ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ

 ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ


Αυτό το γλυκό το αγαπούν όλοι τόσο για τη γεύση του όσο και για την απλότητα του. Μας γλυκαίνει όλες τις εποχές του χρόνου και σε όλες τις περιστάσεις. 

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ή "χαλβάς λαδιού" γοητεύει με τα λεπτά του αρώματα και την ευκολία στην προετοιμασία του.

Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας το δικό μου σιμιγδαλένιο χαλβά, ζουμερό και πεντανόστιμο με πλούσιο άρωμα από κανέλα και διακριτική γεύση από μέλι!

Ακολουθήστε τις οδηγίες μου και είμαι σίγουρη ότι θα πετύχετε τον πιο νόστιμο και ζουμερό χαλβά που έχετε δοκιμάσει ως τώρα :) 




Υλικά:

(Όλα τα υλικά τα μετράμε σε κούπα των 240ml )

  • 1 κούπα ελαιόλαδο 
  • 2 κούπες σιμιγδάλι χονδρό (500γρ)
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική 
  • 1/3 κούπας μέλι 
  • 4 κούπες νερό 
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη 
  • φλούδες από 1 ακέρωτο λεμόνι 
  • 1 ξύλο κανέλας 


Στην πράξη: 

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι, βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τη λεμονόφλουδα για 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το μέλι ανακατεύοντας  να ενωθεί με το σιρόπι. Διατηρούμε το σιρόπι ζεστό και κρατάμε το ξύλο κανέλας και τη φλούδα μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. 
  • Σε βαθειά άνετη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και τα ανεβάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ζεσταθούν και να αρχίσει το σιμιγδάλι να καβουρντίζεται. Προσέχουμε και τα ανακατεύουμε διαρκώς για να μην καεί και κολλήσει το σιμιγδάλι διότι θα αφήσει πολύ άσχημη γεύση στο τέλος. Όταν το σιμιγδάλι πάρει ελαφρώς χρυσάφι χρώμα είναι έτοιμο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και με τη βοήθεια βαθιάς κουταλάς προσθέτουμε λίγο-λιγο το σιρόπι (αφού πρώτα αφαιρέσουμε τη φλούδα και το ξύλο κανέλας). Προσέχουμε γιατί όταν μπουν οι πρώτες δόσεις σιροπιού το καβουρντισμένο καυτό σιμιγδάλι πιτσιλάει πολύ! Αφού ενώσουμε τα δύο μείγματα (σιμιγδαλιού και σιροπιού) ανεβάζουμε για τελευταία φορά την κατσαρόλα με το  τελικό μείγμα πάνω σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς έως ότου αρχίσει να κάνει φουσκάλες και πήξει (προσέχουμε και πάλι να μην καούμε). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να γίνει χλιαρό.
  • Χρησιμοποιώντας την κλασική στρογγυλή τρυπητή φόρμα για κέικ στρώνουμε σιγά σιγά με κουτάλα το χαλβά μας πιέζοντας και στο τέλος τον ισιώνουμε όταν φθάσει ως πάνω. Εάν η φόρμα μας δεν είναι αντικολλητική είναι απαραίτητο πριν γεμίσουμε με το χαλβά, να την περάσουμε με λίγο λάδι εσωτερικά. Αφήνουμε το χαλβά να κρυώσει εντελώς, ιδανικά πάνω σε σχάρα.
  • Όταν κρυώσει καλά ο χαλβάς τον ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με επιπλέον κανελίτσα και διακοσμούμε με καρυδόψιχα εάν θέλουμε. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε! 


Καλή σας επιτυχία

Φιλικά, 

Μαριφάνη 



























Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις