Κεφτεδάκια στο φούρνο

Κεφτεδάκια στο φούρνο


Από παλιά μου άρεσε να βρίσκω τρόπους να γλιτώσω το τηγάνι..τόσο για λόγους διατροφικούς όσο και πρακτικούς. 

Κάνοντας μια περιήγηση στο αρχείο αυτού εδώ του συνταγολογίου, έπεσα πάνω σε μια συνταγή που είχα καιρό να κάνω και αφορά τα ζουμερά κρεατοκεφτεδάκια φούρνου με πελτέ (για να τη δείτε πατήστε εδώ). Τώρα ήρθε η ώρα να σας δείξω πως φτιάχνω τα κλασικά κεφτεδάκια που αγαπάμε μικροί-μεγάλοι με παρόμοια μέθοδο και με πολύ πρακτικά υλικά για να βγουν αφράτα μέσα και τραγανά απέξω! 

Έτσι λοιπόν μπορεί ο καθένας να εντάξει άφοβα τα πεντανόστιμα αυτά κεφτεδάκια στο διατροφολόγιό του λίγο συχνότερα αφού δεν ρουφάνε λάδι από το τηγάνι. 

Δείτε λοιπόν πως θα φτιάξετε κι εσείς πεντανόστιμα κεφτεδάκια φούρνου ακολουθώντας προσεχτικά τη διαδικασία..



Υλικά:

  • 500γρ. κιμάς ανάμεικτος
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 4 κλαδάκια μαϊντανός ψιλοκομμένος ή δυόσμος
  • 3 φέτες ψωμί μουλιασμένες
  •  και καλά στραγγισμένες από το νερό
  • 1 ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
  • 1 κουτ.σ. γεμάτη, μαγιονέζα
  • 1 κουτ.γλ. ξύδι
  • 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σ. ούζο (προαιρετικά)
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σιμιγδάλι ψιλό για την επικάλυψη


Στην πράξη:

  • Σε μπολ ζυμώνουμε τον κιμά με το ψωμί, το σκόρδο, την ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο ανάλογα το γούστο μας. Σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να δέσει καλά η ζύμη, για καλύτερα αποτελέσματα την ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την επομένη.
  • Πλάθουμε μπαλάκια (όχι πολύ μικρά) και ένα-ένα τα κυλάμε σε ένα πιάτο με σιμιγδάλι. Στρώνουμε ρηχό ταψί λαμαρίνα με ένα αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Αραδειάζουμε τα κεφτεδάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να τα πλατύνουμε, τα θέλουμε σφαιρικά. Ραντίζουμε επιφανειακά με λίγο έξτρα ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν (περίπου 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο). Καλό είναι στα 25 λεπτά να τα γυρίσουμε κι από την ανάποδη πλευρά τους εάν κρίνουμε ότι δεν έχει ακόμη ψηθεί. Όταν τα κεφτεδάκια μας κάνουν ωραία ροδαλή κρούστα είναι έτοιμα. 

Ραντίζουμε με λεμόνι και σερβίρουμε ζεστά ή και κρύα ως μεζέ σε μπουφέ.


Σημ. Η μαγιονέζα αντικαθιστά το αυγό και δίνει πολύ ωραία υφή στον κιμά χωρίς να μυρίζει καθόλου! 


Καλή σας όρεξη 

Φιλικά 👩‍🍳

Μαριφάνη 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις