Γιουβέτσι με λαχανικά

 Γιουβέτσι με λαχανικά

Φαγητό απλό, τρυφερό και πολύ θρεπτικό! Μια από τις καλύτερες και νοστιμότερες επιλογές για μέρες με...φούρια.

Μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό με κάποιο κοκκινιστό κρέας ή κοτόπουλο κατσαρόλας.


Υλικά για 2 μεγάλες μερίδες:

  • 2 κολοκυθάκια τρυφερά τριμμένα στην χονδρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 μεγάλο καρότο -//- -//-
  • 1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 300γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες σε ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας (στο χάρτινο κουτί)
  • 250 γρ. κριθαράκι χονδρό
  • 1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών
  • 500 ml νερό
  • 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 1/3 κουτ.γλ. κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Στην πράξη:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε -κατά προτίμηση σε αντικολλητικό τηγάνι- το κριθαράκι σε μεσαία θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για 4-5 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο το κριθαράκι θα μείνει σπυρωτό και δεν θα γίνει μια μάζα όταν το μαγειρέψουμε αργότερα στο φούρνο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε κατσαρόλα βάζουμε το χυμό ντομάτας μαζί με όλα τα λαχανικά, τη ζάχαρη, το νερό, τον κύβο και το δαφνόφυλλο. Ανακατεύουμε και σε μεσαία θερμοκρασία αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί μέχρι η στάθμη των υγρών πέσει στο μισό και τα λαχανικά μαλακώσουν. Σ'αυτό το σημείο προσθέτουμε την κάνελα, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
  • Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μέσα σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψί που έχουμε ελαφρά βουτυρώσει. Έπειτα ρίχνουμε το κριθαράκι και όλα μαζί τα ανακατεύουμε μέσα στο ταψί. Θα πρέπει το κριθαράκι να μουσκεύεται από τα υγρά του ταψιού. Αλατοπιπερώνουμε και καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και προθέρμανση για 45-50 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του ταψιού και μαλακώσει το κριθαράκι.
  • Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό μαζί με τριμμένο τυρί ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Εάν δεν σκοπεύουμε να σερβίρουμε το γιουβέτσι αμέσως τότε κρατάμε το ταψί σκεπασμένο με το αλουμινόχαρτο για να συγκρατήσουν οι υδρατμοί το κριθαράκι ενυδατωμένο ώστε να μην στεγνώσει το φαγητό.


Καλή σας όρεξη ❣️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις