Σπετζοφάι

Σπετζοφάι

Κρασομεζές χειμωνιάτικος που φτιάχνει το γούστο τις κρύες ημέρες...Όταν μάλιστα  υπάρχει και παρέα τότε αυτό το μεζεδάκι μοιάζει ακόμη πιο απολαυστικό...
Γενικά το σπετζοφάι χαρακτηρίζεται ως  μεζές για μερακλήδες καθώς "τραβάει" το κρασάκι λόγω των  έντονων καρυκευμάτων.
Εγώ εδώ θα σας δείξω τον τρόπο που το φτιάχνω χωρίς να περιέχει πολλά λάδια εξασφαλίζοντας έτσι ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, καθιστώντας το αυτόματα και ένα γευστικό κυρίως γεύμα.



Υλικά για 2 άτομα:
  • 15 χοντρές ροδέλες χωριάτικο λουκάνικο (εγώ έβαλα τηνιακό, απ' την πατρίδα μου!)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
  • 1/3 ποτήρι κρασιού κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες σε ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλάκι μείγμα καρυκευμάτων με βάση την πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Στην πράξη:
  • Τηγανίζουμε το λουκάνικο μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και τις πιπεριές μαζί με τον πελτέ και τα λουκάνικα. Γυρίζουμε 2-3 βόλτες με την κουτάλα και σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 2 λεπτά κι έπειτα προσθέτουμε το λουκάνικο και  όλα τα υπόλοιπα υλικά συμπληρώνοντας και 1 κρασοπότηρο νερό.  Αλατοπιπερώνουμε κατά τα γούστα ανάλογα με το πόσο "δυνατό" σε αρτύματα είναι το λουκάνικο που θα χρησιμοποιηθεί.
  • Μόλις το φαγητό πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε με μισάνοιχτη κατσαρόλα να σιγομαγειρευτούν και να μελώσουν.
  • Μόλις η σάλτσα δέσει το σπετζοφάι είναι έτοιμο.

Απολαμβάνουμε το σπετζοφάι ζεστό είτε ως μεζές είτε ως κυρίως με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας.



Καλή σας όρεξη 
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις