ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
Υπέροχο και παραδοσιακό γλυκό γεμάτο αρώματα και γεύση!
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο για κανταΐφι
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
- φιστίκια Αιγίνης ανάλατα κοπανισμένα
- κερασάκια γλασέ ή βύσσινα κονσέρβας στραγγισμένα
- κανέλα τριμμένη
Για το σιρόπι
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 κούπες νερό
- φλούδα από ένα λεμόνι
Για την κρέμα
- 5 ποτήρια γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 αυγά μεσαία καλά χτυπημένα
- 2 κάψουλες βανίλια
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 1 δάκρυ μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη
- 5 κουτ.σ. κορν φλάουρ
- 1 γεμάτη κουτ.σ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος
Για την σαντιγί
- 500 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
- 2 κουτ.σ. άχνη ζάχαρη
- 1 κάψουλα βανίλια
Εκτέλεση:
- Ανοίγουμε με τα χέρια το φύλλο και το στρώνουμε σε ένα μεγάλο πυρέξ. Λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε από πάνω το φύλλο. Ψήνουμε στους 170' βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Βγάζουμε απ΄ το φούρνο και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Στο μεταξύ βάζουμε να βράσουν τα υλικά του σιροπιού για 4 λεπτά. Ραντίζουμε καλά το φύλλο μας με το ζεστό σιρόπι.Πασπαλίζουμε με λίγα κοπανισμένα φιστίκια. Αφήνουμε στην άκρη να τραβήξει καλά το σιρόπι.
- Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα μαζί με το κορν-φλάουρ, τα αυγά, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τη μαστίχα και το ξύσμα και ταράζουμε με αυγοδάρτη. Το ξύσμα μπορεί να μπει και προς το τέλος της διαδικασίας καθώς έτσι απελευθερώνεται περισσότερο άρωμα.Βάζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν βράση ανακατεύοντας τακτικά με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει και να αρχίζει να πήζει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και το βούτυρο ανακατεύοντας να λιώσει κι αυτό μέσα στην κρέμα για να δώσει τη γεύση και το άρωμά του. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη και μόλις γίνει κι αυτή χλιαρή την απλώνουμε πάνω στο σιροπιασμένο φύλλο.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μαζί με την άχνη και την βανίλια έως ότου γίνουν αφράτη σαντιγί.
- Αφού βεβαιωθούμε ότι το γλυκό έχει έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, με μια σπάτουλα ή κορνέ στρώνουμε πάνω από την κρέμα τη σαντιγί.
- Στολίζουμε με τα κεράσια και πασπαλίζουμε με τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Πασπαλίζουμε με κανέλα για ακόμη πιο έντονο άρωμα.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και παγώνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν το σερβίρουμε. Ιδανικά το ετοιμάζουμε απ΄ την προηγούμενη μέρα...!
Για να φτιάξουμε το εκμέκ σε μπολ κάνουμε την εξής παραλλαγή: Ανοίγουμε με τα χέρια το φύλλο σε ένα ταψί και το ψήνουμε με το λιωμένο βούτυρο μέχρι να ροδίσει. Σιροπιάζουμε κανονικά όπως αναφέρεται πιο πάνω και περιμένουμε να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει. Έπειτα παίρνουμε ποσότητες από το σιροπιαστό φύλλο και το πιέζουμε μέσα σε ατομικά μπολάκια ώστε να κάνουμε τη βάση. Συνεχίζουμε την υπόλοιπη διαδικασία με τις κρέμες κανονικά. Στην περίπτωση που τα μπολ μας είναι πυράντοχα και μπαίνουν στον φούρνο πχ. πήλινα, τότε ισομοιράζουμε το φύλλο μέσα σε αυτά, το ραντίζουμε με το βούτυρο και το ψήνουμε. Σιροπιάζουμε και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα βήματα.
Είναι πραγματικά ένα νόστιμο και παραδοσιακό γλυκό για κάθε περίσταση.....!
Καλή σας επιτυχία!
Φιλικά,
Μαριφάνη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιό σας