Βασιλόπιτα τσουρέκι χωρίς μίξερ

 Βασιλόπιτα τσουρέκι χωρίς μίξερ

Πρώτη φορά φέτος ετοίμασα βασιλόπιτα τσουρέκι κατόπιν προτροπής από μέλος της οικογένειας μου. Δεν κοίταξα συγκεκριμένη συνταγή, τα μόνα που εμπιστεύθηκα ήταν η εμπειρία μου στη ζύμη τσουρεκιού και στις σημειώσεις μου από τις γενικές πληροφορίες που έχω κρατήσει σε σχέση με τις ζύμες. Δεν χρησιμοποίησα ούτε καν μίξερ, όλη τη δουλειά την έκανα με τα χέρια χωρίς μάλιστα να ασχοληθώ ιδιαιτέρως. Πραγματικά ο ενθουσιασμός μου είναι μεγάλος από το αποτέλεσμα αυτής της βασιλόπιτας τόσο σε σχέση με την υφή της όσο και με τη γεύση της. 

Μετά την συγκλονιστική επιτυχία του πασχαλινού μου τσουρεκιού με μέλι χωρίς ζάχαρη (συνταγή εδώ ) πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί σας τη σημερινή νέα συνταγή μου για τσουρέκι με ζάχαρη. Κι αν η αφορμή ήταν η βασιλόπιτα, ο καθένας μπορεί να τη φτιάξει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου μέ ή χωρίς μίξερ. 

Να επισημάνω ότι η ζύμη διαμορφώνεται εύκολα με το χέρι απλώς η ψίχα θα είναι σπογγώδης. Εάν επιλέξετε το μίξερ με γάντζο η ζύμη θα κάνει και τις λεγόμενες κλωστές. Προσωπικά θεωρώ ότι η βασιλόπιτα τσουρέκι δεν χρειάζεται να κάνει τις ίνες που θέλουμε να έχει το πασχαλινό, αυτό βέβαια είναι θέμα γούστου. Σε κάθε περίπτωση υπόσχομαι ότι αυτή η τσουρεκο-βασιλόπιτα είμαι σκέτος αφρός! Χωρίς πολλά αυγά, χωρίς βαριά υλικά βασισμένη στα λιπαρά των γαλακτοκομικών υλικών της  είμαι βέβαιη ότι θα ενθουσιαστείτε!

Δείτε λοιπόν πως θα την πετύχετε ακολουθώντας τις οδηγίες μου...




Υλικά

Για το προζύμι:

  • 150ml γάλα χλιαρό
  • *25 γρ. νωπή μαγιά
  • *1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9γρ)
  • 2 κουταλιές της σούπας κοφτές ζάχαρη
  • 3 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • * Τη δεδομένη στιγμή είχα μόνον ένα κύβο των 25γρ. νωπή μαγιά γι'αυτό και συμπλήρωσα με 1 φακελάκι ξηρής μαγιάς. Η συνταγή μπορεί να εκτελεστεί εξολοκλήρου με 50γρ. νωπής μαγιάς (δεν συνιστάται η χρήση μόνο ξηρής μαγιάς, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο αφράτο).
  • Για το βασικό μείγμα:
  • 125 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1 κούπα του νες (όχι ξέχειλα) ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά μεσαία ελαφρά χτυπημένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250ml φρέσκο γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δάκρυα μαστίχας Χίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι τριμμένο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ τριμμένο
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλια
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 700-780γρ. αλεύρι για τσουρέκι με πρωτεϊνική περιεκτικότητα από 13γρ έως 14γρ (αναγράφεται στο διατροφικό πίνακα της συσκευασίας)

Για την επάλειψη:

  • 1 κρόκος αυγού χτυπημένος
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο

Στην πράξη:

Ξεκινάμε ετοιμάζοντας το προζύμι: Σε μπολ διαλύουμε τα 2 είδη μαγιάς μέσα στο γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι ανακατεύοντας καλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα πυκνό κουρκούτι. Καλύπτουμε καλά με μεμβράνη κι αφήνουμε να φουσκώσει για 25 λεπτά ή έως ότου ανέβει ψηλά στο μπολ και κάνει χοντρές φουσκάλες. 

Συνεχίζουμε με το βασικό μείγμα: Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη να λιώσει το ένα υλικό στο άλλο σε χαμηλή θερμοκρασία. Έπειτα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα βουτύρου από το σύνολο των 125γρ και το ανακατεύουμε κι αυτό να σιγολιώσει μέσα στο μείγμα γάλακτος. 

Στο μπλέντερ χτυπάμε τη μαστίχα μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρη (επιπλέον) μαζί με 25 ml γάλα (επιπλέον). Τα μεταφέρουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα αρωματικά και το μέλι και ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να ζεσταθούν όλα μαζί να απελευθερωθούν τα αρώματα με τη θερμότητα. Το μείγμα θα πρέπει να είναι χλιαρό. Παίρνουμε 1/2 φλιτζάνι από το μείγμα της κατσαρόλας και το ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να πάρουν θερμοκρασία, μετά όλο μαζί επαναφέρουμε πίσω στην κατσαρόλα ρίχνοντας με χαμηλή ροή (σαν κλωστή) ανακατεύοντας. Η θερμοκρασία του μείγματος της κατσαρόλας θα πρέπει να είναι και πάλι χλιαρή κι όταν βυθίζουμε το δάχτυλό μας θα πρέπει να μην καιγόμαστε.

Ζύμωμα:

Σε άνετη λεκάνη βάζουμε για αρχή τα 500 γρ. αλευριού κι ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση. Εκεί αδειάζουμε το φουσκωμένο προζύμι και το μείγμα της κατσαρόλας. Αρχίζουμε με κουτάλα να τα δουλεύουμε όλα μαζί μέχρι το αλεύρι να βραχεί καλά από τα υγρά υλικά, σ'αυτό το σημείο ρίχνουμε και το αλάτι. Η ζύμη θα μιάζει ακόμα με σφιχτό κουρκούτι, οπότε ρίχνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη η οποία θα έχει "κινητικότητα" μέσα στη λεκάνη. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο χωρίς να κάψει. Ρίχνουμε  μια μικρή ποσότητα μέσα στη ζύμη και τη δουλεύουμε με τα χέρια, ρίχνουμε και το υπόλοιπο βούτυρο σταδιακά ζυμώνοντας μέχρι να το τραβήξει η ζύμη και να μην κολλάει πια στα χέρια μας. Η σωστή μορφή ζύμης θα πρέπει να είναι τσιχλωτή. Κάνουμε μερικά διπλώματα στη ζύμη, 4-5 λεπτά είναι αρκετά. Κάνουμε το ζυμάρι μια μπάλα και το τοποθετούμε μέσα σε καλά βουτυρωμένο άνετο μπολ. Κλείνουμε αλλά με μεμβράνη κι από πάνω με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 1/2 ώρα ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ιδανικά βάζουμε το μπολ κοντά σε εστία θερμότητας πχ. καλοριφέρ, κεραμική εστία που προηγουμένως ήταν αναμμένη ή σε φούρνο που έχει ζεσταθεί στους 50 βαθμούς, έχει σβήσει κι έχει λάμπα και πόρτα ανοιχτά.

Για το πλάσιμο ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με ελαφρώς βουτυρωμένα χέρια. Προσαρμόζουμε ένα αντικολλητικό χαρτί μέσα σε στρογγυλό βαθύ ταψί 32 εκ. κι αλείφουμε τα τοιχώματα με λίγο λιωμένο βούτυρο. Πλάθουμε τη ζύμη μια μπάλα και την πατάμε με τα χέρια μέσα στο ταψί όσο το δυνατόν ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε 40' λεπτά να διπλασιαστεί ο όγκος. 

Ώρα για διακόσμηση και ψήσιμο! Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με μια στρώση χτυπημένου ασπραδιού (ΧΩΡΙΣ ΑΡΑΙΩΣΗ) και περιμένουμε 1 λεπτό. Επαναλαμβάνουμε με επάλειψη ασπραδιού κι αφήνουμε ξανά να στεγνώσει για άλλο 1 λεπτό. Από πάνω κάνουμε ξανά 2 επαλείψεις με κρόκο αυγού (ΧΩΡΙΣ ΑΡΑΙΩΣΗ) με την ίδια μέθοδο, έτσι η βασιλόπιτα-τσουρέκι μας θα είναι απίστευτα γυαλιστερή και με βαθύ ρόδινο χρώμα. Τότε διακοσμούμε με αμύγδαλα ή σουσάμι. Εάν θέλουμε πιο χρυσαφιά βασιλόπιτα τότε κάνουμε μόνο μια στρώση επάλειψης με κρόκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις στη δεύτερη θέση από το τέλος για 45' λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Εάν στα 30' λεπτά η πίτα έχει σκουρήνει τότε ακουμπάμε πάνω της ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Μεταφέρουμε το ταψί με την πίτα πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά. Έπειτα ξεφορμάρουμε. Τυλίγουμε ένα φλουρί με αλουμινόχαρτο και από την κάνω πλευρά της βασιλόπιτας το βυθίζουμε σε ένα σημείο.


Σημ. Ανάλογα με το αλεύρι που θα χρησιμοποιηεί πιθανώς να μεταβάλλεται η τελική του ποσότητα  που θα τραβήξει η ζύμη. Το αλεύρι που χρησιμοποίησα εγώ είχε περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη 14γρ. το οποίο το καθιστά αρκετά δυνατό με αποτέλεσμα το πλέγμα γλουτένης στη ζύμη να αναπτυχθεί ευκολότερα βάζοντας ακριβώς 700γρ. Εάν το αλεύρι δεν είναι αρκετά δυνατό τότε μπορεί η ζύμη να ζητήσει περισσότερο. Εάν τα αυγά είναι μεγαλύτερα επίσης η ζύμη θα ζητήσει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε το αλεύρι δίπλα μας χωρίς όμως να κάνουμε κατάχρηση αυτού και χωρίς να ρίχνουμε μονομιάς όλη την ποσότητα που αναφέρεται στα υλικά. 

Καλή επιτυχία! Νόστιμα ζυμώματα και ευτυχισμένος ο νέος χρόνος!!!!


Σας φιλώ :*

Μαριφάνη













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις