Ρολό κιμά γεμιστό σπέσιαλ

Ρολό κιμά γεμιστό σπέσιαλ

Ξέρετε πόσο αγαπώ το γεμιστό ρολό κιμά; Μικρή το αποκαλούσα "μεγάλη μπιφτέκα" και γελούσε η μαμά μου! 

Το κιμαδορολό είναι ένα φαγητό που παλιά το έφτιαχνα συχνά, θεωρούσα διασκεδαστική τη διαδικασία του αλλά και εντυπωσιακό το αποτέλεσμα στο...μάτι.  Πειραματιζόμενη αργότερα με άλλες συνταγές ξεχάστηκα και δεν το έφερνα ποτέ στο νου μέχρι σήμερα, που έχοντας ξεπαγώσει κιμά δεν ήξερα τι να τον κάνω για να ξεφύγουν οι γεύσεις μας από τα γνωστά πλην λατρεμένα μακαρονο-κεφτεδοειδή.

Και έκανα καλά όπως αποδείχθηκε καθώς η εμπειρία που έχω αποκτήσει με τα χρόνια, και η λογική στον τρόπο μεταχείρισης των υλικών λειτούργησε θετικά! Δεν βγήκε ούτε "τσικ" από γέμιση έξω από το ρολό ενώ οι μερίδες κόπηκαν υπέροχα! Οι δε γεύσεις έδεσαν ονειρεμένα με τα υλικά της γέμισης να αγκαλιάζονται από τον ζουμερότατο κιμά!

Πραγματικά δοκιμάστε το με τον τρόπο αυτόν και μόνο κερδισμένοι θα βγείτε!!!!



Υλικά για 4 μερίδες (από 2 φέτες ρολό η κάθε μία)

Για το ρολό:

  • 650 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 μεγάλη ντομάτα περασμένη στον τρίφτη
  • 3 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού μουσκεμένο
  • 1 μικρό αυγό
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά 
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι (η δοσολογία κατά βούληση)

Για τη γέμιση:

  • 4 αυγά μεγάλα βρασμένα σφικτά, κρύα και καθαρισμένα
  • 6-8φέτες μαλακό κίτρινο τυρί σε λεπτές φέτες (δεν ενδείκνυται τριμμένο γιατί στο ψήσιμο χύνεται έξω από τον κιμά)
  • 3 πράσινες πιπεριές κέρατο
  • 6-8 φέτες αλλαντικό (γαλοπούλα/κοτόπουλο/ζαμπόν κλπ, εγώ επέλεξα κοτόπουλο)
  • 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
  • λίγη ρίγανη για το πασπάλισμα


Στη πράξη:
  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά, σκεπάζουμε το μπολ και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες -για καλύτερα αποτελέσματα τον ετοιμάζουμε από το προηγούμενο βράδυ.
  • Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα ψησίματος και ανοίγουμε τον κιμά σε παραλληλόγραμμο σχήμα μικρότερο από το το μέγεθος της λαδόκολλας και όσο το δυνατόν ισόπαχα. Η μία πλευρά του κιμά θα πρέπει να ξεκινάει ακριβώς από εκεί που ξεκινά η μία πλευρά του αντικολλητικού χαρτιού.
  • Προσαρμάζουμε τις φέτες του τυριού στην μια άκρη του κιμά. Σχίζουμε τις πιπεριές στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια και τις ανοίγουμε απλωτά. Τοποθετούμε πάνω από το τυρί και μέσα στις πιπεριές  προσαρμόζουμε τις φέτες αλλαντικού. Τέλος βάζουμε τα αυγά το ένα πίσω από το άλλο.
  • Αρχίζουμε με τη βοήθεια του χαρτιού να τυλίγουμε πολύ προσεχτικά και όσο το δυνατόν σφιχτά τον κιμά σε ρολό κλείνοντας καλά τις πλευρές του αλλά και τις 2 άκρες του. Τυλίγουμε ξανά το ρολό μέσα στο χαρτί κι ασφαλίζουμε με ακόμη ένα κομμάτι χαρτιού εξωτερικά. Τις άκρες τις στρίβουμε κι αυτές καλά.
  • Χρησιμοποιώντας τις άκρες που στρίψαμε λαβές μεταφέρουμε το ρόλο μέσα σε ταψί ίδια ή διαγώνια. Ρίχνουμε 1/2 κρασοπότηρο νερό σκόρπια στο ταψί και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180' βαθμούς με αντιστάσεις για 1 ώρα. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος βγάζουμε το ταψί κι αφαιρούμε απαλά τα χαρτιά. Αφήνουμε να πέσουν τα ζουμάκια του κιμά μέσα στο ταψί.
  • Απλώνουμε πάνω από το ρόλο τις φέτες ντομάτας και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 1/2 ώρα ή έως ότου παρέχει ομοιόμορφο χρώμα το ρόλο.
  • Αφήνουμε να σταθεί και κόβουμε σε φέτες!


Σημ. Δεν συνιστάται η προσθήκη πατάτας μέσα στο ταψί με σκοπό το παράλληλο ψήσιμο τους ως συνοδευτικό του ρολού, καθώς δεν πρέπει να προστεθούν επιπλέον υγρά στο ταψί αλλά και επειδή οι χρόνοι μαγειρέματος μεταξύ των 2 υλικών (ρολό και πατάτας) διαφέρουν. Καλύτερα λοιπόν να μαγειρευτούν σε χωριστό ταψί, διαφορετικά συνοδεύουμε με πουρέ ή πιλάφι.


Καλή σας όρεξη ❣️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις