Αλμυρό κέικ

Αλμυρό κέικ

Κολατσιό για όλες τις ώρες της ημέρας που αγαπά όλη η οικογένεια! Κρύβει μέσα του όλα τα συστατικά που αγαπούν τα παιδιά και καλύπτει τις λιγουρίτσες ενδιάμεσα στα κυρίως γεύματα!



Υλικά:

  • 4 αυγά μεγάλα χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • 80 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο
  • 150 γρ. ηλιέλαιο
  • 3 κουταλιές της σούπας καλαμποκάλευρο
  • 300 γρ. αλεύρι φάριν απ
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένες γραβιέρες (όχι κίτρινα τυριά πχ. γκούντα, ρεγκάτο κλπ)
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 5 φέτες αλλαντικό κομμένες σε μικρότερα κομματάκια (πχ κοτόπουλο, ζαμπόν, γαλοπούλα-εγώ χρησιμοποίησα κοτόπουλο)
  • 10 πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
  • 4-5 κλαράκια μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα καρυκευμάτων για κρεατικά με βάση την πάπρικα (προαιρετικά)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
  • 1/2 κουταλακι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για τη φόρμα:

ηλιέλαιο,καλαμποκάλευρο και αλεύρι 

Στην πράξη:

  • Βάζουμε σε μπολ τα τυριά με το καρότο, το αλλαντικό, τον μαϊντανό και τις ελιές κι ανακατεύουμε λίγο να "μπλεχτούν" τα υλικά μεταξύ τους.
  • Σε άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τους κρόκους μαζί με το βούτυρο το οποίο πρέπει να είναι λιωμένο αλλά οχι καυτό. Χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το σπορέλαιο να ενωθούν με τους κρόκους. Σ'αυτό το σημείο προσθέτουμε το baking και τα καρυκεύματα.
  • Στο μπολ με τα υγρά προσθέτουμε το μείγμα με τα τυριά, το καλαμποκάλευρο και το αλεύρι. Αυγή τη διαδικασία την κάνουμε απλά με ένα σύρμα. Το μείγμα θα είναι σχετικά σφιχτό.
  • Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενώνουμε στο βασικό μείγμα κάνοντας διπλώματα με μια μαρίζ. Με την μαρέγκα το μείγμα θα αφρατέψει.
  • Με πινέλο λαδώδουμε καλά μια φόρμα είτε την κλασική στρογγυλή με τρύπα (μεσαίας διάχυσης) ή μια μακρόστενη. Το κέικ επίσης ψήνεται ομοιόμορφα και σε κλασικό πυρέξ. Πασπαλίζουμε λίγο από τα 2 αλεύρια να φτάσει παντού. 
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα, χτυπάμε στον πάγκο 2 φορές και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα για 45-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει το κέικ χρυσάφι χρώμα με τραγανή κρούστα.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς και το ξεφορμάρουμε. 

Σημ. Η ψίχα σ'αυτό το κέικ είναι αρκετά κρουστή, ενώ η κόρα τραγανή. Δεν συνιστάται η χρήση κίτρινων τυριών γιατί τ κέικ όταν κρυώσει θα σφίξει πολύ η ψίχα του και δεν τρώγεται ευχάριστα. 


Καλή σας όρεξη ❣️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις