Spaghetti al forno | Μακαρονάδα τύπου καρμπονάρα στο φούρνο

Spaghetti al forno | Μακαρονάδα τύπου καρμπονάρα στο φούρνο 

Ποιος δεν αγαπάει τα ζυμαρικά με κρέμα; Σίγουρα τα παιδιά τα λατρεύουν το ίδιο και οι πολυάσχολοι εργαζόμενοι αφού μέσα σε 15 λεπτά η μακαρονάδα α λα κρεμ (βλ. η διαδεδομένη καρμπονάρα που ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα χωρίς αυγό που η αυθεντική συνταγή συνιστά) σίγουρα αποτελεί μία απ'τις top επιλογές σε ώρες ανάγκης. 

Η μακαρονάδα που έχω σήμερα να σας προτείνω είναι η γνωστή σε όλους -όπως προείπα πηγαίνοντάς την ένα μικρό επίπεδο ψηλότερα καθώς την αποτελειώνουμε στο φούρνο! Το γκρατινάρισμα  που αποκτούν τα spaghetti μέσα στο φούρνο απογειώνει την αγαπημένη μας καρμπονάρα και της προσθέτει μερικούς ακόμη πόντους γεύσης!

Κάντε μια δοκιμή, είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψετε όσο κι εγώ!

............



Υλικά για 1 μεγάλη ατομική μακαρονάδα:

  • 1/3 πακέτου ζυμαρικά spaghetti No7
  • 200γρ. κρέμα γάλακτος 
  • 1 κουτ.γλ. μαργαρίνη ή βούτυρο αγελαδινό
  • 4-5 φέτες αλλαντικό ψιλοκομμένο (πχ. μπέικον, κοτόπουλο, ωμοπλάτη κλπ)
  • 1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
  • 60γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο
  • 1/3 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Στην πράξη:

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente σε αλατισμένο νερό και σουρώνουμε καλα. 
  • Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το αλλαντικό μαζί με τη σκελίδα σκόρδου. Προσθέτουμε τα 100γρ. κρέμας γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι ανακατεύοντας να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε το σκόρδο. Βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σάλτσα τα σουρωμένα ζυμαρικά, 1 κουταλιά από το τυρί και τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρίμαχο ατομικό  σκεύος (πήλινο, ράμεκιν ή σαγανάκι) και μεταφέρουμε τα ζυμαρικά. Πασπαλίζουμε επιφανειακά το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος. Τρίβουμε λίγο πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να κάνει κρούστα το φαγητό.
  • Σερβίρουμε ζεστή!


Σημ. Ανάλογα με τα γούστα μέσα στη σάλτσα μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 ψιλοκομμένα λευκομανίταρα ή  1/2 κονσερβάκι μανιτάρια. Για κάθε επιπλέον μερίδα διπλασιάζουμε όλα τα υλικά.


Καλή σας όρεξη 

Φιλικά 👩‍🍳

Μαριφάνη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις