενο πυρέξ (4 μερίδες) :

  • 10 κολοκυθάκια μικρά αλλά χονδρουλά ή 5 μεγάλα κομμένα στη μέση

Για τη γέμιση

  • 400γρ. μοσχαρίσιος κιμάς ή ανάμεικτος
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μερικά φυλλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 4-5 κλαδάκια άνηθος ψιλοκομμένος
  • 4 γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι καρολίνα 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ.γλ. σκόνη νοστιμιάς για ζωμό 
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 καρότα κομμένα σε μπαστούνια
  • 4 ολόκληρα κλαδάκια μαϊντανός

Για το αυγολέμονο

  • * 250ml  ζωμός από το ταψί
  • 1 μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  • χυμός από 1 ζουμερό λεμόνι
  • λίγο επιπλέον αλάτι και πιπέρι 
  • * αυτό θα προκύψει από το νερό που θα βάλουμε στο ταψί αφού γεμίσουμε και τοποθετήσουμε τα κολοκυθάκια




Στην πράξη:

  • Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  • Κόβουμε μια λεπτή φέτα από κάθε κολοκυθάκι για να τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και καθαρίζουμε τη φλούδα όπου είναι προβληματική. Με ένα μικρό κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους παίρνοντας όση μπορούμε από μέσα (δεν την πετάμε, εάν θέλουμε μπορούμε να φτιάξουμε υπέροχους κολοκυθοκεφτέδες συνταγή εδώ ). Γεμίζουμε με τα χέρια ένα-ένα κολοκυθάκι με τη γέμιση κιμά και τα αραδειάζουμε μέσα σε ένα πυρεξάκι το ένα δίπλα στο άλλο. Τοποθετούμε στην άκρη τους τα καπάκια που κρατήσαμε, με τρόπο που να στερεώνονται για να μην μετακινηθούν. Όπου υπάρχουν κενά βάζουμε τα καροτάκια.
  • Ζεσταίνουμε περίπου 500ml νερό και προσθέτουμε μέσα στο ταψί από τις γωνίες και όχι κατευθείαν πάνω στα κολοκύθια,  έτσι ώστε να καλύπτονται αλλά όχι να "κολυμπάνε". Τοποθετούμε σκόρπια τα κλαδάκια μαϊντανού (δίνουν άρωμα στο ζωμό). Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα  και 15' λεπτά έτσι ώστε να μαλακώσουν. 
  • Αφού συμπληρωθεί ο χρόνος βγάζουμε από το φούρνο κι ελέγχουμε εάν όντως έχουν αφρατέψει τα κολοκυθάκια. Εφόσον είναι μαλακά, αφήνουμε το ταψί ξεσκέπαστο και βάζουμε ξανά στο φούρνο για ακόμη 20 λεπτά. Στο μεταξύ χτυπάμε σε μπολ το αυγό με το χυμό λεμονιού και λίγο αλατοπίπερο. Σβήνουμε και βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο. Συλλέγουμε 250 ml από το ζωμό που έχει προκύψει μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε 50ml από το ζωμό μέσα στο αυγολέμονο να πάρει θερμοκρασία κι έπειτα όλο μαζί το αδειάζουμε μέσα στον υπόλοιπο ζωμό ανακατεύοντας. Περιχύνουμε το νέο μείγμα πάνω από το φαγητό και βάζουμε το ταψί στο ζεστό αλλά σβηστό φούρνο με μισάνοιχτη πόρτα έτσι ώστε να δέσουν όλα μαζί.
  • Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά μαζί με τα καροτάκια.


Καλή σας όρεξη!

Φιλικά,

Μαριφάνη




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις