Χοιρινό μπούτι με μήλα στη γάστρα

Χοιρινό μπούτι με μήλα στη γάστρα

Ένα υπέροχο φαγητό για κάθε ειδική περίσταση, οικογενειακά τραπέζια και ρεβεγιόν. Αυτό το φαγητό έχει ένα υπέροχο υλικό που το κάνει να μελώνει και να έχει υπέροχη γεύση: το μαγικό μήλο! 

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε με αυτήν την μικρή μου πινελιά!



Ας περάσουμε τώρα στο... κυρίως:

Υλικά για 3 άτομα:

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι άνευ οστού
  • χυμός από 1 ζουμερό πορτοκάλι
  • χυμός από 2 λεμόνια
  • 2 κουταλάκια γλ. μέλι
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε τέταρτα
  • 1 μεγάλο ζουμερό κόκκινο μήλο με τη φλούδα του κομμένο σε μισοφέγγαρα + 1 μικρότερο επιπλέον για τη μαρινάδα
  • 1 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 1/2 κιλά περίπου πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Στην πράξη:

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας. Τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Σκορπάμε στο υπόλοιπο ταψί τις πατάτες. Μπήγουμε σε ορισμένα σημεία του κρέατος  μερικά νυχάκια σκόρδου και στις υπόλοιπες όσο σκόρδο απέμεινε.
  • Στο μπλέντερ ομογενοποιούμε το λάδι μαζί με το μικρό μήλο, το μέλι, τη μουστάρδα, την κέτσαπ και τους χυμούς. Με τη μαρινάδα αυτήν περιχύνουμε όλο το φαγητό (πατάτες+κρέας) κι ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.  Σκορπάμε εδώ κι εκεί ανάμεσα στις πατάτες τις φέτες μήλων.
  • Πασπαλίζουμε το αλατοπίπερο, το θυμάρι, τη ρίγανη και τους 2 κόκκους μπαχάρι. Στην επιφάνεια του κρέατος βάζουμε τις ροδέλες πορτοκαλιού (με τη φλούδα τους). Εάν θέλουμε απλώνουμε και τα φύλλα δάφνης.
  • Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι και βάζουμε το φαγητό στο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις να μαγειρευτεί για 2 ώρες και 45 λεπτά. Έπειτα ξεσκεπάζουμε κι ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες. Προσεχτικά γέρνουμε το ταψί και στραγγίζουμε 1 κρασοπότηρο από το ζουμί. Περιχύνουμε πάνω από το κρέας το ζουμί αυτό για να κάνει νόστιμη κρούστα. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς. Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς το καπάκι για επιπλέον 40 λεπτά ή έως ότου μελώσει το φαγητό με τη σάλτσα του. Όταν τρυπώντας το κρέας με πιρούνι δεν βγάζει ροζ υγρό τότε είναι έτοιμο (οι πατάτες επίσης πρέπει να είναι μαλακές αλλά με κρούστα). Μέχρι να σερβίρουμε το φαγητό το καλύπτουμε ξανά με το καπάκι της γάστρας ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και να μείνει ζουμερό.

Σημ. Στο φαγητό αυτό δεν προσθέτουμε καθόλου νερό καθώς θα αποβάλουν οι πατάτες και το κρέας κατά το ψήσιμο. Προσθέτουμε ελάχιστο μόνο εάν κρίνουμε ότι τα υγρά του ταψιού δεν επαρκούν και υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσει (αυτό εξαρτάται καθαρά από την ποικιλία πατάτας που θα χρησιμοποιηθεί).


Καλή σας όρεξη

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις