ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

 ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΟΓΚΡΑΤΕΝ 

 

Τα φαγητά με βάση τον κιμά πάντα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις προτιμήσεις μου, κι άλλη μια τα ζυμαρικά. Όταν αυτά τα 2 μπορούν και συνδυάζονται τόσο το καλύτερο, όταν μάλιστα σκεπάζονται από μια ωραία κρεμμώδη γκρατινέ μπεσαμέλ τότε μιλάμε για την ίδια την τελειότητα!

Τα λαζάνια που θα σας δείξω σήμερα γίνονται πολύ γρήγορα και..κλείνουν σ' ένα ταψί όλα τα παραπάνω. 

Υπέροχο φαγητό για την οικογένεια, απλό αλλά και χορταστικό. 

Δοκιμάστε το! 







Υλικά για ένα μικρό πυρέξ 11Χ27:

  • λαζάνια σε φύλλα (χωρίς βράσιμο, περίπου 1/2 κουτί)

Για τον κιμά:

  • 500 γρ.κιμάς μοσχαρίσιος
  • 370 γρ. ντομάτες περασμένες στον τρίφτη μέσα σε χυμό (έτοιμο του εμπορίου)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουτ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1/2 κρασοπότηρο κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 κουτ.γλ. ζάχαρη
  • 2 κόκκοι μπαχάρι
  • 1/2 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουτ.γλ. θυμάρι αποξηραμένο 
  • 2/3 κρασοπότηρου ελαιόλαδο
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα 

 Για την κρεμώδη μπεσαμέλ:

  • 500 ml φρέσκο γάλα πλήρες ή light
  • 3 1/2 κουτ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 μικρό αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • 1/2 φλιτζ.τσ. gouda τριμμένο
  • 1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο ή το ξύσμα από 1/2 κεφάλι μοσχοκάρυδου
  • αλάτι-φρεσκοτριμμένο πιπέρι          


Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο χωρίς να κάψει και τσιγαρίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το σκόρδο ώσπου να γυαλίσουν. Ρίχνουμε τον κιμά και με ξύλινη κουτάλα σπάμε καλά τους κόμπους του. Τα σοτάρουμε όλα μαζί σε μεσαία θερμοκρασία ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα και γκριζάρει. Σβήνουμε με το κρασί κι αφού εξατμιστεί ρίχνουμε τον πελτέ και την ντομάτα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα καρυκεύματα. Σιγομαγειρεύουμε τον κιμά χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον νερό έως ότου  σωθούν τα περιττά υγρά. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο εάν κριθεί απαραίτητο. Ο κιμάς δε θα πρέπει να είναι στεγνός αλλά να κρατάει μια μικρή υγρασία για να μπορέσουν τα λαζάνια να μαλακώσουν αργότερα στο ψήσιμο.  
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί μέχρι πάνω στα πλαϊνά και κάνουμε μια στρώση από φύλλα λαζανιών. Στρώνουμε το μισό κιμά κι έπειτα καλύπτουμε με άλλο ένα στρώμα λαζανιών. Σκορπάμε από πάνω τον υπόλοιπο κιμά κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ανάλογα με τα υλικά και το βάθος του ταψιού που έχουμε χρησιμοποιήσει. Η τελευταία στρώση δεν μας πειράζει αν θα είναι κιμάς ή λαζάνια αρκεί όμως να μην έχει πολλά υγρά.  Σ' αυτό το σημείο περιχύνουμε γύρω-γύρω με το ζεστό γάλα. Αφήνουνε το ταψί στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Βάζουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι μαζί με το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε καλά πάνω σε αναμμένο μάτι (μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία). Αφού ζεσταθεί το μείγμα παίρνουμε 2 κουταλιές και το ενώνουμε με το αυγό σε μπολ να πάρουν ίδια θερμοκρασία. Αμέσως μεταφέρουμε το μείγμα αυγού πίσω στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τη βοήθεια σύρματος μέχρι να δέσει εντελώς η κρέμα και να κάνει φουσκάλες που σκάνε στην επιφάνεια. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει μέσα στη ζέστη μπεσαμέλ, το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και το τυρί gouda.  Απλώνουμε με κουτάλα τη ζέστη μπεσαμέλ πάνω από το φαγητό.
  • Ψήνουμε στους 175' βαθμούς με προθέρμανση στις αντιστάσεις το φαγητό αφού πρώτα το καλύψουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Μετά τα 30' λεπτά μαγειρέματος ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε μέχρι να πάρει όμορφο χρυσάφι χρώμα η επιφάνεια του φαγητού (συνολικός χρόνος ψησίματος σχεδόν 50' λεπτά ανάλογα το φούρνο).
  • Περιμένουμε λίγο να σταθεί το φαγητό και το σερβίρουμε σε χορταστικά κομμάτια.

 


Καλή σας όρεξη 

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

                                                                                                                                                                                                 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις