ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ 

Λαχταριστά και χορταστικά κολοκύθια παπουτσάκια χωρίς τηγάνι και γκριλ! Ελαφριά και πολύ νόστιμα θα γίνει ένα φαγητό της καθημερινότητας χωρίς πολύ χρόνο και σκεύη, ακολουθώντας απλά τα μικρά μου κόλπα! 


Υλικά για 3 μερίδες:

Για τον κιμά

  • 500γρ. κιμάς μοσχαρίσιος άπαχος 
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ.σ. ντοματοπελτές
  • 300ml βραστό νερό
  • 1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. γαρίφαλο σε σκόνη ή μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζανάκι του ελλ. καφέ ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ

  • 400ml γάλα φρέσκο
  • 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 μεσαίο αυγό 
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριιμμένο
  • 25γρ μαργαρίνη ή βούτυρο αγελαδινό
  • τριμμένο κίτρινο τυρί για την κρούστα 

Για τη βάση

  • 6 μεγάλα κολοκυθάκια 


Στην πράξη:

  • Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και ελαφρώς ξύνουμε τη φλούδα με μαχαίρι όπου υπάρχει ανάγκη. Σε φαρδιά κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει, ζεματάμε ολόκληρα τα κολοκυθάκια για 10 λεπτά η έως ότου τα τρυπάει το πιρούνι. Τα μεταφέρουμε σε στραγγιστήρι  και τα αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο να ξανθύνουν. Ρίχνουμε τον κιμά και με τη βοήθεια ξύλινης κουτάλας σπάμε τους κόμπους του. Γυρίζουμε συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα και γκριζάρει. Προσθέτουμε τον πελτέ, το ζεστό νερό και όλα τα καρυκεύματα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί ο κιμάς μέχρι να τραβήξει όλα τα υγρά του.
  • Σε μια κατσαρολίτσα ανακατεύουμε εκτός φωτιάς το γάλα με το αλεύρι κι έπειτα βάζουμε σε μεσαία θερμοκρασία να ζεσταθούν ανακατεύοντας. Χτυπάμε σε μπολάκι το αυγό. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα της κατσαρόλας κρατάμε 3 κουταλιές και τις ανακατεύουμε μέσα στο αυγό χτυπώντας τα μαζί να πάρουν θερμοκρασία. Αδειάζουμε το νέο μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και με σύρμα ταράζουμε διαρκώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε τα καρυκεύματα και το βούτυρο να ενωθούν καλά. 
  • Κόβουμε κατά μήκος τα κολοκυθάκια και με πιρούνι αδειάζουμε τα σποράκια. Πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί στη βάση και ισομοιράζουμε τον κιμά πατώντας με κουτάλι. Πάνω από τον κιμά σκορπάμε ξανά τριμμένο τυρί και τέλος σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ. Βάζουμε σε λαδωμένο ταψί το ένα κολοκυθάκι δίπλα στο άλλο. Επειδή θα αποβληθεί αρκετό νερό στη ψήσιμο, κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και γεμίζουμε τα κενά μέσα στο ταψί (εάν θέλουμε προσθέτουμε και ό,τι μπαχαρικό θέλουμε για νοστιμιά). Τρίβουμε πάνω από τα παπουτσάκια λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιολάδου. 
  • Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να πάρει ροδαλό χρώμα.


Tips!!! Τα παπουτσάκια είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό που έχει ένα μειονέκτημα: χρειάζεται πολλές κατσαρόλες για τα 3 στάδια προετοιμασίας. Γι' αυτό το λόγο και για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να  παρασκευάσουμε τη μπεσαμέλ  από το προηγούμενο βράδυ. Συγκεκριμένα, μόλις δέσει  αφήνουμε να πέσει αρκετά η θερμοκρασία της και κολλάμε στην επιφάνειά της ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης. Την επόμενη μέρα αφαιρούμε τη μεμβράνη και την αφρατεύουμε με σύρμα, Για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου βράζουμε και τα κολοκυθάκια αποβραδίς, αφήνοντας να στραγγίζουν μέσα σε τρυπητό σκεπασμένα.


Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά,

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις