ΤΑΡΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ | QUICHE LORRAINE ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΤΑΡΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ | QUICHE LORRAINE ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ


Τάρτα κοτόπουλου, "quiche lorraine" έχω να σας προτείνω αυτή τη φορά! Μια πεντανόστιμη λιχουδιά που έχει πολλαπλό ρόλο στο οικογενειακό τραπέζι. Ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό, πρώτο πιάτο ή κυρίως μαζί με μια δροσερή συνοδευτική πράσινη σαλάτα! 

Εξαιρετική, πανεύκολη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε σε κάθε περίσταση! 





Υλικά για φόρμα 30εκ. 

Για τη βάση

  • 150ml σπορέλαιο 
  • 150ml φρέσκο γάλα 
  • 1/2 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κουτ.γλ. αλάτι 
  • 300γρ. +/- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Για τη γέμιση

  • 1 στήθος κοτόπουλου 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια 
  • 1 κολοκυθάκι μεσαίο τριμμένο, στραγγισμένο
  • 100γρ. κασέρι κομμένο σε κυβάκια 
  • 100γρ. μπριζόλα καπνιστή (αλλαντικό) κομμένο σε κυβάκια 
  • 5 φέτες τυρί για τοστ edam κομμένες σε μικρά κομματάκια (ή 100γρ. τριμμένο)
  • 4 κλαδάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος 
  • 2 αυγά μεσαία 
  • 250ml γάλα φρέσκο 
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο 
  • αλάτι και φρσκοτριμμένο πιπέρι

 Στην πράξη: 

  • Βράζουμε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει, στραγγίζουμε κι αφήνουμε να κρυώσει. Το ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια κι αφήνουμε στην άκρη. 
  • Ζυμώνουμε τα υλικά της βάσης μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Η ποσότητα του αλευριού μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί, γι'αυτό το λόγο το προσθέτουμε σιγά σιγά για να έχουμε τον έλεγχο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι η ζύμη σκληρή και να κάνει κομματάκια διαφορετικά δε θα στρώνεται και θα πετρώσει στο ψήσιμο. Μόλις την ετοιμάσουμε την στρώνουμε με τα χέρια και με την ανάποδη πλευρά ενός ποτηριού  μέσα σε αντικολλητική ταρτιέρα ή ρηχό στρογγυλό ταψί διαμορφώνοντάς την και στα πλαϊνά της ταρτιέρας. Γενικά δεν θέλουμε να γίνει πολύ χοντρό φύλλο ζύμης. Κάνουμε με ένα πιρούνι μικρές ρηχές τρυπίτσες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και την ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 20 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να χρυσαίνει ελαφρά. Έπειτα την αφαιρούμε μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Για τη γέμιση:
  • Σε φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε τα λαχανικά χωρίς να βάλουμε κάποια λιπαρή ουσία. Θέλουμε να κατεβάσουν τα υγρά τους και ελαφρά να μαραθούν.
  • Μέσα σε μπολ ανακατεύουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα λαχανικά που σοτάραμε, την μπριζόλα και το κασέρι. Χτυπάμε σε ένα άλλο σκεύος τα αυγά μαζί με το γάλα, το κορνφλάουρ, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο (ανάλογα το γούστα μας).

Συναρμολόγηση: 

  • Αδειάζουμε πάνω στη βάση ομοιόμορφα τη γέμιση κοτόπουλου κι από πάνω περιχύνουμε το μείγμα αυγών. Σκορπάμε τα κομματάκια κίτρινου τυριού και ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180' βαθμούς για 1 ώρα και μέχρι να ροδίσει και σταθεροποιηθεί η γέμιση.
  • Όταν η τάρτα ψηθεί, τη βγάζουμε από το φούρνο και αφού ελαφρώς "καταλαγιάσει" την κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σερβίρουμε!


Σημ. Αντί στήθος κοτόπουλου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρεμένο κοτόπουλο που έχει περισσέψει από άλλη παρασκευή γύρω στα 300γρ. συλλέγοντας προσεχτικά το ψαχνό του.



Καλή σας όρεξη!

Φιλικά, 

Μαριφάνη 














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις