ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ

Τούρτα καραμέλα


Η συνταγή που θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα με κάνει να νιώθω πραγματικά περίφανη, όχι τόσο για το σκοπό που αναπτύχθηκε όσο για την πατέντα που αποτελεί 100% δική μου ανακάλυψη! Έψαχνα καιρό να βρω πληροφορίες για να πετύχω ένα γλάσο καραμέλας διαυγές που θα μοιάζει με τη "φαρτσιτούρα" που χρησιμοποιούν τα ζαχαροπλαστεία πάνω από τις πάστες και τις τούρτες καραμέλα, όμως καμία δεν προσέγγιζε αυτό που είχα στο μυαλό μου. Με απλή λογική και με υλικά του εμπορίου χρησιμοποίησα την όποια εμπειρία έχω αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια στον κόσμο της μαγειρικής και με μεγάλη μου έκπληξη πέτυχα τελικά το πολυπόθητο γλάσο! 

Η πιο.....καραμελένια τούρτα καραμέλα είναι γεγονός και .... παιδί ολόδικό μου! Είναι η τούρτα που ξέρω ότι κι εσείς πειραματίζεστε καιρό και το γλάσο καραμέλας για επικάλυψη που ψάχνετε παντού για να το βρείτε! 




Ορίστε λοιπόν πως θα το πετύχετε σε μερικά πολύ απλά βήμα:


Υλικά για τσέρκι 26 εκ.

  • 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
  • 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί κρύα απ' το ψυγείο
  • 1 φακελάκι κρέμα στιγμής με γεύση καραμέλα+ φρέσκο γάλα όσο αναφέρεται στις οδηγίες του φακέλου
  • 1 μπουκαλάκι 350γρ. σιρόπι παγωτού με γεύση καραμέλα (εμπορίου)
  • 1 κουτ.γλ. υγρή βρώσιμη εσάνς με άρωμα καραμέλα (προαιρετικά, πωλείται σε μπουκαλάκι στα σούπερ μάρκετ)
  • 2 φουσκωτές κουταλιές της σούπας κορνφλάουρ 
  • 100ml νερό
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 μπολάκι γάλα για το ράντισμα των σαβαγιάρ
  • Φράουλες φρέσκες και λευκή σοκολάτα κουβερτούρα για τη διακόσμηση


Στην πράξη:

  • Ξεκινάμε με την κρέμα: Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε την κρέμα στιγμής καραμέλα με το γάλα να πήξει. Αφήνουμε στην άκρη. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τη φυτική σαντιγί μέχρι να διογκωθεί και να αφρατέψει (μαζεύουμε κάθε τόσο προς το κέντρο τα υπολείμματα στα πλαϊνά του μπολ για να χτυπηθούν καλά κι αυτά). Ενώνουμε μέσα στη σαντιγί την κρέμα καραμέλα που ετοιμάσαμε και μαζί προσθέτουμε την υγρή εσάνς καραμέλας ή 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από το σιρόπι καραμέλας. Η κρέμα θα έχει ένα απαλό μπεζ χρώμα. 
  • Βουτάμε στιγμιαία τα σαβαγιάρ μέσα στο γάλα και τα στρώνουμε μέσα στο τσέρκι κόβοντας και προσαρμόζοντάς τα ώστε να μην μείνουν καθόλου κενά. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με μια δεύτερη στρώση βουτηγμένων σαβαγιάρ. Τέλος στρώνουμε επιφανειακά την υπόλοιπη κρέμα καραμέλα και την ισιώνουμε καλά με σπάτουλα. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεί για 3 ώρες.  
  • Ετοιμάζουμε το γλάσο καραμέλας: Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό κι αδειάζουμε το υπόλοιπο σιρόπι. Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς, να διαλυθεί το ένα υλικό μέσα στο άλλο. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και με σύρμα το διαλύουμε κι αυτό να σπάσουν οι κόμποι του. Το μείγμα θα μοιάζει θαμπό σ'αυτό το σημείο. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια θερμοκρασία κι ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα έως ότου δέσει και μοιάζει με πολύ πηχτό  διαυγές καφέ σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το αλάτι. Μεταφέρουμε το γλάσο καραμέλας μέσα σε ένα καθαρό μπολ και το ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά με μαρίζ ώστε να πέσει η θερμοκρασία του και να γίνει χλιαρό, ιδανικά το δουλεύουμε περισσότερη ώρα με τη μαρίζ ώστε να κρυώσει αρκετά και να γίνει γυαλιστερό...
  • Ρίχνουμε το γλάσο καραμέλας προσεχτικά πάνω από το κρύο γλυκό κουνώντας την πιατέλα με τα χέρια απαλά για να καλύψει παντού το γλάσο στην επιφάνεια της τούρτας. Βάζουμε ξανά την τούρτα στο ψυγείο για 5-6 ώρες τουλάχιστον, για καλύτερα αποτελέσματα την αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να σταθεί. Όταν περάσουν οι ώρες το γλάσο έχει πλέον σταθεροποιηθεί.
  • Με μαχαίρι λάμα διαχωρίζουμε προσεκτικά την τούρτα από το τσέρκι της και ξεφορμάρουμε! Πλέον το γλυκό στέκεται χωρίς να τρέχει το γλάσο καραμέλας!
  • Διακοσμούμε με τις φρέσκες φράουλες και με κομμάτια λευκής κουβερτούρας.. Μπορούμε να λιώσουμε την κουβερτούρα σε Μπεν Μαρί και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί να την απλώσουμε σε μια στρώση. Αφήνουμε να παγώσει και μετά την κόβουμε σε διάφορα σχήματα (εγώ εδώ έκανα μικρά τριγωνάκια και ακανόνιστα μεγέθη).
  • Βάζουμε και πάλι την τούρτα στο ψυγείο μέχρι να την κόψουμε!!!

UPDATE!!! Η τούρτα από την ημέρα που την πρωτοέδειξα και μέσα σε διάστημα ενός έτους έχει φτιαχτεί άπειρες φορές και με μικρές παρεμβάσεις που βελτιώσαν κι άλλο το αποτέλεσμα.
Δηλαδή, στο γλάσο καραμέλας μπορεί να αντικατασταθεί το κορν-φλάουρ από αντίστοιχη ποσότητα άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας (βρασμού) η οποία δίνει περισσότερη ένταση στη γεύση της καραμέλας. Σε ό,τι αφορά την κρέμα λίγες σταγόνες υγρή εσάνς καραμέλας τονίζει καλύτερα τη γεύση, διαφορετικά αρκούμαστε στη χρήση απλού σιροπιού όπως αναφέρω και στη συνταγή πιο πάνω. Τέλος, η φυτική σαντιγί κονσέρβας μπορεί να αντικατασταθεί από 400ml φυτική κρέμα "γάλακτος" για πιο αέρινο κι ελαφρύ αποτέλεσμα. Και κάτι έξτρα! Η τούρτα γίνεται τέλεια και με μπισκότα πτι-μπερ βουτηγμένα σε γάλα αντί των σαβαγιάρ, λεπτομέρεια που θα έλεγα ότι βολεύει καλύτερα την εκτέλεση του γλυκού εάν σκοπεύουμε να το φτιάξουμε ως απλό γλυκό ψυγείο μέσα σε τάπερ ή ταψί μακρόστενο προκειμένου να κοπεί σε χορταστικά τετράγωνα κομμάτια.


Και τώρα που τελειώσαμε με τη συνταγή, παραθέτω μια φωτογραφία από τα φετινά μου γενέθλια κρατώντας με καμάρι την τούρτα καραμέλας!


Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι αυτή η τούρτα καραμέλα θα γίνει το αγαπημένο σας γλυκό! Τώρα έχω βάλει στα σκαριά τούρτα φράουλα με επικάλυψη φράουλας ακολουθώντας την ίδια πρακτική, αλλά και σοκολατίνα με γλάσο καθρέπτη και πάλι με το ανάλογο σιρόπι σοκολάτας.

Δείτε επίσης 2 ακόμη εξαιρετικές προτάσεις για καραμελένια πρωτότυπα επιδόρπια  φτιαγμένα  100% από εμένα για εσάς ❣️

Γλυκό ψυγείου με ζελέ καραμέλας: Κλικ εδώ

Πάστα ταψιού MARS: Κλικ εδώ




Καλή σας απόλαυση!

Φιλικά, 

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις